Άνευ προτάσεων τελικά η επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς

Άνευ προτάσεων τελικά η επιστολή Τσακαλώτου στους θεσμούς

Με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, θα προσέλθει στο Eurogroup της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, ωστόσο στην πολυαναμενόμενη επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς δεν συμπεριελήφθησαν τελικά οι προτάσεις της Αθήνας.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά από τα κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πρόταση θα προβλέπει την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018, αλλά και την περαιτέρω «εξειδίκευσή» του, ώστε να περιλαμβάνει τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% και μετά το 2018, ωστόσο στη συμβιβαστική πρόταση αναμένεται να συμπεριληφθεί και το μέτρο που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτό, από τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μία ποσοστιαία μονάδα, εφόσον επιτυγχάνεται εξολοκλήρου ο δημοσιονομικός στόχος, θα μπορεί να διατίθεται για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο εξειδικευμένος κόφτης θα «εμπλουτιστεί», ώστε σε περίπτωση αποκλίσεων, να ενεργοποιούνται αυτόματα τα ακόλουθα μέτρα:

– Η μείωση της προσωπικής διαφοράς που υπολογίζεται ήδη για το σύνολο των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 15% του εισοδήματος των συνταξιούχων.

– Η μείωση του αφορολογήτου, δηλαδή της έκπτωσης φόρου, που σήμερα διαμορφώνεται στα 1.900 ευρώ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter