Angels Team Athens: Οι άγγελοι των κακοποιημένων σκύλων

Angels Team Athens: Οι άγγελοι των κακοποιημένων σκύλων

Σπάνια θα τον δει κανείς χωρίς τα τέσσερα σκυλιά του, τον Ντίζελ, τον Φρέντο, τη Σοκολάτα και τη Μερέντα. 

Φωτογραφίες Δημήτρης Ραπακούσης

Ο Παναγιώτης Μήλας έχει τη δική του «συμμορία», πάει μαζί της παντού και πρόσφατα αποφάσισε να ιδρύσει την ομάδα Angels Team Athens για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των σκυλιών στην Αθήνα.

Πριν από έξι χρόνια ο Παναγιώτης δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του με έναν σκύλο. Ενα βράδυ όμως βρέθηκε σε… κοινή παρέα με το πίτμπουλ ενός φίλου του. Αφού το χάιδεψε, ένιωσε το σκυλί να βάζει την πατούσα του κάτω απ’ το χέρι του και να προσπαθεί να το μετακινήσει προς το κεφάλι του. Αυτό ήταν. Λίγο καιρό μετά έμαθε πως ένα άλλο πίτμπουλ έψαχνε σπίτι. Αφού το σκέφτηκε, αποφάσισε να το υιοθετήσει και πλέον «δεν μπορώ να διανοηθώ τη ζωή μου χωρίς τον Ντίζελ». Τα επόμενα χρόνια μπήκαν στην παρέα και τα άλλα τρία σκυλιά.

Για μια ζωή

Η ομάδα εθελοντών που συνέστησε και σήμερα αποτελείται από δεκαεπτά άτομα δεν ασχολείται με τα αδέσποτα αλλά με όσα σκυλιά κακοποιούνται. «Ηθελα να ξεκινήσω από ένα ζώο που ξέρουμε, δηλαδή τον σκύλο και σε μια περιοχή που μπορώ να το ελέγξω, την Αθήνα. Αν λειτουργήσει, θα επεκταθούμε». Η ομάδα δεν διαχειρίζεται χρήματα. «Μοναδική ανταμοιβή είναι να σώσουμε μια ψυχή. Στις περιπτώσεις που κάποιος σκύλος χρειάζεται ακριβή θεραπεία ή χειρουργείο, ζητάμε το ποσό που απαιτείται για τη νοσηλεία του και δίνουμε λογαριασμό κτηνιάτρου».

Οπως λέει ο Παναγιώτης, στόχος της Angels Team Athens είναι όσοι έχουν σκυλιά να καταλάβουν ότι αν τα κακοποιούν υπάρχει κάποιος που θα τους καταγγείλει. Οπως λέει, η φιλοζωία δεν είναι κάτι παράταιρο που για να το κάνεις θα πρέπει να παρατήσεις όλες τις υπόλοιπες ασχολίες σου. «Δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύεις κάπου, ότι δεν έχεις ενδιαφέροντα. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την υπόλοιπη μέρα μας. Είμαστε σύγχρονοι άνθρωποι· δες εμένα, με τα τατουάζ, με τα μούσια. Δεν είμαστε αποκομμένοι απ’ τον κόσμο».

Η ομάδα δέχεται καταγγελίες μόνο μέσω της σελίδας της στο Facebook. Γίνεται επιβεβαίωση του περιστατικού από τα μέλη, τα οποία για τρεις μέρες συλλέγουν φωτογραφίες και βίντεο από το κακοποιημένο σκυλί: «Πηγαίνουμε στην αστυνομία, τους δείχνουμε το υλικό και τους λέμε περίπου ποιες ώρες είναι εκεί ο δράστης. Κανονίζουμε το πότε μπορεί να διατεθεί περιπολικό, πηγαίνουμε μαζί, ακολουθεί ο δράστης στο τμήμα και εκεί γίνονται τα νόμιμα. Φροντίζουμε να απομακρυνθεί το σκυλί από τον δράστη και πέφτουν τα ανάλογα πρόστιμα. Στη συνέχεια βρίσκεται ο εθελοντής που θέλει να το υιοθετήσει, υπογράφει χαρτιά και εφόσον είναι κατάλληλος, παίρνει το σκυλάκι».

Χιλιάδες μηνύματα

Εδώ και λίγες μέρες τα μηνύματα στη σελίδα έχουν κλείσει καθώς οι καταγγελίες στους δύο μήνες λειτουργίας της ομάδας έφτασαν τις 15.000. «Φτάσαμε να δεχόμαστε γύρω στις 1.500 ειδοποιήσεις τη μέρα και μέσα στον Απρίλη κλείσαμε τα μηνύματα επειδή δεν είχαμε προλάβει να τελειώσουμε καν με τα μηνύματα του Μάρτη» επισημαίνει ο Παναγιώτης.

Η κακοποίηση, σύμφωνα με τον νόμο, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την παθητική, όταν το ζώο είναι μόνιμα δεμένο ή μόνιμα σε κλουβί, και την ενεργητική, όταν το ζώο έχει δεχτεί χτυπήματα. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόστιμο ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Ο νόμος ωστόσο είναι προβληματικός, σύμφωνα με τον Παναγιώτη. «Κάποιος μπορεί να μην έχει τίποτα στο όνομά του και άλλος μπορεί να έχει πάρα πολλά. Αν εγώ δεν έχω οικονομικό πρόβλημα, τι θα κάνω; Θα βασανίζω ζώα; Επρεπε να είναι κακούργημα όπως είναι σε όλες τις χώρες του κόσμου και να μπαίνεις φυλακή» λέει και προσθέτει: «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ταλαιπωρεί ψυχές όσο ψυχικά άρρωστος και να είναι».

Οι καταγγελίες που φτάνουν στην ομάδα διαφέρουν και συνεπώς διαφέρει και η αντιμετώπιση. «Δεν πάμε να πάρουμε κεφάλια, επειδή το πρόστιμο των 30.000 ευρώ μπορεί να σε καταστρέψουν. Εχουμε δει περιστατικά όπως με ένα ροτβάιλερ να ζει σε κουτάκι. Αυτόν τον σκίζεις. Ή σε άλλο περιστατικό, πήραμε ένα σκυλί απ’ τον Γέρακα που το είχαν δεμένο, παρατημένο, με πληγές σε όλο το σώμα. Πραγματικά αναρωτιέμαι. Για ποιον λόγο να έχεις ένα σκυλί να λιώνει σε ένα λουρί; Πρέπει να σου το πει κάποιος ότι είναι λάθος;».

Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις όμως, υπάρχουν και οι άνθρωποι που απλώς δεν είναι ενημερωμένοι. «Πολλές φορές δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Αν βλέπουμε ότι το σκυλί είναι υγιές, καλοταϊσμένο, ενημερώνουμε για τα υπόλοιπα. Κάνουμε μια αρχή, να μάθουμε στον καθένα πώς να ασχολείται περισσότερο με το ζώο του».

Τέλος, αναφερόμενος στις φόλες, ο ιδρυτής της Angels Team Athens είναι κάθετος: «Είναι έγκλημα. Είναι θέμα χρόνου κάποιο παιδάκι να χάσει τη ζωή του. Οπου μπορεί να πάει ένα σκυλάκι, πάει και ένα μικρό παιδί. Σε πάρκα, σε πλατείες, σε παιδικές χαρές. Τα σκυλιά για το κράτος είναι σκουπίδια. Περιμένουν να χάσει τη ζωή του κανένα παιδί για να ευαισθητοποιηθούν. Και η ποινή αυτήν τη στιγμή αν πιάσουν κάποιον να πετάει φόλα είναι 500 ευρώ και τίποτε άλλο αν δεν πεθάνει ζώο. Είναι αδιανόητο. Ας βάλουν κανέναν μέσα στη φυλακή να δώσουν το παράδειγμα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter