Ανησυχεί η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Ανησυχεί η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, καθώς το 10ετές ξέφυγε χτες πάνω από το 1.10% και βρέθηκε σε διπλάσια επίπεδα από τα ιστορικά χαμηλά του 0.55% που είχε πιάσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν η κατάσταση δεν εμπνέει μεγάλη ανησυχία και είναι μάλλον απίθανο να πλήξει τις δυνατότητες δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, που τον Γενάρη άντλησε 3.5 δις ευρώ από τις αγορές με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Το πράγμα μπορεί να αλλάξει όμως προς τα τέλη του 2022, όταν η ΕΚΤ θα αρχίσει να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης των οικονομιών του ευρώ λόγω της πανδημίας.

Πρέπει να σημειωθεί πως η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν οφείλεται στα άμεσα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: δηλαδή το γεγονός ότι διαφαίνεται πως το 2020 θα κλείσει με τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη, καθώς τη μείωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του 2021, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό.

Πιο ευάλωτες Ελλάδα και Ιταλία, «παρακολουθεί στενά» η ΕΚΤ

Έχει μάλλον την αφετηρία της στην παγκόσμια αναταραχή στις αγορές ομολόγων που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όπου το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 1.9 τρις δολαρίων του προέδρου Μπάιντεν, σε συνδυασμό με κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ενίσχυσης του πληθωρισμού, οδήγησαν σε μαζικές πωλήσεις αμερικάνικων ομολόγων και έφεραν την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 1.50%.

Από την αμερικανική αγορά ομολόγων, η αναταραχή μεταδόθηκε στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης κι άρχισε να ανεβάζει, έστω και οριακά, τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων όλων των κρατών μελών του ευρώ, αλλά αισθητά περισσότερο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των δύο πιο ευάλωτων χωρών, δηλαδή των χωρών που έχουν το υψηλότερο δημόσιο χρέος. Έτσι, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που έχει δημόσιο χρέος στο 208% βρέθηκαν χτες στο 1.11% ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, που έχει δημόσιο χρέος στο 160%, βρέθηκαν στο 0.77%.

Η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων του ευρώ έχει προκαλέσει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και από τις αρχές της εβδομάδας ως την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αναταράξεων, υπήρξαν διαδοχικές τοποθετήσεις από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν, και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ίσαμπελ Σνάμπελ, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα εφαρμόσει όσα μέτρα χρειαστούν, ενδεχομένως μάλιστα και να τα αυξήσει, μέχρι οι οικονομίες να συνέλθουν από το σοκ της πανδημίας.

Κεντρική ταμειακή διαχείριση αποθεματικών των φορέων του Δημοσίου, με απόφαση Σκυλακάκη

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, δεν έχουν υπάρξει προς το παρόν δημόσιες τοποθετήσεις, όμως είναι σίγουρο ότι το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί όχι μόνο με προσοχή αλλά και με ανησυχία την κατάσταση.

Διότι πριν λίγες μέρες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης εξέδωσε απόφαση με την οποία επέβαλε σε όλους τους φορείς που δεν έχουν ακόμη ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας να το κάνουν άμεσα προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς της κεντρικής ταμειακής διαχείρισης των αποθεματικών τους – γεγονός ενδεικτικό του ότι η κυβέρνηση θέλει, καλού-κακού να προετοιμαστεί απέναντι στο ενδεχόμενο μιας κρίσης ρευστότητας του Δημοσίου, που όσο κι αν δεν είναι πιθανή στον ορατό ορίζοντα, αργότερα δεν αποκλείεται να προκύψει.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter