Ανησυχητικός αποπληθωρισμός – Μείον 0,2% τον Αύγουστο

Ανησυχητικός αποπληθωρισμός – Μείον 0,2% τον Αύγουστο

Ενισχύθηκαν τον μήνα Αύγουστο οι τάσεις αποπληθωρισμού στην ελληνική οικονομία, εξέλιξη που αν συνδυαστεί με τις αντίστοιχες στην Ευρώπη ενισχύει τις εκτιμήσεις για ενίσχυση των υφεσιακών τάσεων.

Οι αποπληθωριστικές τάσεις ενισχύθηκαν και από συγκυριακούς παράγοντες όπως οι εκπτώσεις στα είδη ένδυσης- υπόδησης (-4,9% ο κλαδικός δείκτης τιμών) αλλά και το κύμα προσφορών σε βασικά καταναλωτικά είδη από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) κατά τον μήνα Αύγουστο 2019, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Από τη σύγκριση του ΓΔΤΚ του μηνός Αυγούστου 2019 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2018 προέκυψε μείωση 0,2%, έναντι αύξησης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Αύγουστο 2019, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η μείωση του ΓΔΤΚ κατά 0,5% τον μήνα Αύγουστο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2019, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές :

Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

– 0,4% στη Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, γάλα νωπό πλήρες.

– 4,9% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

– 1,7% στις Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη).

– 0,2% στα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία.

Αντιθέτως κατά 0,6% στην κατηγορία «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter