Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα και τη διασπορά – Προβληματισμός για την «έκρηξη» κορονοϊού στα Βαλκάνια

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα και τη διασπορά – Προβληματισμός  για την «έκρηξη» κορονοϊού στα Βαλκάνια

Ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα τα τελευταία 24ώρα αφού αυξάνονται συνεχώς τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού. 

Χθες, Τετάρτη ανακοινώθηκαν 24 νέα εισαγόμενα κρούσματα και συνολικά, από την 1η Ιουλίου που δόθηκε επισήμως το «πράσινο φως» για την είσοδο τουριστών στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 127 εισαγόμενα κρούσματα θετικά στον κορονοϊό σε σύνολο 216 κρουσμάτων στην επικράτεια.

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Σας καλώ και παρακαλώ να δείτε τι συμβαίνει γύρω μας στα Βαλκάνια, σε χώρες που όχι μόνο τα συστήματα υγείας τους, αλλά και τα συστήματα πολιτικής προστασίας ήταν παράδειγμα για μας» επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διασπορά κρουσμάτων

Η διασπορά των κρουσμάτων κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Συναγερμός έχει σημάνει στο  Δήμο Παγγαίου και στη Θάσο όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού σε τουρίστες που πέρασαν το Σαββατοκύριακο σε παραθαλάσσιες περιοχές και επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων στο νησί της Θάσου έγινε από δείγματα που ελήφθησαν κατά την είσοδο Σέρβων και Βουλγάρων τουριστών στην Ελλάδα. Επιπλέον, συναγερμός σήμανε και στην στην Αιδηψό μετά την αποκάλυψη δύο νέων κρουσμάτων κορονοϊού που αφορούσε ζευγάρι Σέρβων τουριστών, ενώ κρούσμα εντοπίστηκε και στο νησί της Νάξου.

Ήδη τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν μαζικούς ελέγχους και ιχνηλάτηση των επαφών που αποτελεί «κλειδί» για την μείωση της διασποράς. 

Έξαρση σε Σερβία και Αλβανία

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση του ιού στις βαλκανικές χώρες. Στην Σερβία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Το 24ωρο της Δευτέρας προς Τρίτη κατέληξαν 13 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 330. Επιβεβαιώθηκαν 299 νέα κρούσματα ενώ μέχρι σήμερα νόσησαν, συνολικά, 16.719 άτομα.

Επιδείνωση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες και στην Αλβανία όπου έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός των εκείνων που εισήχθησαν ν στα νοσοκομεία. 

 Για το λόγο αυτό ο ΕΟΔΥ προχωράει σε αύξηση και επέκταση των δειγματοληπτικών τεστ σε όλους σχεδόν τους τουρίστες – επισκέπτες ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης, οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.

Καραντίνα για τους Βέλγους τουρίστες που θα επιστρέφουν στη χώρα τους από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, το Βέλγιο εξέδωσε λίστα με τις «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες, εντάσσοντας την Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, στην «πορτοκαλί» ζώνη. Αυτό σημαίνει ότι, όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από αυτές, θα τους ζητείται να υποβάλλονται σε τεστ και θα μπαίνουν σε καραντίνα.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter