Η «περίεργη» ιστορία δύο ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο «επίκεντρο» της επιδημίας του κορονοϊού (Videos)

Η «περίεργη» ιστορία δύο ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο «επίκεντρο» της επιδημίας του κορονοϊού (Videos)

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη οι περιπτώσεις των Cheng Qiushi και Fang Bin, οι οποίοι προσπάθησαν να καλύψουν το τι συμβαίνει στην Ουχάν λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο Chen Qiushi, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος από την Κίνα ταξίδεψε στην πόλη Ουχάν στις 24 Ιανουαρίου αρχίζοντας να καλύπτει όλα όσα έβλεπε σχετικά με την επιδημία του κορονοϊού, ανεβάζοντας σχετικό υλικό στο κανάλι του στο Youtube αλλά και στον λογαριασμό του στο Twitter. Τα βίντεό του παρουσίαζαν τις ελλείψεις που είχαν σημειωθεί σε υλικό από τα τοπικά νοσοκομεία, τα οποία προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα με τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των ασθενών.

Όπως αναφέρει η καταγγελία της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων, στις 6 Φεβρουαρίου, ο Chen Qiushi είχε πει στην οικογένειά του ότι σχεδίαζε να κάνει ρεπορτάζ σε ένα από τα προσωρινά νοσοκομεία της περιοχής. Έκτοτε, σύμφωνα με τα όσα έχουν μεταδοθεί από πλήθος ΜΜΕ αλλά και έπειτα από καταγγελίες της μητέρας του, δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

«Οι Αρχές στην Ουχάν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το εάν κρατούν τον δημοσιογράφο Chen Qiushi. Εάν συμβαίνει αυτό θα πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος», αναφέρει ο Στίβεν Μπάτλερ, επικεφαλής του ασιατικού προγράμματος του CPJ, συμπληρώνοντας πως: «Η Κίνα φαίνεται να μην έχει μάθει το μάθημά της. Με το να καλύπτεις την αλήθεια σχετικά με μία επιδημία, τα πράγματα γίνονται χειρότερα».

Την πρώτη Φεβρουαρίου, ο Chen ανέβασε ένα βίντεο από τον Fang Bin, έναν πολίτη της Ουχάν ο οποίος αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με τις κινεζικές Αρχές, διότι έχει αναρτήσει σειρά βίντεο από την πόλη, μεταξύ αυτών και ένα το οποίο απεικονίζει οκτώ σορούς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Ο αγνοούμενος Chen Qiushi δεν έχει δώσει σημεία ζωής ως τώρα, με εκατοντάδες πολίτες να ζητούν μέσω των social media μία ξεκάθαρη τοποθέτηση από τις κινεζικές Αρχές σχετικά με την τύχη του. Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων επικοινώνησε με τον διαχειριστή του Twitter προφίλ του Chen Qiushi, ο οποίος είναι φίλος του αγνοούμενου ρεπόρτερ και συνεχίζει να αναρτά διάφορα βίντεο από την Ουχάν

Ο εν λόγω άνδρας θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και το μόνο που ανέφερε ήταν πως μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου δεν είχε λάβει κανένα νέο από τον Qiushi. 

Όσο για τον Fang Bin; Η αστυνομία βρήκε τα ίχνη του και τον ανάγκασε σε κατ’ οίκον περιορισμό, προτού τον συλλάβει. Τότε, ο Fang είπε στους ακόλουθούς του το ότι θα ανεβάζει ένα βίντεο την ημέρα ώστε να μην ανησυχούν για την υγεία του. Τη Δευτέρα δεν ανέβηκε κανένα και έκτοτε, υπάρχουν αρκετά σενάρια και φόβοι για το τι συνέβη στον άνθρωπο που ανέβασε δεκάδες viral video από την Ουχάν.

Ήδη, στο Twitter έχουν αναπτυχθεί αρκετές πρωτοβουλίες με συλλογή υπογραφών για τους Qiushi και Bin με τους χρήστες να ζητούν από τις Αρχές την αλήθεια και την απελευθέρωση των δύο ανθρώπων οι οποίοι ενημέρωναν τον κόσμο σχετικά με την πραγματική εικόνα της Ουχάν.

Με πληροφορίες από vice.com, cnn.com

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter