Ανησυχία Πούτιν και Μακρόν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία με εντολή Τραμπ

Ανησυχία Πούτιν και Μακρόν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία με εντολή Τραμπ

Ο φόνος του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη μπορεί «να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση» στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», απαντά το Ιράν στις ΗΠΑ.

«Σημειώθηκε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον θάνατο του Σουλεϊμανί από το αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε επίσης ότι οι «κοντόφθαλμες ενέργειες των ΗΠΑ, δηλαδή ο φόνος του στρατηγού Σουλεϊμανί, θα οδηγήσουν σε «οξεία κλιμάκωση των πολιτικοστρατιωτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή».

Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι ο Ιρανός στρατηγός ήταν ένας έμπειρος στρατιωτικός διοικητής, υπό την άμεση ηγεσία του οποίου οργανώθηκε στη Συρία και το Ιράκ «η ένοπλη αντίσταση εναντίον των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων ΙΚ και αλ Κάιντα, πολύ καιρό πριν» εμπλακεί ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ. «Η προσωπική συμβολή του στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε το ρωσικό υπουργείο.

Ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις αυτές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα παραμείνει «σε στενή επαφή» μαζί του προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Απάντηση Πομπέο σε Μακρόν: «Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής»

Η Γαλλία έχει «άδικο» όταν υποστηρίζει ότι ο κόσμος έγινε «πιο επικίνδυνος» μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τον Μάικ Πομπέο.

«Οι Γάλλοι απλώς έχουν άδικο στο θέμα αυτό. Ο κόσμος είναι πολύ πιο ασφαλής σήμερα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Αμερικανοί στην περιοχή είναι πιο ασφαλείς σήμερα μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Πως δολοφόνησαν οι Αμερικανοί τον Σουλεϊμανί – Οι «απρόβλεπτες» συνέπειες (Video)

Ιράν: Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος»

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

OHE – Γκουτέρες: Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωση μετά το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης «από τους ηγέτες να ασκήσουν τη μέγιστη συγκράτηση» σε αυτή τη στιγμή έντασης, καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε πως θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος».

Αποκλιμάκωση θέλει η Ουάσιγκτον

Η Ουάσινγκτον «είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση», επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνοδεύοντας με την επωδό αυτήν τα μηνύματα στον λογαριασμό του στο Twitter με τα οποία γνωστοποίησε την σειρά των επαφών που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας Ντόμινικ Ράαμπ και Χάικο Μαας αντίστοιχα, καθώς και τον υψηλόβαθμο κινέζο διπλωματικό αξιωματούχο του Πολιτικού Γραφείου Γιανγκ Τζιετσί, μετά την αμερικανική επιχείρηση στην Βαγδάτη για την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης στο CNN ότι ο στρατηγός Σουλεϊμανί προετοίμαζε στην περιοχή «μεγάλης κλίμακας ενέργεια» που θα απειλούσε την ζωή «εκατοντάδων Αμερικανών».

«Γνωρίζουμε ότι ήταν επικείμενη. Λάβαμε την απόφασή μας με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών», είπε.

Τραμπ: Ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει «πολλούς Αμερικανούς»

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο διοικητής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, σχεδίαζε να σκοτώσει «πολλούς Αμερικανούς», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά χιλιάδες Αμερικανούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ο Σουλεϊμανί ευθύνεται για τον θάνατο «χιλιάδων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου και «μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στο ίδιο το Ιράν» και εκτίμησε ότι θα έπρεπε να τον έχουν σκοτώσει «εδώ και χρόνια».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, «μολονότι το Ιράν δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, ο Σουλεϊμανί ήταν μισητός» στη χώρα του και για αυτό οι Ιρανοί «δεν λυπούνται τόσο όσο οι ηγέτες τους θέλει να πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος».

Δικαιολογεί τη δολοφονία ο Νετανιάχου 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το δικαίωμα να υπερασπισθούν εαυτές σκοτώνοντας τον ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Ακριβώς όπως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, οι ΗΠΑ έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ο Κασέμ Σουλεϊμανί είναι υπεύθυνος για τον θάνατο αμερικανών πολιτών και πολλών αθώων. Σχεδίαζε και άλλες τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο Ισραήλ, επισπεύδοντας την αναχώρησή του από την Αθήνα. Περισσότερα ΕΔΩ

Περισσότερα για τις διεθνείς αντιδράσεις:

«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή από τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου με εντολή Τραμπ – Αμηχανία στην Ευρώπη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter