Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα – Νέο στέλεχος του κορονοϊού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα – Νέο στέλεχος του κορονοϊού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η εξάπλωση ενός νέου στελέχους του κορονοϊού στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το νέο στέλεχος του κορονοιού προήλθε από ισπανούς εργάτες και εξαπλώθηκε ραγδαία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το καλοκαίρι.

Σήμερα, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των νέων περιπτώσεων Covid-19 σε πολλές χώρες. Στοιχεία των Financial Times, δείχνουν ότι το 80% των κρουσμάτων της Βρετανίας είναι αποτέλεσμα αυτού. Ασαφή παραμένουν ωστόσο, ειδικότερα χαρακτηριστικά αυτής της… μετάλλαξης, όπως τα αν είναι πιο επικίνδυνη η μορφή του ή όχι.

Το νέο αυτό στέλεχος ονομάζεται 20A.EU1 και έχει μελετηθεί από ομάδα ερευνητών που παρακολουθεί τις μεταλλάξεις του ιού. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τουρίστες στην Ισπανία κόλλησαν κορονοϊό από αυτό το νέο στέλεχος, με αποτέλεσμα να τον μεταφέρουν στις χώρες τους και έτσι εξαπλώθηκε στην Ευρώπη.

«Από την εξάπλωση του 20A.EU1, φαίνεται σαφές ότι τα μέτρα [πρόληψης ιών] που ισχύουν συχνά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τη μετάδοση εισαγόμενων παραλλαγών αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε η Έμμα Χόντκροφτ, μια εξελικτική γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητικές ομάδες σε Ελβετία και Ισπανία σπεύδουν τώρα να εξετάσουν τη συμπεριφορά του «ισπανικού» στελέχους για να διαπιστώσουν αν ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο θανατηφόρος ή πιο μολυσματικός από άλλα στελέχη,

Η Χόντκροφτ τόνισε πάντως πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής οφείλεται σε μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα». Υπογράμμισε ωστόσο, ότι δεν έχει ξαναδεί παρόμοιο στέλεχος του ιού: «Δεν έχω δει άλλο στέλεχος με αυτού του είδους τη δυναμική, όσο καιρό εξετάζω γονιδιωματικές ακολουθίες του κορωνοϊού στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Tanja Stadler, καθηγητής υπολογιστικής εξέλιξης στην ETH Ζυρίχη, ο οποίος είναι μέρος του έργου, δήλωσε ότι η ανάλυση δειγμάτων ιών από όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες έδειξε ότι προέρχονται από το ίδιο στέλεχος.

«Μπορούμε να δούμε ότι ο ιός έχει εισαχθεί πολλές φορές σε πολλές χώρες και πολλές από αυτές τις εισαγωγές έχουν εξαπλωθεί στον πληθυσμό», δήλωσε ο καθηγητής Stadler.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν πως η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» των Ισπανών τουριστών -όπως το να αγνοούν τις οδηγίες για τήρηση αποστάσεων- βοήθησε στην εξάπλωση του νέου στελέχους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter