Ανησυχία ΥΠΕΞ για την καταστροφή περιουσιών στην Χειμάρρα

Ανησυχία ΥΠΕΞ για την καταστροφή περιουσιών στην Χειμάρρα

Την ανησυχία του για την αιφνιδιαστική απόφαση των αλβανικών αρχών να προχωρήσουν στην κατεδάφιση κατοικιών μελών της ελληνικής μειονότητας στην Χειμάρρα και την διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «προκαλεί ανησυχία η διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Ράμα».

Και συνέχισε: «Εξίσου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, στο πλαίσιο πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας».

«Η χθεσινή απόφαση των αλβανικών αρχών επιβεβαιώνει ότι ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας. Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι 19 οικογένειες της Χειμάρρας ενημερώθηκαν με γραπτή εντολή από την Επιθεώρηση Χωροταξίας του Δήμου ότι θα πρέπει μέσα σε πέντε ημέρες να εκκενώσουν τα σπίτια τους, τα οποία θα κατεδαφιστούν στο πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Στάνταρτ συνδέει την απόφαση για την Χειμάρρα με το σκάνδαλο των ναρκωτικών που πλήττει την κυβέρνηση του Έντι Ράμα. Σε άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα αναφέρεται ότι «στο αποκορύφωμα της κυβερνητικής κρίσης που πλήττει την κυβερνητική πλειοψηφία λόγω των παρακολουθήσεων του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, όπου αναφέρεται και το όνομα του τέως υπουργού Σαϊμίρ Ταχίρι, ο πρωθυπουργός προχώρησε την Τετάρτη σε κίνηση τακτικής για να απομακρύνει την προσοχή του κοινού από το καυτό αυτό θέμα».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Αλβανικό Τύπο, προκαλούνται σοβαρές κυβερνητικές αναταράξεις από τα αποσπάσματα παρακολουθήσεων της ιταλικής αστυνομίας για τη δραστηριότητα του κυκλώματος Μωυσή Χαμπιλάι, ο οποίος είναι ο ξάδελφος του πρώην υπουργού Εσωτερικών και βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σαϊμίρ Ταχίρι.

Τα αποσπάσματα, που διέρρευσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες και κανάλια, εμπλέκουν ονομαστικά τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Ράμα. Σε μία από τις συνομιλίες τα μέλη του κυκλώματος ακούγονται να λένε ότι θα δώσουν 30.000 ευρώ στον Σαϊμίρ και άλλα 30.000 ευρώ στον «θείο». Σε αυτή τη φάση τα αλβανικά ΜΜΕ αναζητούν την πραγματική ταυτότητα του «θείου» του κυκλώματος.

Σε άλλη συνομιλία λένε ότι ο Ταχίρι κερδίζει 5 εκατ. ευρώ το μήνα, αλλά για την προεκλογική εκστρατεία δεν του φθάνουν ούτε 20 εκατ. ευρώ. Επίσης μέλος του κυκλώματος ακούγεται να παραδέχεται ότι αγόρασε ακριβά περιδέραια για τη μητέρα και τη σύζυγο του Ταχίρι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter