Ανιψιός του Κυριάκου συνέταιρος του Φλώρου

Ανιψιός του Κυριάκου συνέταιρος του Φλώρου

Μετά την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, καταδικασμένου για το σκάνδαλο της Energa, το οποίο προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ με ανάρτηση στο Twitter εξέφρασε την ανησυχία του για τις περιπτώσεις των ισχυρών του χρήματος που αποφυλακίζονται. 

Παρότι η υπόθεση ήταν ξεκάθαρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κατονομάσει τον ισχυρό του χρήματος που αποφυλακίστηκε. Οι ανώνυμες αναφορές του ήταν για να μπορέσουν οι οπαδοί και τα μέλη του κόμματος να τα βάλουν με τον νόμο Παρασκευόπουλου και μόνο για την αποφυλάκιση. Γιατί όμως ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να κάνει αναφορά; Επειδή, όπως προκύπτει από την έρευνα, τόσο ο Αριστείδης Φλώρος όσο και η οικογένειά του έχουν σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Σχέσεις που δεν περιορίζονται στις πολιτικές προτιμήσεις αλλά επεκτείνονται και στην… επιχειρηματικότητα. Ο ανιψιός και σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη υπήρξε συνέταιρος του Αρ. Φλώρου την εποχή που ήταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο Energa. Επιπλέον ως νομικός χειρίστηκε το θέμα των αμαρτωλών offshore. Το όνομά του μάλιστα εντοπίζεται στα ΔΣ εταιρειών της οικογένειας Φλώρου. Λίγες μέρες προτού ασκηθούν οι διώξεις για το σκάνδαλο, ο ανιψιός του αποχώρησε σιωπηλά από τις δραστηριότητες με την οικογένεια Φλώρου και βρήκε καταφύγιο στο υπουργικό γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος πέρασε ολόκληρο νόμο για να τον εξυπηρετήσει. Οι σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη πάνε πίσω στη δεκαετία του ’90. Ο πατέρας του Αρ. Φλώρου, Αχιλλέας, επίσης καταδικασμένος για το σκάνδαλο της Energa, υπήρξε ευνοημένος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο παρελθόν, ο οποίος σκανδαλωδώς (όπως γράφτηκε την εποχή της πρωθυπουργίας του) ανέθεσε στην εταιρεία που εκπροσωπούσε την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο. Η απόφαση του Κων. Μητσοτάκη ματαιώθηκε από την αντίδραση που εκδηλώθηκε. Εκτός από σώμα από το σώμα της ΝΔ, οι Φλώροι φαίνεται ότι είναι και σώμα από το σώμα των πολυποίκιλων σχέσεων με τους Μητσοτάκηδες.

H οικογένεια του Αχιλλέα Φλώρου εμφανίζεται σε διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν, εκτός από τη γνωστή Energa του σκανδάλου, εταιρείες εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών πάρκων, εισπρακτικές εταιρείες και call center που συνεργάζονται με τους μεγάλους παρόχους τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Σε όλες τις δραστηριότητες της οικογένειας υπάρχει ένα κοινό πρόσωπο που φαίνεται να έχει κομβικό ρόλο. Πρόκειται για τον Γρηγόρη-Αλέξανδρο Δημητριάδη. Είναι ο γιος της αδερφής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κατερίνας, ο οποίος σήμερα είναι σύμβουλός του ή (κατά τα δημοσιεύματα) τα μάτια και τα αυτιά του. Ο Δημητριάδης έχει ρόλο εξ απορρήτων και της οικογένειας Φλώρου, αφού, όπως έχει καταθέσει στον ανακριτή, διαχειρίστηκε το θέμα των offshore εταιρειών μέσω των οποίων έγινε η απάτη και υπήρξε θεματοφύλακας των μετοχών. Το κυριότερο όμως είναι ότι την εποχή του σκανδάλου ο Γρ. Δημητριάδης είναι συνέταιρος του Αριστείδη Φλώρου.

Συνέταιροι στα φωτοβολταϊκά

Στις 7 Ιουλίου 2009 καταχωρείται στο Μητρώο Ανώνυμων Εταιρειών η εταιρεία ΑΡ. ΦΛΩΡΟΣ – ΓΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΑΕ. Οπως προκύπτει και από την ονομασία, ιδιοκτήτες της είναι τα δύο φυσικά πρόσωπα που φιγουράρουν στον τίτλο, ο Αριστείδης Φλώρος, πρωταγωνιστής του σκανδάλου της Energa, και ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, δικηγόρος το επάγγελμα, Γρηγόρης Αλέξανδρος Δημητριάδης. Οι δύο συνέταιροι το 2011, όταν έχει ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα για την Energa, αλλάζουν το όνομα της εταιρείας. Μετονομάζεται σε Prior Ενεργειακή ΑΕ. Ο Φλώρος και ο Δημητριάδης εξαφανίζονται από τη διοίκηση της εταιρείας και τη θέση τους παίρνουν οι Σπύρος Αποστολόπουλος, Γεράσιμος Κουρεμένος και Ευάγγελος Μπούκας.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αρ. Φλώρο, αρχικώς αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση με τον σημερινό σύμβουλο του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά όταν του γνωστοποιήσαμε όσα καταγράφονται στο ΦΕΚ περιορίστηκε να πει πως «ναι, αλλά η εταιρεία δεν είχε τελικώς καμία δραστηριότητα». Σήμερα στα αρχεία του ΓΕΜΗ η εταιρεία Prior εμφανίζεται ακόμη ενεργή.

Ο άνθρωπος των Φλώρων

Ο γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη εμφανίζεται συνεχώς σε δραστηριότητες της οικογένειας Φλώρου. Σύμφωνα με τα αρχεία του ΓΕΜΗ (καταχώρηση 2 Σεπτεμβρίου 2011), η εταιρεία LINΚ 2U Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών είναι εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Φλώρου. Ως πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας εμφανίζεται ο Γρηγόρης Αλέξανδρος Δημητριάδης. Στις 10 Δεκεμβρίου 2012 καταχωρείται στο ΓΕΜΗ πρακτικό της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, από το οποίο προκύπτει πως στις 13 Σεπτεμβρίου ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας και τη θέση του παίρνει η κόρη του Αχιλλέα Φλώρου και μέλος του ΔΣ της Energa Καρολίνα Φλώρου.

Τον Ιούνιο του 2012 δημιουργείται μια ακόμη εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας, η LINK 2U CREDIT AE, η οποία είναι εισπρακτική εταιρεία με μέτοχο τη LINK 2U AE. Στο ΔΣ της νέας εταιρείας συμμετέχει η αδερφή του Αρ. Φλώρου, Καρολίνα Φλώρου. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 η Καρ. Φλώρου αποχωρεί από το ΔΣ της εταιρείας και τη θέση της παίρνει ο Γρ. Δημητριάδης, ο οποίος αποχωρεί στις 17 Ιανουαρίου 2013.

Φυσικά ο Γρ. Δημητριάδης δεν λείπει από τη ναυαρχίδα της οικογένειας και του σκανδάλου, την Energa. Εμφανίζεται ως δικηγόρος της εταιρείας για θέματα που αφορούν την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών. Ο Δημητριάδης κλήθηκε να καταθέσει στον ανακριτή Σπύρο Γεωργουλέα για την υπόθεση Energa, όπου είπε ότι «συνεργάστηκα με τον όμιλο επιχειρήσεων Energa από το 2010 περίπου έως τον Ιανουάριο του 2012» εκτελώντας εντολές για νομικές ενέργειες.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα ίδια τα ΦΕΚ, ο ανιψιός του Κυρ. Μητσοτάκη είχε για χρόνια σχέση με τις εταιρείες της οικογένειας Φλώρου, από τις οποίες αποχωρεί πολύ αργότερα από την ημερομηνία που ο ίδιος εμφανίζει ότι αποχωρεί από την Energa.

Οταν ο Δημητριάδης δραστηριοποιείται στις εταιρείες της οικογένειας, το σκάνδαλο είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν ασκηθεί και διώξεις εναντίον των Φλώρων. Εκείνη ακριβώς την περίοδο καταφεύγει στο υπουργικό γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη.Σύμβουλος του Μητσοτάκη

Παρά τις δηλώσεις περί αξιοκρατίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης, εν μέσω του σκανδάλου, διορίζει τον ανιψιό του στο γραφείο του. Στις 7 Αυγούστου 2013 αναρτάται στη Διαύγεια η απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με την οποία «διορίζεται από 26/06/2013 σε θέση ειδικού Συμβούλου στο Πολιτικό γραφείο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Γρηγόριος-Αλέξανδρος Δημητριάδης του Σπυρίδωνα». Εως τον Ιανουάριο του 2013 ο Δημητριάδης είναι στο ΔΣ της LINK 2U CREDIT.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν προσλαμβάνει μόνο τον ανιψιό του, ο οποίος συνδέεται επαγγελματικά αλλά και εταιρικά με την οικογένεια-πρωταγωνιστή ενός μεγάλου σκανδάλου, αλλά φροντίζει να τον εξαιρέσει από όσα προβλέπει ο νόμος για το ασυμβίβαστο. Ο Γρ. Δημητριάδης δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα σύμβουλός του και να έχει τη δικηγορική ιδιότητα. Με καθυστέρηση πέντε μηνών τον καλύπτει αναδρομικά για το ασυμβίβαστο. Στις 10 Νοεμβρίου 2013 δημοσιεύεται απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη με θέμα «Εξαίρεση ειδικού συμβούλου από την αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος».

Η απόφαση με υπογραφή Μητσοτάκη αναφέρει: «Εξαιρούμε από την αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος, σύμφωνα με το εδάφιο 2 της περ. α της παρ.1 του άρθρου 31 του Ν. 4194.2013, το Γρηγόριο-Αλέξανδρο Δημητριάδη του Σπυρίδωνος, Δικηγόρο Αθηνών, ο οποίος με την αριθμ. ΔΙΔΚ/Φ.3/21948/06-08-2013 απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διορίστηκε από 26-06-2013, σε θέση ειδικού Συμβούλου στο πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».

Όπως ακριβώς συνέβη με τη σχέση του με τον Κ. Φρουζή της Novartis και τα δείπνα στήριξής του στην αρχηγία της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κάνει γνωστό στην κοινή γνώμη τις σχέσεις που έχει η οικογένειά του με επιχειρηματίες που δεν είναι και τόσο άριστοι. Την ίδια ώρα αφήνει να εννοείται ότι η απελευθέρωση του Φλώρου έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης, όταν η οικογένειά του συνδέεται με τους Φλώρους από τη δεκαετία του ’90 και πολιτικά από τη δεκαετία του ’70. Κρύβει δηλαδή κάτι που ισχύει με κάτι που δεν ισχύει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter