Ανησυχεί τους ειδικούς η νέα «έκρηξη» κρουσμάτων και ιικού φορτίου – «Καμπανάκι» για τους επόμενους μήνες

Ανησυχεί τους ειδικούς η νέα «έκρηξη» κρουσμάτων και ιικού φορτίου – «Καμπανάκι» για τους επόμενους μήνες

Μόνο ως ανησυχητικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα νέα δεδομένα που αφορούν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας στην τρέχουσα χρονική περίοδο, αλλά και οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες και δη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όπου οι ειδικοί προβλέπουν κορύφωση του τέταρτου κύματος λόγω της μετάλλαξης Δέλτα η οποία αναμένεται, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, να επικρατήσει στη χώρα τον Αύγουστο.

Τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει πάρει την ανιούσα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το απόγευμα της Τετάρτης «έσπασε» το φράγμα των 3.000 καταγεγραμμένων περιπτώσεων, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 3.109 νέες μολύνσεις, 4 νεκρούς και 133 διασωληνωμένους ασθενείς.

Διαβάστε επίσης: Στο «κόκκινο» και πάλι τα κρούσματα κορονοϊού: 3.109 νέα – 4 νεκροί – 133 διασωληνωμένοι

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (1.571), με την πλειοψηφία εξ αυτών να καταγράφεται στο κέντρο της Αθήνας (392), την ώρα που η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 214 νέα κρούσματα, το Ηράκλειο 122, το Ρέθυμνο 106 και η Λάρισα 99.

Σε… ανηφόρα το ιικό φορτίο

Πλην της εικόνας του τελευταίου 24ωρου, ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση και από τα αποτελέσματα των αναλύσεων των αστικών λυμάτων σε επτά μεγάλες πόλεις της χώρας, γεγονός που φανερώνει ότι η κατάσταση θα δυσχεράνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου που καταγράφηκαν δε σε περιοχές όπως το Ηράκλειο (+530% αύξηση), τη Θεσσαλονίκη (133%) και την Αττική (106%) ισχυροποιούν τις απαισιόδοξες προβλέψεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν έχουμε προσεγγίσει ακόμη στην κορύφωση του πανδημικού κύματος, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα μέσα προς τέλη Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης: «Έκρηξη» του ιικού φορτίου στα λύματα Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λάρισας

Δυσοίωνες προβλέψεις από τους λοιμωξιολόγους

«Ελπίζω ότι δε θα φτάσουμε πάνω από 3. 000 ή 4.000 κρούσματα, γιατί θα πάρουμε μέτρα. Αν δεν πάρουμε μέτρα υπάρχει κίνδυνος με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να φτάσουμε και στις 5.000 ή και τις 10.000 κρούσματα», προειδοποίησε μιλώντας στο Mega η Αθηνά Λινού, που πρότεινε μεταξύ άλλων τη λήψη επιπλέον πέντε μέτρων προκειμένου να απλωθεί μια ασπίδα προστασίας προς τα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Ο γιατρός -ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, υπογράμμισε μιλώντας πως το ιικό φορτίο από τη μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό στέλεχος και αυτός είναι ο λόγος που μεταδίδεται πολύ ευκολότερα και γρηγορότερα.

«Τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα», προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, μιλώντας για γρήγορη κλιμάκωση της πανδημίας. «Πολύ σύντομα θα βλέπουμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε μία εβδομάδα ή και νωρίτερα. Πιστεύω ότι στα μέσα Αυγούστου προς τέλη Αυγούστου θα δούμε πολλές χιλιάδες κρούσματα. Αν συνεχιστεί αυτή η εκθετική τάση μπορούμε να μιλάμε και για 15.000 – 20.000 κρούσματα», ανέφερε σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter