Κυβερνητική ανησυχία από την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης

Κυβερνητική ανησυχία από την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης

Επείγει ο εμβολιασμός των νέων λέει η κυβέρνηση 

Αν και η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα παρόμοια της Μυκόνου και σε άλλες περιοχές της χώρας, εντούτοις αποφεύγει να πει που οφείλεται η επιδείνωση και τι δεν πήγε καλά στον μέχρι τώρα σχεδιασμό.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν απάντησε σε ερώτηση για το τι δεν πήγε καλά και σε ποιο σημείο και από ποιον δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα και φθάσαμε στους περιορισμούς της Μυκόνου. Παρέθεσε στοιχεία για τους εμβολιασμούς που φυσικά απέχουν από τον στόχο που είχε βάλλει παλαιότερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενώ στοχοποίησε για μία ακόμη φορά τους νέους λέγοντας ότι ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων είναι στις μικρότερες ηλικίες και γι αυτό επείγει ο εμβολιασμός τους.

Καμπανάκι η Μύκονος για όλους

«Η κατάσταση στην Μύκονο είναι καμπανάκι προς όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα», ανέφερε η κ. Πελώνη και πρόσθεσε ότι «η πανδημία είναι μία δυναμική κατάσταση, ελπίζω να μην χρειαστεί να παρέμβουμε». Σημείωσε δε ότι το 46% των κρουσμάτων είναι συνδεδεμένο με χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Είπε ακόμη ότι έλεγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται, πάντως δεν απάντησε στο που οφείλεται και ποιος φταίει για την έξαρση των κρουσμάτων στην Μύκονο. Ανοικτό άφησε και το ενδεχέμενο επίταξης περισσοτέρων ξενοδοχείων καραντίνας, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν οι τοπικοί παράγοντες. Τέλος δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός και ο εμβολιασμός των εργαζομένων στη εστίαση και στην ψυχαγωνία.

Για την γενική κατάσταση της χώρας ανέφερε: «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας  ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών».

Οι περιφέρειες με την μεγαλύτερη αύξηση είναι της  Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους Δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου. Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα (μια φορά με self test και μια με rapid). Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Κυβέρνηση: επείγει ο εμβολιασμός των νέων

Η κ. Πελώνη έδωσε και στοιχεία για τους εμβολιασμούς: «Έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση πάνω από 5.430.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 4.590.000. Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επικράτηση του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα»  καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό των μεγαλύτερων, αλλά και των πιο ευπαθών συμπολιτών μας που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. Επείγει, ωστόσο, και ο εμβολιασμός των νέων μας που αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων και μπορούν να γίνουν επιταχυντές της επιστροφής μας στην κανονικότητα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter