Ανησυχία για τα κρούσματα Ιλαράς: Ομάδα εργασίας συγκροτεί ο ΕΟΔΥ – Τα 6 μέτρα

Ανησυχία για τα κρούσματα Ιλαράς: Ομάδα εργασίας συγκροτεί ο ΕΟΔΥ – Τα 6 μέτρα

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας σχετικά με την πιθανότητα έξαρσης της Ιλαράς, με τον ΕΟΔΥ να προχωρά στη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα ενώ ακόμη δύο διερευνώνται ως «ύποπτα» την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται επιδημική έξαρση σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Κρήτη και το άλλο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα άλλα δύο υπό διερεύνηση κρούσματα βρίσκονται και αυτά στην Κρήτη και είναι επαφές του ατόμου που εντοπίστηκε με ιλαρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η σύσταση της ομάδας εργασίας κρίθηκε σκόπιμη καθώς υπάρχουν αναφορές για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στη Ρουμανία με περισσότερα από 3.000 δηλωθέντα κρούσματα, στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

Παράλληλα, εμφανίζεται καθησυχαστικός σημειώνοντας πως «στην παρούσα φάση δεν υφίσταται λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, όμως οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ο πληθυσμός της χώρας μας να είναι ενήμερος και να ακολουθήσει τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών».

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα:

Κατά σειρά προτεραιότητας:

  • Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.
  • Επιπλέον δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
  • Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.
  • Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού που ευνοεί τη μετάδοση.
  • Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης.
  • Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η Ομάδα εργασίας να συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα για το συντονισμό των αναφερόμενων δράσεων με βάση και τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Ευρώπη για την τεράστια αύξηση κρουσμάτων ιλαράς – Έκκληση ΠΟΥ για εμβολιασμό

Βρετανία: Συναγερμός από την επανεμφάνιση της ιλαράς – «Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τι είναι»

Προειδοποίηση ΠΟΥ και CDC για ιλαρά: Δεκάδες εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter