Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη Mu – Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα

Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη Mu – Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα

Η μετάλλαξη «Mu» από την Κολομβία βρίσκεται τώρα στο μικροσκόπιο των ερευνητών σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς εκφράζονται φόβοι πως θα θα μπορούσε να επικρατήσει της μετάλλαξης Δέλτα.

Με τα πρώτα κρούσματα να έχουν φτάσει ήδη στην Ελλάδα, οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία για το κατά πόσο επικίνδυνη και μεταδοτική μπορεί να αποδειχθεί.

Διαβάστε επίσης: Παγώνη: «Η μετάλλαξη Mu είναι πολύ δύσκολη, δεν ξέρουμε αν 100% την πιάνει το εμβόλιο»

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ της Πέμπτης, 2 Σεπτεμβρίου, από τις 7 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου εντοπίστηκαν, στη χώρα μας, 923 νέα κρούσματα μεταλλάξεων. Από αυτά, τα 899 αφορούν στη Μετάλλαξη Δέλτα, όμως, έχουμε και έξι κρούσματα της νέας Μετάλλαξης Mu- του στελέχους που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή -η B.1.621, κατά την επιστημονική ονοματολογία- προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», όπως διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Γώγος: Μπορεί να διαδεχθεί τη Δέλτα

«Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ », επισήμανε μιλώντας στο ΣΚΑΙ το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος διευκρινίζοντας πως τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν.

Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί»

Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν δύο χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χωρές οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δ’, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μ.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Μαγιορκίνης: Επισπεύστε τα ραντεβού, θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού

Στις χθεσινές του δηλώσεις ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι «βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο όπου επιστρέφουν πολλοί από τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η πορεία της επιδημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, όσοι δεν το έχουν κάνει, πρέπει να επισπεύσουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους καθώς μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης, η πανδημία στην Ελλάδα παρουσιάζει σαφή σημεία σταθεροποίησης με τάση συρρίκνωσης, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Την τελευταία εβδομάδα, ανέφερε, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αλλά σημαντική μείωση. «Συγκεκριμένα εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από ότι την προηγούμενη εβδομάδα».

Ο κ. Μαγιορκίνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από την άλλη, ωστόσο, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει κάποια σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8%. Λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν είναι η αύξηση. Ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτήριων-εξιτηρίων συγκλίνει πάλι προς τη μονάδα».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter