Ανησυχία για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: «Δεν γνωρίζουμε την προέλευσή της», λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ανησυχία για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: «Δεν γνωρίζουμε την προέλευσή της», λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές από την έξαρση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά τα τελευταία 24ωρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σχετικά με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Η Μεγάλη Βρετανία άρχισε να δημοσιεύει ότι αντιμετώπισε κάποια κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, συγκεκριμένα στα μικρά παιδιά. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 3-5 ετών. Πρόκειται για σοβαρή ηπατίτιδα ενώ σε κάποια παιδιά χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας το πρωί της Μ. Τρίτης.

«Τώρα βλέπουμε κρούσματα και σε άλλα κράτη, Ολλανδία και Αμερική και έτσι κλίνει η επιστημονική κοινότητα προς το να είναι κάποια λοίμωξη, κάτι που μεταδίδεται, εφόσον υπάρχει διασπορά. Οι γνωστές ηπατίτιδες όπως η Β και η Α για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια δεν έχουν εντοπιστεί σε αυτά τα κρούσματα» πρόσθεσε.

«Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα» ανέφερε ο Θεοκλής Ζαούτης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Μ. Δευτέρα ο ΕΟΔΥ κάλεσε τους κλινικούς γιατρούς στην Ελλάδα  να βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Όπως τονίζεται σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια.

Σχετικές ανακοινώσεις ή προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC), καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας. «Πρόκειται για σοβαρό φαινόμενο. Τα παιδιά ήταν απολύτως υγιή μέχρι πριν μια εβδομάδα. Πάντως τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους», δήλωσε η παιδίατρος-ηπατολόγος Ντέιρντρε Κέλι του βρετανικού Νοσοκομείου Παίδων του Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με το “Science”.

«Η κατάσταση πρέπει να εκληφθεί σοβαρά. Η αύξηση των περιστατικών είναι απρόσμενη και οι συνήθειες αιτίες έχουν αποκλειστεί», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter