«Δεν είχαμε ούτε αντιπυρετικό», λέει φαρμακοποιός – Για τον Πλεύρη φταίνε και… οι γονείς που «στοκάρουν» (Video)

«Δεν είχαμε ούτε αντιπυρετικό», λέει φαρμακοποιός – Για τον Πλεύρη φταίνε και… οι γονείς που «στοκάρουν» (Video)

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων κρούει και ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, μετά την τοποθέτηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που είχε απευθύνει προειδοποίηση πριν από μερικές ημέρες εξαπολύοντας παράλληλα «πυρά» κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Από την πλευρά του, ο Θάνος Πλεύρης, επέρριψε ευθύνες και στους… γονείς «στοκάρουν» φάρμακα.

Δείτε επίσης: «Καμπανάκι» για λαίλαπα ελλείψεων σε φάρμακα – Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατά Πλεύρη

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Open, δεν έκρυψε την ανησυχία του λέγοντας πως τις ημέρες των γιορτών υπήρξε σημαντικό πρόβλημα με γονείς να μην μπορούν να βρουν ένα φάρμακο για τον πυρετό του παιδιού τους.

«Δεν είχαμε φάρμακο για τον πυρετό»

Είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν προβλήματα με τα αντισταμινικά, στις αναπνευστικές συσκευές και σε κάποιες κορτιζόνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αδιέξοδο και εμείς σε δεινή θέση διότι πολλές φορές δεν είχαμε ούτε ένα φάρμακο για τον πυρετό, να τους δώσουμε ένα σιροπάκι. Όλο αυτό είναι πρόβλημα παγκόσμιας παραγωγής κυρίως πρώτων υλών -με τον πόλεμο έχουν δημιουργηθεί σε πάρα πολλά προϊόντα αντίστοιχες καταστάσεις».

Δείτε επίσης: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων: Αναστολή άδειας σε δύο φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν έλεγχο αποθεμάτων

Ερωτηθείς εάν η έλλειψη θα επιφέρει αύξηση των τιμών όταν περιοριστεί το ζήτημα των ελλείψεων, απάντησε: «Ζητήθηκε και καταγράφηκε το απόθεμα όλων των φαρμακαποθηκών προκειμένου να ελέγξουμε εάν υπάρχουν στη χώρα μας τα φάρμακα των Ελλήνων ασθενών και ξαφνικά εμφανίζονται σε ράφια της Ευρώπης. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Παρεμβαίνουμε συνέχεια στο υπουργείο Υγείας, που θέλει να λύσει το πρόβλημα. Στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που έιναι ο καθ’ύλην αρμόδιος. Πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί έλεγχοι. Οι φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν απόθεμα τριών μηνών, όπως οφείλουν, και αν υπάρχει φάρμακο σε έλλειψη να το δηλώνουν. Δεν μπορεί να υπάρχουν φάρμακα σε έλλειψη και να μην το γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση».

Κληθείς να απαντήσει εάν οι ελλείψεις στα φαρμακεία μεταφράζονται και σε ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία, διευκρίνισε ότι τα φάρμακα για τα νοσοκομεία είναι μια άλλη γκάμα και οι φαρμακευτικές πωλούν κατευθείαν στα νοσοκομεία.

Για τον Πλεύρη φταίνε και… οι γονείς

Από την πλευρά του, ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας επίσης το πρωί της Δευτέρας αλλά στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 είπε: «Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο λόγους. Λόγω της γενικής έλλειψης αλλά και λόγω των παράλληλων εξαγωγών».

Επίσης έστρεψε τα «βέλη» του κατά των γονέων επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «στοκάρουν» φάρμακα: «Γιατρούς δεν κατηγόρησα, αυτό που είπα είναι ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς αγοράζουν σωρηδόν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι γιατροί. Στα δε συνταγογραφούμενα υπάρχει μία τάση να κρατάνε αντιβιώσεις παραπάνω. Για να στοκάρουν οι γονείς που παίρνουν. Επιτείνει το πρόβλημα».

Ακόμα, ισχυρίστηκε πως: «Η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις» και ανέφερε πως: «η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων, μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Πρόβλημα όπως επισημαίνει υπάρχει όταν δεν υπάρχει γεννόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας».

Αναφορικά με τις παράλληλες εξαγωγές, είπε ότι πως θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και οι εταιρείες που πράττουν αντίθετα με τον νόμο θα κλείσουν όπως έγινε και σε δύο φαρμακαποθήκες στη Θεσσαλονίκη, που δεν δέχτηκαν τον έλεγχο.

«Ευελπιστούμε ότι προς το τέλος Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση και από τα υπόλοιπα κράτη», υποστήριξε ο Θάνος Πλεύρης.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter