Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια που παραμένει εκτός δικτύου ρεύματος

Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια που παραμένει εκτός δικτύου ρεύματος

Με το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας να είναι ακόμα αποσυνδεδεμένο από το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το πρωί της Παρασκευής, υπάρχει αυξημένη ανησυχία όχι μόνο για την ασφαλή λειτουργία του σταθμού αλλά και για τις συνέπειες για εκατομμύρια Ουκρανούς,  πολλοί εκ των οποίων ζουν σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, στο νότο της χώρας.

Εκκλήσεις για βοήθεια

Ουκρανοί μηχανικοί κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις κατεστραμμένες εξωτερικές γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μετά από επανειλημμένους βομβαρδισμούς την Πέμπτη, διασφαλίζοντας ότι η εγκατάσταση μπορεί να καλύψει τις δικές της ανάγκες ενέργειας και να συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια, σύμφωνα με Ουκρανούς και διεθνείς αξιωματούχους.

Όμως, με τις μάχες να μαίνονται γύρω από το εργοστάσιο, τους νέους βομβαρδισμούς μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις σε σχεδόν καθημερινή βάση και μια εξαντλημένη και αγχωμένη ομάδα ουκρανών μηχανικών που έχει επιφορτιστεί με την ασφαλή λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, οι εκκλήσεις για διεθνή παρέμβαση γίνονται πιο ολοένα και πιο δυνατές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χρησιμοποίησε την ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης για να υπογραμμίσει τους κινδύνους, λέγοντας ότι τα συστήματα έκτακτης ανάγκης είχαν λειτουργήσει την Πέμπτη, αλλά ότι, αν αποτύγχαναν, η χώρα και ο κόσμος θα αντιμετώπιζαν πυρηνικό ατύχημα.

Συνέπειες για εκατομμύρια Ουκρανούς

Και παρόλο που η άμεση απειλή φαίνεται να έχει αποφευχθεί, η αποσύνδεση του σταθμού από το εθνικό δίκτυο προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στη νότια Ουκρανία, προσθέτοντας ακόμα μια κρίση σε μια ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος. Όταν είναι πλήρως λειτουργικό, το εργοστάσιο παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για το 20% περίπου της χώρας, σε σχεδόν τέσσερις εκατομμύρια κατοικίες.

Από τις 9 το πρωί της Παρασκευής, οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούσαν τη στιγμή της διακοπής παρέμειναν αποσυνδεδεμένοι, αλλά έγιναν εργασίες για να επανασυνδεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο, σύμφωνα με την υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom. Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσος χρόνος μπορεί να διαρκέσει αυτό ή πόσοι άνθρωποι ήταν ακόμη χωρίς ρεύμα.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ζαπορίζια είπε ότι από το πρωί της Παρασκευής, οι προμήθειες ενέργειας «αποκαταστάθηκαν εν μέρει» από άλλες πηγές. Οι κάτοικοι σε όλη την περιοχή ανέφεραν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter