Ανησυχία ΗΠΑ για συμμετοχή Kίνας και Ινδίας σε ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις

Ανησυχία ΗΠΑ για συμμετοχή Kίνας και Ινδίας σε ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις

Στη ρωσική Άπω Ανατολή ξεκίνησαν την Πέμπτη οι στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Vostok» (Ανατολή), στην οποία εκτός του ρωσικού στρατού συμμετέχουν κινεζικά στρατεύματα αλλά και δυνάμεις από σειρά άλλων χωρών, όπως η Ινδία, η Συρία και η Λευκορωσία.

Τα γυμνάσια, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν με ελιγμούς μαχητικών αεροπλάνων, μετακινήσεις μονάδων αντιαεροπορικής μάχης και προσομοιώσεις αποναρκοθέτησης στη θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα πάντα με τη Μόσχα, τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες, περισσότερα από 5.000 κομμάτια οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού, εκ των οποίων 140 αεροσκάφη και 60 πολεμικά σκάφη και σκάφη υποστήριξης, συμμετέχουν στα γυμνάσια.

Η συμμετοχή της Κίνας στις εν λόγω ασκήσεις έρχεται ενώ υπάρχει ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, στον απόηχο της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν, αλλά και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων στο νησί, το διάστημα που ακολούθησε, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Κίνας, η οποία στη συνέχεια προχώρησε σε στρατιωτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ εξέφρασε την Πέμπτη την ανησυχία της για τη συμμετοχή της Ινδίας στα στρατιωτικά γυμνάσια. Ειδικότερα, ερωτηθείσα σχετικά, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για οποιαδήποτε χώρα συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία ενώ αυτή βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Από πλευράς του το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι η συμμετοχή του στα εν λόγω γυμνάσια δεν σχετίζεται «με την τρέχουσα κατάσταση σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», ενώ η ινδική κυβέρνηση ανέφερε πως οι δυνάμεις της έχουν συμμετάσχει τακτικά σε πολυμερείς ασκήσεις στη Ρωσία, μαζί με μια σειρά από άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή στρατιωτικού υλικού στην Ινδία.

Πηγή: Reuters, BBC

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter