Ανησυχία στον ΟΗΕ για τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ουγκάντα

Ανησυχία στον ΟΗΕ για τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ουγκάντα

«Ιδιαίτερη ανησυχία» εξέφρασε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την έγκριση από τον πρόεδρο της Ουγκάντας ενός αμφιλεγόμενου «νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας» που θεωρείται ένας από τους πιο κατασταλτικούς παγκοσμίως.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάριτς, εκφράζεται ανησυχία για την θέσπιση του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα, καλώντας τα κράτη-μέλη να σέβονται την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Καλεί ακόμη μια φορά όλες τις χώρες να αποποινικοποιήσουν τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τα τρανς άτομα. Για να είναι ξεκάθαρος, κανείς δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται, να φυλακίζεται, γι’ αυτόν που αγαπάει» ανέφερε ο Ντουζάριτς.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες του νόμου αυτού στις αποστολές του ΟΗΕ, ανέφερε πως η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Ουγκάντα «συνεχίζει τον διάλογο με την κυβέρνηση για να δει ποια θα είναι η επίπτωση».

«Η UNAIDS εξέφρασε την ανησυχία της για τον αντίκτυπο στη μάχη κατά της μετάδοσης του HIV-AIDS, αλλά προφανώς, κάθε υπηρεσία (του ΟΗΕ) θα λάβει τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει στο πλαίσιο της εντολής της για να δει εάν οι δραστηριότητές της μπορούν να συνεχιστούν ή όχι» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της χώρας υπέγραψε τον νόμο με την ονομασία «Νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας 2023», το κείμενο προβλέπει βαριές ποινές για τα πρόσωπα που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις και προωθούν την ομοφυλοφιλία.

Πηγή: AFP, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ουγκάντα: Η Βουλή ενέκρινε τον σκληρό νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Ουγκάντα: Ο πρόεδρος υπέγραψε νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας– Προβλέπει ακόμη και θανατική ποινή

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter