Ανησυχία στους Βερολινέζους από την ενδεχόμενη συγχώνευση γιγάντων του real estate

Ανησυχία στους Βερολινέζους από την ενδεχόμενη συγχώνευση γιγάντων του real estate

Οι ιδιωτικοί στεγαστικοί όμιλοι Vonovia και Deutsche Wohnen συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια τεράστια εταιρεία διαχείρισης οικιών. Σε μια χώρα στην οποία η ιδιοκατοίκηση είναι περίπου στο 50%, η εξέλιξη έλαβε ανάμικτες αντιδράσεις.

Οι εταιρείες συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση των ενοικίων έτσι ώστε να κερδίσουν πολιτική υποστήριξη για το deal ύψους €18 δις. Στο Βερολίνο, όπου περίπου το 85% των κατοίκων είναι ενοικιαστές, η Deutsche Wohnen και η Vonovia διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στον τομέα της στέγασης. Έχουν περίπου 150.000 διαμερίσματα συνολικά στην ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου.

Πρόσφατα και οι δύο εταιρείες έφτασαν στα πρωτοσέλιδα όταν το Mietendeckel του Βερολίνου – ανώτατο όριο ενοικίου – κρίθηκε παράνομο από το συνταγματικό δικαστήριο τον Απρίλιο, μετά από περίπου ένα χρόνο μειωμένου κόστους στέγασης.

Μετά την απόφαση, χιλιάδες ενοικιαστές στο Βερολίνο χτυπήθηκαν με αυξήσεις ενοικίων και προκαταβολές ύψους εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις. Η Vonovia, η οποία κατέχει περίπου 42.000 ακίνητα στην πρωτεύουσα, επέλεξε να διαγράψει τις επιστροφές πληρωμών για τους κατοίκους της, αναγνωρίζοντας το άγχος που προκάλεσε η κατάπτωση του Mietendeckel στους ενοικιαστές στο Βερολίνο.

Ωστόσο, η Deutsche Wohnen, η οποία διαθέτει περίπου 111.000 διαμερίσματα στο Βερολίνο και είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός πάροχος κατοικιών στην πόλη, δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει τους ενοικιαστές να επιστρέψουν τη διαφορά στο ενοίκιο.

Οι παράλογες απαιτήσεις της εταιρείας έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις στους ενοικιαστές, που έχουν πάρει τη μορφή κινήματος που καλεί για την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την απαλλοτρίωση της μεγάλης περιουσίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη στεγαστική κρίση στο Βερολίνο. Η πρωτοβουλία «Deutsche Wohnen & Co Enteignen» (Απαλλοτριώστε την Deutsche Wohnen & Co) στοχεύει εταιρείες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους περισσότερες από 3.000 οικίες. Ο σκοπός της είναι να επαναφέρει τα σπίτια υπό δημόσια ιδιοκτησία έτσι ώστε να υπάρξει επαρκής προσφορά οικονομικά προσιτής στέγασης.

Αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

Η προγραμματισμένη εξαγορά της Deutsche Wohnen από τον μεγαλύτερο αντίπαλό της Vonovia προκάλεσε μια ανάμεικτη ανταπόκριση στην πολιτική. Το SPD, οι Πράσινοι και η Αριστερά είναι σκεπτικοί ή ακόμη και αρνητικοί για τη συμφωνία ενώ η Χριστιανοκοινωνική Ένωση χαιρετίζει την προγραμματισμένη συγχώνευση. Το FDP επικρίνει έντονα την κυβέρνηση του Κρατιδίου του Βερολίνου, η οποία είναι ένας συνασπισμός του SPD, των Πράσινων και της Αριστεράς.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, Μίχαελ Χούτερ, θεωρεί ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την συγχώνευση. Μιλώντας στην Handelsblatt, δήλωσε με νόημα ότι «για να είναι κανείς ικανός να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ρυθμίσεις στον στεγαστική αγορά, όπως τα φρένα ενοικίου και οι περιορισμοί στις επιχορηγήσεις των εξόδων ανακαίνισης, το μέγεθος μετράει».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter