Ανησυχία για το «κοκτέιλ» κορονοϊού και γρίπης – «Θα δούμε επιστροφή στο προ-Covid παρελθόν»

Ανησυχία για το «κοκτέιλ» κορονοϊού και γρίπης – «Θα δούμε επιστροφή στο προ-Covid παρελθόν»

Το επιδημικό κύμα γρίπης φαίνεται ότι ήρθε νωρίτερα στη χώρα μας, με τους επιστήμονες να εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη σφοδρή εξάπλωσή του, παράλληλα με τον κορονοϊό και τις νέες μεταλλάξεις του.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή «συνύπαρξη» των στελεχών των ιών της γρίπης με εκείνα των μεταλλάξεων του κορονοϊού, γεγονός που θα δυσχεράνει την κατάσταση όσον αφορά το ήδη βεβαρημένο επιδημικό φορτίο στη χώρα.

Όπως επισημαίνεται σε υγειονομικές εκθέσεις, η ελάφρυνση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, με κυριότερο αυτό της χρήσης μάσκας, φανέρωσε την παρουσία της εποχικής γρίπης με εντονότερο τρόπο σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, καθώς μειώθηκε η φυσική ανοσία.

«Αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες είναι ότι υπάρχει μια αύξηση στα περιστατικά που οφείλονται σε ιούς του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης. Αυτό οφείλεται σίγουρα στο ότι δεν ζούμε, πλέον, τηρώντας τα ίδια μέτρα προστασίας των τελευταίων χρόνων της πανδημίας (όπως είναι η χρήση της μάσκας), που προστατεύουν και από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ertnews.gr ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ.

«Είναι αναμενόμενο πως εφέτος θα δούμε μια επιστροφή στο προ – covid παρελθόν. Και τότε, όμως, υπήρχαν διαφορές από χρόνο σε χρόνο ως προς τη σοβαρότητα στην εκδήλωση του επιδημικού κύματος της γρίπης. Το μήνυμα που πρέπει να περνάμε σε όλους, είναι ότι εστιάσαμε στον κορονοϊό, αλλά να μην ξεχνάμε τη γρίπη και τη θωράκιση απέναντί της, με τον εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Ζαούτης.

«Το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει από τη σοβαρή νόσο, γι’ αυτό πρέπει, άμεσα, να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών και, ανεξαρτήτως ηλικίας, όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την πρόκληση σοβαρών επιπλοκών, σε περίπτωση μόλυνσής τους από τους ιούς της γρίπης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναδεικνύοντας τη σημασία του εμβολιασμού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter