Άννα Παραγυιού: Η Αριστερά δίνει χώρο και λόγο στους νέους

Άννα Παραγυιού: Η Αριστερά δίνει χώρο και λόγο στους νέους

«Διεκδικούμε το παρόν, χαράζουμε το μέλλον» είναι το σύνθημα που προτάσσει η υποψήφια δήμαρχος Καισαριανής και τονίζει ότι το διακύβευμα είναι ένα: πρόοδος ή συντήρηση

H υποψήφια δήμαρχος Καισαριανής με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ  Αννα Παραγυιού εξηγεί στο Documentο πώς η βαριά ιστορική παρακαταθήκη του Δήμου Καισαριανής μετατρέπεται σε κίνητρο ενός νέου ανθρώπου που πήρε την απόφαση να βουτήξει στα βαθιά νερά της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τι συμβολίζει η υποψηφιότητα μιας νέας γυναίκας 30 ετών με συνδικαλιστική και κινηματική δράση σε έναν ιστορικά και ιδεολογικά φορτισμένο δήμο όπως αυτός της Καισαριανής;

Είναι αλήθεια ότι η Καισαριανή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ιστορική αξία, έχοντας δύο κύριους πυλώνες. Ο πρώτος αφορά τη Μικρασιατική Καταστροφή που μετέτρεψε την πόλη σε προσφυγομάνα, καθώς εγκαταστάθηκαν μεταξύ άλλων εκατοντάδες γυναίκες που ήρθαν μόνες με τα παιδιά τους. Ο δεύτερος σχετίζεται με όσα έλαβαν χώρα την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης. Τα παραπάνω συντέλεσαν ώστε η Καισαριανή να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο με προοδευτικά και αριστερά χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά λοιπόν προσθέτουν ειδικό βάρος στην υποψηφιότητά μου και πιστεύω ότι θα σταθώ αντάξια των προσδοκιών.

Οπότε αυτό το ιστορικό και πολιτικό φορτίο αποτελεί κίνητρο γι’ εσάς;

Εννοείται. Σέβομαι και είμαι υπερήφανη για την ιστορία της πόλης και ακριβώς αυτό το ιστορικό παρελθόν θέλουμε να αποτελέσει οδηγό μας για το μέλλον.

Ποια χαρακτηριστικά σας πιστεύετε ότι οδήγησαν στο να σας δοθεί το χρίσμα της υποψήφιας δημάρχου;

Η Αριστερά δίνει χώρο και λόγο στους νέους ανθρώπους, καθώς επικρατεί το σκεπτικό ότι οι νέοι αποτελούν το μέλλον. Αυτό λοιπόν είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της υποψηφιότητάς μου. Δηλαδή ότι ένας νέος άνθρωπος θέλει να κάνει αυτό το βήμα και έχει πράγματα να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τώρα το ότι είμαι γυναίκα αποτελεί πρόκληση και στοίχημα ταυτοχρόνως γιατί για πρώτη φορά –μέχρι στιγμής– υπάρχει υποψήφια δήμαρχος Καισαριανής. Ελπίζουμε ότι αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε.

Τι νέο μπορείτε να κομίσετε στα αυτοδιοικητικά δρώμενα;

Καταρχάς η γενιά μου είναι πλήρως εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες και αυτό το πεδίο μπορεί να αναπτυχθεί στον Δήμο Καισαριανής, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες αλλά και τις δημοκρατικές διαδικασίες προς μια αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση. Επομένως οι έννοιες «σύγχρονη και έξυπνη» πόλη είναι από τα στοιχεία που μπορεί η νέα γενιά να βάλει στα αυτοδιοικητικά δρώμενα. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό τον δημόσιο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε με σοβαρούς όρους τη δυνατότητα ανάδειξης και αναβάθμισης των χώρων πρασίνου και των πάρκων του δήμου.

Παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής;

Προφανώς και οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις βρίσκονται ψηλά στην ιεράρχησή μας. Στην πόλη υπάρχουν το Κέντρο Υγείας του Παιδιού και το Κέντρο Συμβουλευτικής για ΑμεΑ, δύο μεγάλες δομές που δημιουργήθηκαν από την παράταξή μας κατά το παρελθόν και δυστυχώς έχουν εγκαταλειφτεί. Κρίνουμε ως προτεραιότητά μας την αναβάθμιση αυτών των δομών, ενώ στόχος μας είναι και η αναβάθμιση των παιδικών σταθμών της περιοχής.

Πέρα από την αδιαφορία που εντοπίζετε ως προς τις δύο αυτές δομές, τι άλλο έχετε να προσάψετε στη νυν δημοτική αρχή και αντιστοίχως ποιες προσπάθειες αναγνωρίζετε;

Αναγνωρίζω ότι πρόκειται για έναν νοικοκυρεμένο δήμο ως προς τα οι- κονομικά του, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η ανάλογη κυβερνητική αρωγή. Από την άλλη, θεωρώ ότι ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος δεν έβαλε το λιθαράκι του σε κάποιον από τους πολλούς τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και θα επισημάνω το πιο απλό: στην καθαριότητα γίνονται τα βασικά. Οι κάδοι αδειάζονται και τίποτε παραπάνω, ενώ στον Δήμο Βύρωνα οι κάδοι πλένονται επί καθημερινής βάσεως. Επιπλέον ο πολιτισμός σε μια πόλη όπως η Καισαριανή μοιάζει υποβαθμισμένος. Λόγου χάρη έχουμε το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού που βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια. Εν ολίγοις δεν υπήρξε η ανάλογη προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Και αντί ο δήμαρχος να βγάζει ψηφίσματα και να κριτικάρει ό,τι συμβαίνει σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, να δίνει σημασία σε ό,τι αφορά την Καισαριανή. Πάντως το μεγαλύτερο φάουλ του νυν δημάρχου, που θα μείνει και στην Ιστορία, είναι η απουσία του από την τελετή παράδοσης του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στα χέρια του λαού της Καισαριανής.

Με δεδομένο πως ο «Κλεισθένης Ι» αλλάζει εκ θεμελίων τα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση, θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να κάνουμε και στον δήμαρχο Καισαριανής, για να μάθουμε και τις προθέσεις του. Και το λέω αυτό γιατί το ΚΚΕ είναι υπέρμαχος της απλής αναλογικής, αλλά ο κ. Σταμέλος δεν δείχνει την ίδια διάθεση. Σε ό,τι μας αφορά, ο όρος συνεργασία υπάρχει στο πολιτικό μας DNA προκειμένου να εξυπηρετηθεί το καλό της πόλης.

Στόχος η νίκη ή ένα καλό πλασάρισμα στον δεύτερο γύρο;

Αδιαμφισβήτητα η νίκη. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Η πόλη έχει απολέσει τα τελευταία χρόνια χαρακτηριστικά όπως η αίγλη, η ομορφιά και η ζωντάνια της. Και γι’ αυτό θέτουμε αυτό τον στόχο για να γίνει και πάλι η Καισαριανή μια πόλη ζωντανή.

Ποιο είναι το κύριο διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Καισαριανή και αντιστοίχως ποιο το δικό σας πολιτικό πρόταγμα;

Σε αυτήν τη συγκυρία που βλέπουμε φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού, όπως το λιντσάρισμα του Ζακ ή η δολοφονία της Ελένης μαζί με τη δεύτερη δολοφονία της μέσω όσων γράφτηκαν στα social media και όχι μόνο, όπως επίσης οι μαθητικές κινητοποιήσεις που φέρονται να υποκινούνται από ακροδεξιά κέντρα, το διακύβευμα είναι ένα: πρόοδος ή συντήρηση. Σε μια ιστορική γειτονιά όπως η Καισαριανή, το αντιφασιστικό μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και γι’ αυτό το δικό μας πρόταγμα είναι η Καισαριανή να συνεχίσει να δίνει μάχες απέναντι στον φασισμό και παράλληλα να είναι μια πόλη φιλική, καθαρή, προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρίες. Και όπως λέει και το σύνθημά μας «διεκδικούμε το παρόν, χαράζουμε το μέλλον».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter