Ανοίγει με παρατράγουδα η… πολιτική βεντάλια της Διακομματικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές

Ανοίγει με παρατράγουδα η… πολιτική βεντάλια της Διακομματικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές

Διευρύνεται η Διακομματική Επιτροπή για τις Ευρωεκλογές, στην οποία πλέον θα εκπροσωπούνται συνολικά 37 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων και πολιτικών κινήσεων.

Συμπληρώθηκε με εκπροσώπους άλλων εικοσιοκτώ πολιτικών σχημάτων η σύνθεση της Επιτροπής που στην αρχική εκδοχή της όριζε τη συμμετοχή εννιά κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Το Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, Ελιά Δημοκρατική Παράταξη).

Η νέα σύνθεση προέκυψε με δεδομένο ότι εκπρόσωποι κομμάτων και συνασπισμών που δεν εκπροσωπούνται ούτε στη Βουλή ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να συμμετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή, μετά την ανακήρυξή τους από το αρμόδιο δικαστήριο.

Προ ημερών, υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), με τον επικεφαλής της Παναγιώτη Λαφαζάνη να καταγγέλλει ως αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τον αποκλεισμό της ΛΑΕ από τη Διακομματική Επιτροπή. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης είχε ανταπαντήσει ότι στην πρώτη Διακομματική δεν συμμετείχε με εκπρόσωπό της η ΛΑΕ, γιατί αφενός ο Νίκος Χουντής (ευρωβουλευτής της ΛΑΕ και υποψήφιός της εκ νέου) έχει εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου γιατί δεν διαθέτει ούτε έναν βουλευτή στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Πάντως, η ΛΑΕ συνεχίζει να αντιδρά, κατηγορώντας το υπουργείο Εσωετρικών για μεροληπτική διάκριση σε βάρος της. Μάλιστα, ήδη, ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία της θα καταθέσει αύριο το πρωί (14/05/2019), στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης και αναστολής της κυβερνητικής απόφασης για την κατανομή του χρόνου προβολής. Χαρακτηρίζει την απόφαση κατανομής ως «κατάφωρα άδικη, πολιτικά και και νομικά έκθετη, αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική σε βάρος της ΛΑΕ».

Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας Στάθης Λεουτσάκος αποχώρησε δηλώνοντας ότι η ΛΑΕ δεν αναγνωρίζει την κυβερνητική απόφαση για τη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής και την κατανομή του χρόνου προβολής.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι έργο της Διακομματικής Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο υπουργός Εσωτερικών, είναι η υποβολή προτάσεων για την ορθή εφαρμογή των Διατάξεων του νόμου ν. 3023/2002 για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος, για έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών. Στην Επιτροπή μετέχουν πρόσωπα τα οποία προτείνονται από τα κόμματα ως εκπρόσωποί τους.

Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης υπέγραψε απόφαση (Αριθμ. 36445/13.5.2019) με την οποία διευρύνει τη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτους 2019. Εχοντας ανακηρυχθεί οι υποψήφιοι συνδυασμοί, συμπληρώνεται η Επιτροπή, με τους εκπροσώπους, των εξής 28 πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων:

1. Κίνημα Αλλαγής (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα «ΠΑΣΟΚ» – Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών «ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.» – Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης «ΕΔΕΜ.» – Ανανεωτική Αριστερά – Προοδευτικό Κέντρο – Κινήσεις Πολιτών)

2. ΠΟΛΙΤΕΣ του ΗΛΙΑ ΨΗΝΑΚΗ

3. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

4. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

5. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ – ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ

6. ΛΕΥΚΟ – ΛΑΪΚΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ PESG – PEOPLE’S EUROPEAN SOCIAL GROUPS

7. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

8. Ελεύθερη Πατρίδα

9. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

10. ΕΝΥΠΕΚΚ – ΟΡΘΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

11. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Αρτέμης Σώρρας

12. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

13. ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

14. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

15. Νέα Ελληνική Ορμή

16. ΚΟΜΜΑ ΝΕΩΝ

17. ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ

18. ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

19. ΑΡΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Για Την Ευρώπη των Εθνών ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

20. ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας

21. ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ

22. Οικολόγοι Πράσινοι

23. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΛΑ.Ο.Σ.) – ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΠΑΤΡΙΕ.)

24. ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΛΑ.Ε.» – ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

25. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

26. Φιλελεύθερη Συμμαχία

27. ΜέΡΑ25

28. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter