Ανοίγει νέος πολιτικός διάλογος για αριστερό μέτωπο

Ανοίγει νέος πολιτικός διάλογος για αριστερό μέτωπο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενός αριστερού ριζοσπαστικού πολιτικού μετώπου, με ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες, μέσω των δυνάμεων που συσπειρώνονται γύρω από την Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την δημόσια εκδήλωση στο Μεταξουργείο (Ιούλιος 2021) όταν τέθηκαν τα θεμέλια για μια διαδικασία συζήτησης σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, εργαζόμενους, άνεργους κ.ά. απέναντι στην «ακραία νεοφιλελεύθερη αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ». Τώρα, και ενώ εντείνονται οι επιπτώσεις της οικονομικής, υγειονομικής και οικολογικής κρίσης, γίνεται το επόμενο βήμα.

Επιχειρείται ένας διευρυμένος διάλογος για την επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων που θα γίνουν, όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία, κτήμα των λαϊκών τάξεων και εργαλείο πολιτικής παρέμβασης και άσκησης πολιτικής. Προσβλέποντας σε «μια νέα Αριστερά των αγώνων, του διαλόγου και του σύγχρονου σχεδίου ανατροπής», η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης πραγματοποιεί την πρώτη ανοιχτή Συνέλευση, το μεσημέρι του Σαββάτου (27.11.2021), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Νέο Φάληρο). Μεταξύ άλλων μετέχουν γνωστά πολιτικά στελέχη που είτε αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015, είτε διαχώρισαν τη θέση τους από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είτε δρουν ως ανένταχτοι στα κοινωνικά κινήματα καθώς και νεολαίοι. Πρωτοστατούν πανεπιστημιακοί όπως οι Γιάννης Κουζής, Κώστας Λαπαβίτσας, ενώ μετέχουν από τον χώρο των ΑΕΙ οι Γιώργος Μανιάτης, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Στράτος Γεωργούλας, Στάθης Κουβελάκης, κ.ά, Την Πρωτοβουλία στηρίζουν οι πολιτικές οργανώσεις Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ (Αριστερή Ανασύνθεση), ΑΡΑΣ (Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση), Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), Λαϊκή ενότητα, Παρέμβαση, Συνάντηση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι εκτός της Πρωτοβουλίας -συσπειρώνεται στην ιστοσελίδα iskra.gr- ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος παρακολουθεί την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, αν και δεν έχει υπογράψει την διακήρυξη της Πρωτοβουλίας αναμένεται ότι θα δώσει το “παρών” στην Ανοιχτή Συνέλευση η οικονομολόγος και πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη.

Η συζήτηση γίνεται στη βάση μιας πολιτικής πλατφόρμας με διακηρυγμένο στόχο την αντικαπιταλιστική πορεία της χώρας στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού. Πάντως, κυριαρχεί η αντίληψη περί μεταβατικού σοσιαλιστικού προγράμματος για την κοινωνία…Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο-πλαίσιο που θα συζητηθεί στην πρώτη συνέλευση της Πρωτοβουλίας σημειώνεται ότι οι προτάσεις για τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν το λαό δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματικές και ασύνδετες μεταξύ τους, αλλά να είναι ενταγμένες «σε ένα γενικότερο προοδευτικό σχέδιο για μια φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα μεταβατικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα για την κοινωνία». Η συνέλευση θα καταλήξει σε αποφάσεις, θα επικυρώσει την ιδρυτική διακήρυξη και την πολιτική προγραμματική πλατφόρμα ενώ ζητούμενο είναι και η οργανωτική διαδικασία που θα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης διαλόγου με όρους ισοτιμίας μεταξύ ανένταχτων και οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων.

Στο κείμενο που τίθεται σε συζήτηση στην Πρώτη Συνέλευση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης ασκείται κριτική -σε διαφορετικό μήκος κύματος-, στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜΈΡΑ25. Επισημαίνεται ότι η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ισχυρότατο πλήγμα για την αξιοπιστία ολόκληρης της Αριστεράς, με τεράστια συσσώρευση δυσπιστίας στα μικρομεσαία και λαϊκά στρώματα. Μάλιστα αναφέρονται σε «δομική μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι οι προτάσεις του κινούνται στο πλαίσιο μιας καλύτερης διαχείρισης των εφαρμοζόμενων πολιτικών, χωρίς να συνιστούν εναλλακτική πρόταση, «γεγονός που πιστοποιεί το διαζύγιό του από την Αριστερά». Στο ΜέΡΑ25 καταλογίζουν ότι δεν έχει προγραμματικό ριζοσπαστισμό, την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση, τη συμμετοχή στα κινήματα και την αξιοπιστία ώστε να αποτελέσει πραγματικό εναλλακτικό πόλο. Μάλιστα, τονίζουν ότι οι επεξεργασίες και η ρητορική του ΜεΡΑ25 δεν ξεφεύγουν από τα όρια της ταξικής συνεργασίας. Για το ΚΚΕ κρίνουν ότι παραμένει περιχαρακωμένο, ότι οι πολιτικές του προτάσεις και δράσεις, «όση σημασία και αν έχουν στην αντίσταση κατά της κυβέρνησης, δεν έχουν τον μετωπικό χαρακτήρα που είναι απαραίτητος για την ανάκαμψη των ανατρεπτικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας». Μάλιστα επισημαίνουν σχετικά με το ΚΚΕ ότι «τα όποια δειλά και αποσπασματικά ανοίγματα κάνει σε κοινωνικό επίπεδο εγκλωβίζονται και ακυρώνονται από την άρνησή του για πολιτική συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς». Οσον αφορά στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τις χαρακτηρίζουν «πολυδιασπασμένες, ηττημένες εκλογικά» και τονίζουν ότι δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να συγκροτήσουν ένα προοδευτικό λαϊκό ρεύμα ανατροπής.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης παραμένει ανοιχτή στη συμμετοχή και εκείνων που δεν πήραν μέρος στην πρώτη φάση της συγκρότησης και επιδιώκει το διάλογο, την αλληλεγγύη και την κοινή δράση σε επιμέρους κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. Τη διακήρυξη είχαν υπογράψει και καλλιτέχνες όπως η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Μάνια Παπαδημητρίου και η ηθοποιός Κάτια Γέρου. Επίσης, μετέχουν μεταξύ άλλων στελέχη από Αριστερό Ρεύμα – Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Κώστας Ησυχος, Στάθης Λεουτσάκος , από την Αριστερή Ανασύνθεση (Αραν) -Χρήστος Τουλιάτος , από Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση – Δημήτρης Σαραφιανός, Μαριάννα Τσίχλη, από ΔΕΑ Αντώνης Νταβανέλος, Μαρία Μπόλαρη, από το Συλλόγο Μαρξιστικής Σκέψης «Γ. Κορδάτος» ο καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καλτσώνης, από το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο οι Θανάσης Σκαμνάκης, Λεωνίδας Βατικιώτης, Κώστας Μάρκου, από τη «Συνάντηση» ο Αντώνης Φάρας κ.ά.

Η Πρωτοβουλία επιδιώκει, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της, να συντονιστεί με τους κοινωνικούς αγώνες συμβάλλοντας στη μετωπική συμπόρευση των δυνάμεων της μαχόμενης Αριστεράς. Θεωρεί ότι στέρεο πεδίο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η ενότητα με βάση τα κοινά προβλήματα και ότι η ενίσχυση και η αναγέννησή του χρειάζεται να στηριχτεί στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η Πρωτοβουλία προβάλλει ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν χρειάζονται ακόμη περισσότερη καπιταλιστική ανάπτυξη αλλά ολική ανατροπή του μοντέλου ανάπτυξης, που καταστρέφει το περιβάλλον και συντρίβει την εργασία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιβιώσει κάνοντας «μεταρρυθμίσεις», επιδιώκοντας τυφλά εξαγωγές, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον τουρισμό και χτίζοντας νέα προάστια, σημειώνουν. «Χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και θα αξιοποιεί δυναμικά τις ψηφιακές τεχνολογίες, χωρίς να καταστρέφει την καθημερινότητα της ζωής», αναφέρουν Και προσθέτουν: « Οι απαντήσεις που χρειάζονται πρέπει να αναζητηθούν έξω από τα βάρη και τις δεσμεύσεις του επαχθούς χρέους, των ταξικών πολιτικών της ΕΕ και της ΟΝΕ, και των καταναγκασμών που θέτει η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ (…)».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter