Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου…

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου…

Το αίτηµα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των λιστών Πέτσα και των ύποπτων απευθείας αναθέσεων εποπτευόµενου φορέα του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης σε εταιρεία που ανήκει στον ιδιοκτήτη της δηµοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll ανακάτεψε την πολιτική τράπουλα. Είναι η πρώτη φορά που το αντιΣΥΡΙΖΑ µέτωπο ρηγµατώνεται σε βαθµό που όλα τα κόµµατα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τάσσονται αναφανδόν υπέρ µιας πρωτοβουλίας του κόµµατος του Αλέξη Τσίπρα.

Το δεδοµένο αυτό, σε συνδυασµό µε τον αναντίρρητα σκανδαλώδη χαρακτήρα των υποθέσεων που θα διερευνηθούν, προκάλεσε αµηχανία στη συµπολίτευση. Προκειµένου το Μέγαρο Μαξίµου να βγει από τη στενωπό επικαλέστηκε άλλη µια φορά τον εχθρό-πασπαρτού: το Documento.

Την προηγούµενη Κυριακή η Πειραιώς πήρε τη σκυτάλη της συκοφαντίας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επαναφέροντας το φιάσκο της «Καλογριτσιάδας». Για έκπληξη κρατούσαν τη διερεύνηση της συνεργασίας της εφηµερίδας µε τη δηµοσκοπική εταιρεία VoxPop, η οποία για κακή τους τύχη συνεργάστηκε και µε άλλα Μέσα. Αν η κυβέρνηση επιθυµεί να αποκαλείται στοιχειωδώς δηµοκρατική, τότε οφείλει να ελέγξει όλα τα µέσα ενηµέρωσης που συνεργάστηκαν µε τη συγκεκριµένη εταιρεία δηµοσκοπήσεων, όπως επίσης τις εταιρείες και τα ΜΜΕ που συστηµατικά κατά την περίοδο 2012-15 πρόβαλλαν δηµοσκοπήσεις µε κραυγαλέα απόκλιση από τα εκλογικά αποτελέσµατα. Ειδάλλως να δηλώσει δηµόσια ο πρωθυπουργός ότι το πολίτευµα άλλαξε, η χώρα δεν ανήκει στη ∆ύση και το σύνταγµα είναι η πιστή αποτύπωση των επιδιώξεων και του θυµικού του.

Μέχρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταστήσει τη χώρα µπανανία Λατινικής Αµερικής, η δυνατότητα που προσφέρει η πρόσφατη συνταγµατικά αναθεώρηση και εν προκειµένω η πρωτοβουλία της Ν∆ για την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 68 του συντάγµατος επιτρέπει στην αντιπολίτευση να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθεί η διασπάθιση δηµόσιου χρήµατος µε σκοπό τη χειραγώγηση της κοινή γνώµης και την ανταµοιβή των ΜΜΕ που εντάσσονται στη φιλοκυβερνητική «αρµάδα». Ως εκ τούτου, η κοινωνία θα πληροφορηθεί τους λόγους που οδήγησαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη να επιστρέψει τα κονδύλια που προϋπολόγισε η Ιnitiative για τα Μέσα που κατέχει. Θα καταστεί γνωστή η αιτία εξαίρεσης του Documento από τις καµπάνιες κατά του κορονοϊού, καθώς και τα κίνητρα επιβράβευσης ανύπαρκτων Μέσων ή καναλιών που προβάλλουν θεωρίες συνωµοσίας κατά του εµβολίου. Σαφώς και ιδιαίτερη µνεία θα γίνει στα Μέσα συγγενών και φίλων βουλευτών της Ν∆ που έλαβαν το κατιτίς τους από τις λίστες της ντροπής, ενώ µια πειστική απάντηση πρέπει να δοθεί και για το γεγονός ότι µόνο η «Athens Voice» έλαβε ενίσχυση που αντιστοιχεί στο σύνολο του ποσού για όλα τα αντιπολιτευόµενα Μέσα.

Ως προς τις δηµοσκοπήσεις, η εν λόγω επιτροπή θα είναι µια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξεταστούν ζητήµατα που µονοπωλούν τη συλλογική σκέψη. Η ανακόλουθη µε βάση τις κοινωνικές αντιδράσεις ενίσχυση των ποσοστών του κυβερνώντος κόµµατος, το έλλειµµα ελέγχου των δηµοσκοπικών εταιρειών και τα κριτήρια επιλογής συγκεκριµένων εταιρειών από συγκεκριµένα πολιτικά πρόσωπα θα τεθούν επί τάπητος και σε live µετάδοση. Μάλιστα, αν επαληθευτούν οι διαρροές της Ν∆ περί νέου αιτήµατος συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής, τότε προµηνύεται ένας «θερµός» πολιτικά χειµώνας.

Ανένδοτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ταλαντεύεται η ΝΔ

Η διάσκεψη των προέδρων της Πέµπτης µπορεί να µην οδήγησε σε σαφή συµπεράσµατα, όµως θεωρείται σίγουρο πως θα δροµολογήσει εξελίξεις σε σχέση µε τον αριθµό των εξεταστικών επιτροπών που θα συσταθούν. Η Ολγα Γεροβασίλη αποσαφήνισε ότι το αίτηµα του ΣΥΡΙΖΑ θα παραµείνει αναλλοίωτο καθώς οι λίστες Πέτσα αφορούν αποκλειστικά την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αναφορικά µε το σκέλος των δηµοσκοπήσεων, η γραµµατέας της ΚΟ της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εξήγησε ότι δεν υπάρχει σαφής χρονικός προσδιορισµός στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εποµένως, το πλαίσιο διερεύνησης µπορεί να διευρυνθεί «έως τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο», όπως ανέφερε. Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τασούλας δεν άνοιξε τα χαρτιά της Ν∆, προσπαθώντας να διευθετήσει τυχόν διαδικαστικά ζητήµατα που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη συζήτηση του αιτήµατος του ΣΥΡΙΖΑ. Παραδείγµατος χάρη, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράµµισε ότι η εντολή της ολοµέλειας είναι δεσµευτική και πως το πλαίσιο έρευνας µιας επιτροπής δεν µπορεί να καθοριστεί εκ των υστέρων. «Πρέπει οποιαδήποτε αλλαγή να διατυπωθεί και γραπτώς πριν από την ψηφοφορία» ξεκαθάρισε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Παραδέχτηκε δε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαιτούµενες ψήφους και δεσµεύτηκε πως η ηµεροµηνία διεξαγωγής της σχετικής συζήτησης στην ολοµέλεια θα οριστεί στην επόµενη διάσκεψη.

Με βάση αυτά τα δεδοµένα, η συµπολίτευση εκπέµπει αντιφατικά µηνύµατα για το τι µέλλει γενέσθαι. Πρωτοκλασάτο κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν∆ αλλά και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού µιλώντας στο Documento εξέφρασαν την εκτίµηση ότι η πλειοψηφία θα οδηγηθεί στη λύση σύστασης κι άλλης εξεταστικής. Μάλιστα το κοινοβουλευτικό στέλεχος έκανε λόγο για κατάθεση του αιτήµατος στις αρχές της ερχόµενης εβδοµάδας, ενώ ο συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη εξήγησε ότι ο τρόπος διατύπωσης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει κανένα περιθώριο υπερψήφισης στην πλειοψηφία, γιατί «είναι σαν να αποδεχόµαστε τις κατηγορίες». Ταυτόχρονα, υψηλά ιστάµενος παράγοντας του κοινοβουλίου επισήµανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την τελική στάση των κοµµάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση περιµένει να δει πού θα κατασταλάξουν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter