Ανοίγει ο δρόμος για άμεση εκταμίευση της δόσης -Αναιρέθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το βούλευμα για το ΤΑΙΠΕΔ

Ανοίγει ο δρόμος για άμεση εκταμίευση της δόσης -Αναιρέθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το βούλευμα για το ΤΑΙΠΕΔ

Με το EuroWorking Group να συνεδριάζει σήμερα, με θέμα, μεταξύ άλλων, και την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 7,7 δισ. ευρώ, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναίρεσε το βούλευμα για το ΤΑΙΠΕΔ που παρέπεμπε σε δίκη ξένους εμπειρογνώμονες για την πώληση και επαναμίσθωση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ είχε ψηφιστεί διάταξη «ακαταδίωκτου».

Ο Αντεισαγγελέας του Α.Π., Χαρ. Βουρλιώτης αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη 3 μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονταν είναι τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό ρόλο) γεγονός που προκάλεσε σημείο τριβής μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών.

Μάλιστα οι δικαστές είχαν εκδώσει το παραπεμπτικό βούλευμα παρά το γεγονός ότι είχε ήδη ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, όπως άλλωστε είχε ψηφιστεί προγενέστερα και για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Το σκεπτικό

Ο κ. Βουρλιώτης άσκησε την αναίρεση, για την οποία είχαν υποβάλλει αίτημα δικηγόροι της υπόθεσης, καθώς έκρινε πως το βούλευμα πάσχει λόγω «έλλειψης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης».

Σύμφωνα άλλωστε με διάταξη του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

Η αναίρεση αφορά και το αδίκημα της υπεξαίρεσης εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.  

Οι δηλώσεις Ντομπρόβσκις

Λίγο νωρίτερα, την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες θα λυθεί το ζήτημα με τους τεχνικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να εκταμιευθεί εγκαίρως η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα, είχε εκφράσει από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

O B. Nτομπρόβσκις ανέφερε ότι χθες το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και θεωρητικά και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την ποινική δίωξη τεχνικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Έχουμε εμπιστοσύνη ότι το θέμα θα επιλυθεί από τις ελληνικές αρχές τις επόμενες λίγες ημέρες, ούτως ώστε η εκταμίευση να γίνει εγκαίρως», δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις και προσέθεσε: «Τα πράγματα βρίσκονται στο σωστό δρόμο και αναμένουμε ότι η εκταμίευση θα γίνει το συντομότερο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter