Ανοίγει ο δρόμος για την ψήφο εξωτερικού

Ανοίγει ο δρόμος για την ψήφο εξωτερικού

Στο προσκήνιο φέρνει η κυβέρνηση το ζήτημα της ψήφου των εκτός Επικράτειας εκλογέων. Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση με την οποία συγκροτείται 12μελής επιτροπή ειδικών αναφορικά με το δικαίωμα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Ορίζεται ότι η Επιτροπή θα πρέπει, εντός πέντε (έως έξι) μηνών, να έχει εκδώσει πόρισμα για την ενεργοποίηση της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης.

Όπως είχε γράψει το Documento ( #94, 2.09.2018), πανεπιστημιακοί εγνωσμένου κύρους, συνταγματολόγοι, νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες, έχουν κληθεί να εισηγηθούν προς τον υπουργό Εσωτερικών πρόταση σχετικά με την ψήφο των εκτός Επικράτειας εκλογέων.

Την υπουργική απόφαση (Αριθµ. Πρωτ. 55204 -10.10.2018) υπέγραψαν προχθές Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή την περίοδο. Το 2019 αποτελεί εκλογική χρονιά, έχοντας προηγηθεί η δέσμευση από τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών και νυν Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη ότι η κυβέρνηση θα φέρει στο κοινοβούλιο νομοθετική ρύθμιση ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να μπορούν να ψηφίσουν οι εκτός Επικράτειας εκλογέων. Είναι αξιοσημείωτο ότι τέλος Σεπτεμβρίου το Ποτάμι (διά του Γραμματέα Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτή Αττικής του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά) είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών για το ζήτημα της δυνατότητας ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους. Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον ότι η επιλογή των επιστημόνων για την Επιτροπή αποπνέει … πολιτική ευρύτητα και κλίμα συναίνεσης.

Ως ειδικοί επιστήμονες μετέχουν οι :

-Νίκος Αλιβιζάτος , Οµότιµος Καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου της Νοµικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών,

-Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής της Νοµικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών,

-∆ηµοσθένης ∆ώδος, συνταξ. Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Ανάλυσης στο Τµήµα Πολιτικών Επιστηµών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης,

– Ηλίας Νικολακόπουλος, Οµότιµος Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης και ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών,

– ∆ηµήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών,

– ∆ανάη Κολτσίδα , ∆ικηγόρος, Πολιτική Επιστήµονας, Ειδική Σύµβουλος Γενικού Γραµµατέα του Υπουργείου Εσωτερικών,

Η επιτροπή θα έχει πρόεδρο τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη ενώ θα μετέχουν ως μέλη ο Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών , Λάμπρος Μπαλτσιώτης, ο Γενικός ∆ιευθυντής της Γενικής Γραµµατείας Απόδηµου Ελληνισµού, Μιχάλης Κόκκινος, Ειδικός Επιστήµονας, εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Αρχής « Συνήγορος του Πολίτη», Mιχαήλ Τσαπόγας και υπηρεσιακοί παράγοντες ( Θεόδωρος Οικονόµου , Προϊστάµενος της Γενικής ∆ιεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Γεωργία Βαλατσού, Προϊσταµένη της Γενικής ∆ιεύθυνσης Οικονοµικών Υπηρεσιών & ∆ιοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών).

Στην υπουργική απόφαση ορίζεται ότι έργο της Επιτροπής για την ψήφο των εκτός Επικράτειας εκλογέων είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάµενης κατάστασης αναφορικά µε τον αριθµό των Ελλήνων Εκλογέων, που κατοικούν στο εξωτερικό, τις θεσµικές, οικονοµικές, τεχνικές και πολιτικές παραµέτρους που σχετίζονται µε το ζήτηµα της ψήφου αυτών, τις ενδεχόµενες διαφορετικές δικαιοπολιτικές λύσεις, που προκρίνονται για κάθε κατηγορία εκλογέων, καθώς και την επεξεργασία και εισήγηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών µίας ή περισσότερων εναλλακτικών προτάσεων για την ενεργοποίηση της σχετικής συνταγµατικής πρόβλεψης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter