Ανοίγει ο χορός των απολύσεων με τις υπογραφές Σταϊκούρα και Βρούτση

Ανοίγει ο χορός των απολύσεων με τις υπογραφές Σταϊκούρα και Βρούτση

Ακούγεται ειρωνικό αλλά η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση για τα «περαιτέρω μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα», μπαντάρει κυριολεκτικά επιτρέποντας τις απολύσεις 45 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής της σύμβασης.

Παράλληλα αφήνει ανοικτό και το παράθυρο για κρυφές απολύσεις που θα γίνονται και πριν τις 45 μέρες αν πρόκειται για «αποχωρούντες οικειοθελώς» και για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου. 

Με απλά λόγια οι εργαζόμενοι μπορούν να αποχωρήσουν υπό πίεση κάτι το οποίο βέβαια έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν!

Το ίδιο και όταν προβλέπει πως πρέπει να διατηρηθούν οι ίδιες θέσεις εργασίας για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Κανείς δεν προβλέπει τι θα γίνει μετά καθώς μπορεί να γίνουν χιλιάδες απολύσεις και αντικαταστάσεις -στην καλύτερη περίπτωση- με άλλους εργαζόμενους και με άλλους μισθούς. 

Δείτε αναλυτικά τα όσα προβλέπει η ΚΥΑ:

Ανάμεσα σε άλλα, η ΚΥΑ προβλέπει πως «επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης της παραγράφου 1 του παρόντος και, πάντως, μέχρι τις 31.5.2020, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. 

  • Επίσης, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας (συμβάσεις πλήρους ή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης). 
  • Στην έννοια του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες, λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 45 ημερών»

Προβλέπει ότι μεταξύ άλλων παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020. Συγκεκριμένα:1. H αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 και, συνεπώς, δεν θα επαναλειτουργήσουν, παρατείνεται.2. Επίσης, παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που είχαν τεθεί σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της παράτασης αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για το συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται, όταν η επιχείρηση-εργοδότης επαναλειτουργήσει.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η ανωτέρω αναστολή της λειτουργίας τους, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες. Αποζημίωση ειδικού σκοπού ποσού 534 ευρώ για τον Μάιο 2020 δικαιούνται οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή.

Για την ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής:

Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που επαναλειτουργούν, μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων τους.

Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και εφόσον η αναστολή έχει διατηρηθεί κατ’ ελάχιστο για 15 ημέρες. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζόμενων, των οποίων ανακαλείται οριστικά η αναστολή δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

Οι εργαζόμενοι της παραγράφου 1 του παρόντος, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε παράταση αναστολής, μέχρι και την ημερομηνία της επαναλειτουργίας της επιχείρησης-εργοδότη τους, κατά τον Μάιο, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής αυτής, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες, όπως αναλύεται στον επισυναπτόμενο πίνακα.

Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον Μάιο 2020, δεν επιτρέπεται να προβούν σε οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος, δύνανται γι’ αυτούς τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση των διατάξεων των άρθρων ένατου και δέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68). Για την περίπτωση εφαρμογής του ανωτέρου εδαφίου ως προς το ένατο άρθρο της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68) και, ειδικότερα, για τον υπολογισμό του απαιτούμενου 50% του προσωπικού της επιχείρησης, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων, των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.

Παρέχεται η δυνατότητα για προσωρινή ανάκληση συμβάσεων εργασίας. Συγκεκριμένα:

Επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε παραμένει σε αναστολή κατά τον Μάιο με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά, βάσει των οριζομένων ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19, στις εξής περιπτώσεις:α. Σε περίπτωση επίταξης επιχειρήσεων-εργοδοτών με εντολή δημόσιας αρχής για κάλυψη έκτακτων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.β. Σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά και έχουν αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, για κάλυψη πρόσκαιρων, έκτακτων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών.γ. Σε επιχειρήσεις-εργοδότες που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής και έχουν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, για εργασίες που δεν απαγορεύονται, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.27813/3-5-2020 ΚΥΑ (Β΄ 1644).2. Στις ανωτέρω περιπτώσεις προσωρινής ανάκλησης των αναστολών συμβάσεων εργασίας, η απασχόληση των εργαζομένων είναι χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις-εργοδότες και παρατείνει ισόχρονα την αναστολή των συμβάσεων εργασίας.3. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να δηλώσουν και να αιτιολογήσουν την ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα της ανάκλησης, σε ειδικό έντυπο στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Αναλυτικά τα όσα προβλέπει η ΚΥΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/05/11/5eb93764825e6316eb1cded4.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter