Ανοίγει ξανά η δομή «Περιβολάκι», παρά τα χρέη στους πρώην εργαζόμενους της

Ανοίγει ξανά η δομή «Περιβολάκι», παρά τα χρέη στους πρώην εργαζόμενους της

Ένα ακόμα σκάνδαλο φαίνεται να αναδύεται στην επιφάνεια καθώς το «Περιβολάκι» Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας αναμένεται να λειτουργήσει ξανά, παρά το γεγονός ότι χρωστάει 800.000 ευρώ στο Δημόσιο και πάνω από 500.000 σε 23 πρώην εργαζόμενους του, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι εμπαίζονται επί σειρά ετών.

Οι πρώην εργαζόμενοι στη δομή ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων «Το περιβολάκι», που έκλεισε πριν από χρόνια, αφήνοντας απλήρωτους και άνεργους ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, παιδαγωγούς, διοικητικούς, όπως και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων, σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν την ανησυχία τους, απαιτούν τα δεδουλευμένα τους που εδώ και χρόνια δεν τους έχουν καταβληθεί αλλά παράλληλα ζητούν απαντήσεις από το υπ. Υγείας για το ποσό των 330.000 € που έχει εγκρίνει για τακτική χρηματοδότηση για τους μήνες Ιανουάριο-Ιούνιο 2020 ενώ ο φορέας ήταν κλειστός. 

Η ανακοίνωση των πρώην εργαζομένων:

«Επαναλειτουργία του Ελληνικού Κέντρου για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και του Εφήβου «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ», παρά τις δικαστικές αποφάσεις για τις οφειλές στους πρώην εργαζόμενους, με τις ευλογίες του Υπουργείου Υγείας

Πέντε χρόνια μετά την παύση λειτουργίας του «Ελληνικού Κέντρου για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας», πιο γνωστό ως το Περιβολάκι, οι 23 πρώην εργαζόμενοι εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι.

Λίγα λόγια για την ιστορία: Το Περιβολάκι ιδρύθηκε το 1983 με στόχο την θεραπεία παιδιών με αυτισμό και την υποστήριξη των οικογενειών τους. Στην πορεία των χρόνων και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το Περιβολάκι απέκτησε τρεις δομές. Στο Περιβολάκι 1 προστέθηκαν το Περιβολάκι 2 (το 2002) και το Περιβολάκι 3 (το 2008). Οι δύο πρώτες δομές έκλεισαν το 2012 αφήνοντας άνεργους δεκάδες εξειδικευμένους εργαζόμενους και στερώντας τα παιδιά και τις οικογένειές τους από το θεραπευτικό πλαίσιο που τους στήριζε.

Απέμεινε λοιπόν το Περιβολάκι 3. Μια πρότυπη θεραπευτική και εκπαιδευτική δομή για παιδιά και εφήβους με διάχυτες διαταραχές της ανάπτυξης, στο οποίο οι εργαζόμενοι που απέμειναν συνέχισαν να παρέχουν τις υπηρεσίες παρά τις συχνές καθυστερήσεις καταβολής της μισθοδοσίας τους. Πιο συγκεκριμένα, για διάστημα ενός έτους (2013-2014) παρέμειναν στις θέσεις τους και εξακολούθησαν να προσφέρουν το έργο τους χωρίς την παραμικρή καταβολή χρημάτων. Να υπογραμμίσουμε προς αποφυγήν παρανόησης πως δεν ήταν εθελοντές, αλλά εργαζόμενοι επί σειρά ετών: ψυχίατροι, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδαγωγοί, γυμναστές, διοικητικοί υπάλληλοι, μάγειρες, καθαρίστριες.

Οι τίτλοι τέλους έπεσαν. Το Περιβολάκι 3 έκλεισε το 2015 και ο χώρος της ψυχικής υγείας στερήθηκε ένα θεραπευτικό πλαίσιο υψηλής θεραπευτικής αξίας και επιστημονικής ηθικής. Από τους εργαζόμενους που έμειναν απλήρωτοι μετά από ένα χρόνο αδιάκοπης εργασίας, κάποιοι προέβησαν σε επίσχεση εργασίας μιας και από πλευράς διοίκησης δεν υπήρξε καμία διαβεβαίωση για το εργασιακό καθεστώς τους. Ένα χρόνο μετά, τέλος του 2015, απολύθηκαν παρανόμως με παζάρια για δήθεν δική τους οικειοθελή παραίτηση. Απολύθηκαν χωρίς καταβολή δεδουλευμένων (μισθοί από τον 12/2013 έως τον 11/2015) ή αποζημιώσεων. Από τότε ξεκίνησε ένας ασταμάτητος δικαστικός αγώνας για την εξασφάλιση των χρημάτων που τους όφειλε ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ. Αγώνας που παρά τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους παρέμεινε άκαρπος.

Η συνέχεια της ιστορίας: Το 2017 το ιδιόκτητο κτίριο του φορέα μισθώνεται από τους Γιατρούς του Κόσμου για το Κέντρο Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Ελαία» , το οποίο όμως τελικά κλείνει για να επαναλειτουργήσει ο φορέας- όπως είπαν. Άξιο απορίας τι έγιναν όλα αυτά τα χρήματα μίσθωσης που το Περιβολάκι λάμβανε.

Σήμερα, που το Περιβολάκι ανοίγει ξανά, η διοίκηση προσπαθεί με κάθε τρόπο, κάνοντας σκληρά παζάρια και εξαπολύοντας υπόγειες απειλές, να ξεφορτωθεί τους πρώην εργαζόμενους με τις ευλογίες του Υπουργείου Υγείας. «Πάρτε τα μισά και φύγετε, αλλιώς δεν θα πάρετε τίποτα». Οι εργαζόμενοι που αποτελούσαν στην προηγούμενη φάση το ανθρώπινο δυναμικό του χώρου αποτελούν πια εμπόδιο.

Η στάση του Υπουργείου είναι προκλητική. Μετά από έλεγχο που πραγματοποιεί στις 20/1/2020 το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει στο «Αποτελέσματα πρωτοβάθμιου οικονομικού – διοικητικού ελέγχου των ετήσιων απολογιστικών στοιχείων για την χρονική περίοδο 2013-2017» χρέος 813.967,78 €. Την ίδια ημερομηνία και με θέμα «Έγκριση σκοπιμότητας της επιχορήγησης του μήνα Ιανουαρίου από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας έτους 2020 – Λογαριασμός Εξόδων 2310802053 του Ειδικού Φορέα: 201 – των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας», το Περιβολάκι μπαίνει στον τακτικό προϋπολογισμό και ξεκινά να λαμβάνει 55.000 ευρώ τον μήνα παρά τις επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες των πρώην εργαζομένων. Επιπλέον το Υπουργείο στις 5/03/2020 ανακοινώνει επιχορήγηση του Περιβολάκι με το ποσό των 868.968,00 €, ενώ στη συνέχεια, στις 05/06/2020 το υπουργείο ανακοινώνει την αναγνώριση δαπανών για το έτος 2018 της τάξης των 13.511,54 €. Τα ποσά που έχει λάβει το Περιβολάκι είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ, οι πρώην εργαζόμενοι όμως παραμένουν απλήρωτοι! Το υπουργείο στρουθοκαμηλίζει και δίνει τις ευλογίες του σε φορέα που ακόμα δεν λειτουργεί.

Οι πρώην εργαζόμενοι ζητάμε την άμεση καταβολή των οφειλών μας!

Ζητάμε από τη Διοίκηση να πράξει τα νόμιμα σύμφωνα με αποφάσεις δικαστηρίου οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει!

Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας να πράξει τα νόμιμα και να ενημερώσει για το ποσό των 330.000 € που έχει εγκρίνει για τακτική χρηματοδότηση ενός ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΦΟΡΕΑ για τους μήνες Ιανουάριο-Ιούνιο 2020. Που ακριβώς έχουν πάει τα χρήματα αυτά;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter