Άνοιγμα εδώ και τώρα ζητά το λιανεμπόριο

Άνοιγμα εδώ και τώρα ζητά το λιανεμπόριο

Στα κάγκελα βρίσκονται οι εμπορικοί σύλλογοι της ελληνικής επαρχίας για την αθέτηση της υπόσχεσης της κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά να ανοίξει το λιανεμπόριο στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ Plan B με πλήρη επαναλειτουργία της λιανικής από 1η Ιανουαρίου ζητά και ο Κύριος Jumbo Απ. Βακάκης.

Οι δύο πρώτες μέρες λειτουργίας – αν αυτό είναι λειτουργία.. – της αγοράς με το σύστημα click away δικαίωσαν τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, που την περασμένη Παρασκευή ανέφερε ότι μόνον το 10% των εμπορικών επιχειρήσεων, κατά κύριο λόγο εκείνες που έχουν e-shop και το απαιτούμενο μεγάλο μέγεθος, θα μπορούσαν να δουλέψουν με αυτή τη μέθοδο.

Αδύνατο να δουλέψει η αγορά με click away

Και πράγματι, πολύ περιορισμένος ήταν ο αριθμός των μαγαζιών που άνοιξε και προσπάθησε να λειτουργήσει στις επαρχιακές πόλεις, τη Θεσσαλονίκη αλλά ακόμη και την Αθήνα, ενώ οι μαγαζάτορες που το έκαναν διαπίστωναν ότι δεν έχει νόημα, καθώς οι υποψήφιοι πελάτες δεν μπορούσαν να μπουν στα καταστήματα.

Για το λόγο αυτό το σύνολο των εμπορικών συλλόγων της ελληνικής επαρχίας, σε αντιδιαστολή με τη διαλλακτική γλώσσα των επικεφαλής των εμπορικών συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά, υιοθετεί σκληρή γλώσσα και επιμένει στο άμεσο άνοιγμα όλου του λιανεμπορίου, με αυστηρά μέτρα προστασίας και την κατάργηση του click away. Σημειωτέον ότι οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από τους εμπορικούς συλλόγους της Νότιας Ελλάδας με το χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Πελοπόννησος, Ιόνια, Κρήτη) αλλά και από την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ο Γεωργιάδης προσπαθεί να συγκρατήσει τους Κρητικούς

Οι εμπορικοί σύλλογοι της Κρήτης μάλιστα, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσαν ότι από τις 18 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν κανονικά τα εμπορικά κάτω των 200 τ.μ. με αυστηρά μέτρα προστασίας. Η πρώτη αυτή αναγγελία συλλογικής ανυπακοής ενός επαγγελματικού κλάδου στα μέτρα της κυβέρνησης προκάλεσε, χτες, την εμφάνιση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη σε εκπομπή της Κρήτης TV. Ο Αδ. Γεωργιάδης, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις αντιδράσεις των απρόβλεπτων Κρητικών, υποσχέθηκε ότι αν δεν υπάρξει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, τα εμπορικά της Κρήτης θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου.

Τέλος αξίζει να σταθούμε στην παρέμβαση του Απόστολου Βακάκη, του πατριάρχη των Jumbo, που παρά τα μεγέθη τους, δεν συμμετέχουν στο click away.

Kαμπανάκι για τα Jumbo και αίτημα για Plan B από τον Βακάκη

Σε συνέντευξή του προς την οικονομική ιστοσελίδα Euro2day, ο κύριος Jumbo, δήλωσε ότι η επιλογή να μείνουν τα Jumbo κλειστά και να μην υιοθετήσουν το click away έγινε επειδή εκτιμήθηκε ότι θα έχει «αμφίβολα αποτελέσματα» ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να εφαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου ένα Plan B, με το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, και με πλήρη απελευθέρωση ωραρίου και 7ήμερο, ή εν ανάγκη εναλλάξ λειτουργία κλάδων και αλυσίδων, προκειμένου να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους ανεξαιρέτως τους λιανεμπόρους».

Ο Απ. Βακάκης έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για την πολυεθνική ΜΠΕΛΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπερεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Jumbο αλλά και πολλές άλλες, που είναι υποχρεωμένες να προγραμματίζουν σε δωδεκάμηνη βάση τη λειτουργία τους, είναι αδύνατον να παραμείνουν σε πορεία επιβίωσης με διαδικασίες ‘βλέποντας και κάνοντας’. Η λύση του εμβολίου είναι μια διαδικασία που θα αποδώσει καρπούς σε βάθος 5-6 μηνών. Κατ’ επέκταση είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί από τώρα το plan B λειτουργίας για το σύνολο του κλάδου των καταστημάτων λιανικής, καθότι, λόγω του αρχικού σχεδιασμού ‘κλείνουμε Νοέμβριο, για να δουλέψουμε Δεκέμβριο’, δεν δόθηκε η δυνατότητα επιβίωσης στο λιανεμπόριο λειτουργώντας μέρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, όπως έγινε σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ανεξαιρέτως».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter