Ανοίγουν παιδότοποι και χειμερινοί κινηματογράφοι – Self test από τα super market σε Αττική και Αχαΐα

Ανοίγουν παιδότοποι και χειμερινοί κινηματογράφοι – Self test από τα super market σε Αττική και Αχαΐα

Περαιτέρω χαλάρωση των επιδημιολογικών μέτρων ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από την κυβέρνηση. Επιστρέφουν οι εμποροπανηγύρεις, ενώ ανοίγουν υπό όρους τα λούνα παρκ, οι παιδότοποι, τα spa και τα κλειστά σινεμά. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η διάθεση self tests από τα super markets στην Αττική και την Αχαΐα, με την κυβέρνηση να ανοίγει… μέτωπο με τους φαρμακευτικούς συλλόγους των περιοχών όπου σταματούν τα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής το απόγευμα της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας:

• Αναφορικά με το λιανεμπόριο, τη μείωση της αναλογίας των πελατών από 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε 1 άτομο ανά 16 τ.μ. από 19 Ιουνίου, με σκοπό την αποφυγή των ουρών εκτός καταστήματος, ειδικά όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός καταστήματα και οι ουρές συμπλέκονται με υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων.

Λειτουργία των εμποροπανηγύρεων με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών. Εξαιρείται ο περιορισμός της ελάχιστης απόστασης ενός μέτρου μεταξύ των πάγκων πώλησης όταν αυτοί είναι μέρος συνεχούς κατασκευής στην οποία οι πάγκοι των πωλητών διαχωρίζονται μεταξύ τους με ελαφρά χωρίσματα.

Επανέναρξη λειτουργίας των παιδοτόπων σε υπαίθριο χώρο με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες σε όλα τα σημεία.

Επαναλειτουργία Luna Parks από 19 Ιουνίου, με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Αποστάσεις τουλάχιστον 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, έτσι ώστε να υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι κυκλοφορίας.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζόμενους και πελάτες.

Διαθεσιμότητα αντισηπτικού στην είσοδο κάθε παιχνιδιού.

Μετά το πέρας κάθε κύκλου παιχνιδιού απολύμανση όλων των σημείων επαφής των παικτών με το παιχνίδι.

Δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους παίκτες.

Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών.

Διαγραμμίσεις για την τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου απόστασης όπου υπάρχει ουρά αναμονής.

Διαρκής υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων προστασίας / υγιεινής από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη του επιχειρηματία.

Επίσης αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των υπηρεσιών Ευεξίας από 19 Ιουνίου δεδομένου ότι πρόκειται για δραστηριότητες υποστηρικτικές του τουρισμού και είναι απαραίτητο να ανοίξουν παράλληλα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ευεξίας που είναι ήδη σε κανονική λειτουργία με τις κάτωθι υπηρεσίες:

◦ Υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών

◦ Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών

◦ Υπηρεσίες μασάζ.

Επίσης, σε θέματα του υπουργείου Πολιτισμού, τα μέλη της Επιτροπής τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ:

・Της λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών (κινηματογράφων 12μηνης λειτουργίας) από 1η Ιουλίου με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self-test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης, ενώ απευθύνουν και σύσταση για την εγκατάσταση φίλτρων HEPA.

・Της δυνατότητας κατά τη διάρκεια των προβών/γυρισμάτων, παραστάσεων και συναυλιών, οι μουσικοί των εγχόρδων, ακολουθώντας το παράδειγμα των ορχηστρών των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, να μπορούν να έχουν απόσταση μεταξύ τους 1 μέτρο, φορώντας τη μάσκα τους και χρησιμοποιώντας ο καθένας το δικό του αναλόγιο.

Μείωση του δείκτη θετικότητας

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι έχει μειωθεί ο δείκτης θετικότητας στη χώρα, όπως και τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές όπως το Ρέθυμνο, τη Σαντορίνη και τη Σύρο.

Self tests από super market στην Αχαΐα

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε τους ρυθμούς διάθεσης self test από τα φαρμακεία της χώρας. «Τα self test συνέβαλαν στον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η δράση ολοκληρώνεται με επιτυχία και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες», σημείωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστεί η διάθεσή τους για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, στην εστίαση, αλλά και για τις ηλικιακές ομάδες 18-30 ετών (με εξαίρεση όσους έχουν εμβολιαστεί). Ανέφερε επίσης ότι για την περιοχή της Αχαΐας η διάθεση των self test θα γίνεται μέσω super market, έπειτα από την άρνηση του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Μέτωπο» κυβέρνησης – φαρμακοποιών

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν δίστασε να εξαπολύσει αήθη επίθεση προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους της Αττικής και της Αχαΐας που ανακοίνωσαν ότι σταματούν τη διάθεση self test, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατα δεδομένα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αλλά και «ανόητες δικαιολογίες».

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε μάλιστα ότι «δεν θα υπερισχύσουν οι όποιες συνδικαλιστικές πρακτικές», καλώντας τους Συλλόγους να δείξουν «στοιχειώδη ευθύνη».

Μυστικά & Documento

14/08/2022, 05:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter