Ανοικτό, με προϋποθέσεις, άφησε το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ο Στέλιος Πέτσας

Ανοικτό, με προϋποθέσεις, άφησε το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ο Στέλιος Πέτσας

Ανοικτό άφησε το μελλοντικό ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο εφόσον εκπληρωθούν μία σειρά προϋποθέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για πιθανή μελλοντική συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο – όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου -, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο είναι μακριά, υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να εξεταστούν παρόμοια ζητήματα, που προϋποθέτει αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να προηγηθεί η νομική διευθέτηση του μόνου ζητήματος που υπάρχει, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Οικονομική και γεωπολιτική η σημασία του EastMed

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην σημασία του EastMed σημειώνοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι πάντα η ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, η αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, η ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών μας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«H αρχή έγινε χθες 2 Ιανουαρίου με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του EastMed. Ενός έργου σημαντικής ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας», ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι είναι ένα έργο που φέρνει τη σφραγίδα της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά που προετοιμάστηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία επτά χρόνια. 

Ακολούθως είπε ότι παρέχει βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ αναβαθμίζει τη γεωπολιτική μας θέση και επιφυλάσσει στη χώρα μας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, βάζει την Ελλάδα δυνατά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη συνεργασία μεταξύ κρατών της Ανατολικής Μεσογείου για την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής.

To μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών στη νοηματική

Τη μετάδοση της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και με διερμηνεία στη νοηματική, εγκαινίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Εξήγησε ότι «Αυτό για μας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στην ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στην ενημέρωση. Και κατ’ επέκταση, στην ανάγκη για ομαλή και ισότιμη ένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης, σε συνεργασία και συνεχή διάλογο με την Ε.Σ.Α.Με.Α., για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία».

Αισιοδοξία για το νέο έτος από την κυβέρνηση

Στους στόχους της κυβέρνησης για την καινούργια χρονιά αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Το 2019 βάλαμε τα θεμέλια για να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη. Το 2020 συνεχίζουμε με συνέπεια, τόλμη και αποφασιστικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Με ρεαλιστική αυτοπεποίθηση, όλοι μαζί, ενωμένοι, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, βγάζουμε βάρη από τους ώμους των Ελλήνων, μειώνοντας φόρους και εισφορές, αίρουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες, ώστε τα νοικοκυριά να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και οι επιχειρήσεις τα σχέδιά τους, απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας ώστε να μη μείνει κανένας πίσω».

Αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της οικονομίας εξηγώντας:

-«Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου χρηματιστηριακού χάρτη αποδόσεων, καθώς το 2019 έκλεισε με υψηλά κέρδη 49,47% και με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει 101,34%, ενώ το 2018 είχε κλείσει με πτώση 25%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 16,392 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 κατέγραψε μείωση κατά 11 δισ. ευρώ. Το 2019 ήταν η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων.

-Την ίδια στιγμή, στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου σημείωσαν ιστορική πτώση. Για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν μηδενικό ακόμη και αρνητικό επιτόκιο. Στο κλείσιμο της χρονιάς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 1,40% από 4,20% που κυμαίνονταν στις αρχές του χρόνου.

Παράλληλα:

-Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ξεπέρασε τις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας PMI® του Δεκεμβρίου για τον μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα, παρατηρούνται συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει έντονα αισιόδοξη.

Έδειξε δύο σχεδιαγράμματα: “Το πρώτο δείχνει την εντυπωσιακή υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών (όπως αποτυπώνεται στο Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών), έναντι του γερμανικού Δείκτη Dax-30 και του δείκτη Eurostoxx-50 (των μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρωζώνης).

Το δεύτερο δείχνει τη ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στο 10ετές ελληνικό ομόλογο, ιδίως από τον Μάιο και μετά, όταν φάνηκε ότι έρχεται στην Ελλάδα μια νέα μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη κυβέρνηση.

Τα στοιχεία αυτά είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter