Ανοικτό άφησε ο Κοντονής το ενδεχόμενο να μειωθεί το ηλικιακό όριο για τη διόρθωση φύλου

Ανοικτό άφησε ο Κοντονής το ενδεχόμενο να μειωθεί το ηλικιακό όριο για τη διόρθωση φύλου

Με την είδηση πως ο Σταύρος Κοντονής δεν αποκλείει τη μείωση -υπό προϋποθέσεις- του ηλικιακού ορίου (17 ετών) στη διόρθωση φύλου ολοκληρώθηκε η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής 

Η συζήτηση για τη «Νομική Αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» έγινε στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Σύμφωνα με πηγές από μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που επαφίεται στο πλαίσιο αποκατάστασης του κράτους δικαίου. Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου αναμένεται να απλοποιήσει τη διαδικασία για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου διεμφυλικών ατόμων.

Τα διεμφυλικά άτομα εκτός του ότι γίνονται δέκτες βίας, μίσους και αποδοκιμασίας, καλούνται λόγω του ισχύοντος νομικού πλαισίου να αντεπεξέλθουν σε δυσκολίες που άπτονται σε απλά – καθημερινά ζητήματα, όπως η έκδοση άδειας οδήγησης ή ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η δικαστηριακή διαδικασία που πρέπει -με τα ισχύοντα δεδομένα- να αντιμετωπίσουν για την αλλαγή φύλου τα διεμφυλικά άτομα χαρακτηρίζεται ως «επώδυνη διαδικασία». Ο λόγος είναι πως για να συντελεστεί αυτή η δικαστηριακή πράξη πρέπει ένα διεμφυλικό άτομο να έχει διάγνωση για «αναμφίβολο τρανσεξουαλισμό» από ψυχίατρο και να έχει αφαιρέσει τα γεννητικά του όργανα.

Να σημειωθεί δε, πως υπάρχει καταδίκη του ακρωτηριασμού από τον ΠΟΥ, καθώς καλεί τα Κράτη-μέλη «να διασφαλίσουν ότι η στείρωση ή άλλες ιατρικές διαδικασίες που οδηγούν σ’ αυτήν δεν πρέπει να είναι προαπαιτούμενα για τη νομική αναγνώριση του επιθυμητού φύλου». Επίσης, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «τα Κράτη-μέλη πρέπει να θεσπίσουν ή να επανεξετάσουν τις διαδικασίες νομικής αναγνώρισης του φύλου με στόχο τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος των διεμφυλικών ατόμων στην αξιοπρέπεια και τη σωματική ακεραιότητα», ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στην από 1ης Φεβρουαρίου 2013 Έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και κάθε άλλη βάναυση, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία, επισημαίνει ότι η προϋπόθεση της στείρωσης ως προαπαιτούμενο για την αναγνώριση των διεμφυλικών ανθρώπων συνιστά βασανιστήριο. Ακόμη, η διαδικασία της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου με το προαπαιτούμενο της υποχρεωτικής στείρωσης έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα.

«Ιστορική μέρα για τα τρανς άτομα»

Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) έκανε λόγο για ιστορική μέρα για τα τρανς άτομα, ζητώντας την ανοχή του προεδρείου ως προς τον χρόνο τοποθέτησής της. Η Μαρίνα Γαλανού τόνισε πως όλα τα κόμματα είναι σύμφωνα στο «να απεμπλέξουμε τα δικαστήρια από δικαστική ύλη» για να προκύψει απλή, γρήγορη και οικονομικά προσβάσιμη σε όλους διαδικασία.

Η κ. Γαλανού υποστήριξε πως βουλευτές κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ίδιας Διαρκούς Επιτροπής μίλησαν με κακοποιητικό λόγο για τη διεμφυλική κοινότητα, ενώ επιτέθηκε και σε όσους ακραίους (Χρυσή Αυγή) ισχυρίστηκαν ότι πολλοί θέλουν να αλλάξουν τα στοιχεία τους για δόλιο σκοπό.

Η πρόεδρος του ΣΥΔ ζήτησε την αλλαγή του άρθρου 3 του σχεδίου νόμου «για να μη κρίνουν με την εμφάνιση οι δικαστές», ενώ παρέθεσε πως η απαγόρευση αλλαγής στοιχείων για άτομα κάτω των 17 ετών εισάγεται για πρώτη φορά και παραβλέπει το μπούλινγκ στα ανήλικα άτομα στο σχολείο. Επίσης, χαρακτήρισε πρωτόγνωρο να πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες είτε τον γάμο είτε την αλλαγή των στοιχείων του φύλου. «Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν είχε προσθέσει την προϋπόθεση» είπε, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για πολιτική απόφαση. 

Ενστάσεις για δύο ζητήματα

Την ένστασή τους σε δύο ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου εξέφρασαν εκπρόσωποι της τρανς κοινότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκεί που λύνονται κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα προκαλούνται παράλληλα άλλα σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο αφορά το δικαίωμα για την αλλαγή ταυτότητας φύλου πριν την ηλικία των 17 ετών, γεγονός που δεν προβλέπεται από το προς συζήτηση σχέδιο νόμου. Οι εκπρόσωποι της διεμφυλικής κοινότητας υποστήριξαν πως πολύ πριν την προαναφερθείσα ηλικία ένα παιδί έχει γνώση του πραγματικού του φύλου, ζητώντας την αλλαγή του σχετικού άρθρου. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ασυμβίβαστο που προκύπτει μεταξύ ατόμων που έχουν παντρευτεί με ετερόφυλα άτομα και στη συνέχεια θέλουν να προβούν σε αλλαγή ταυτότητας φύλου. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, είτε ο γάμος πρέπει να διαλυθεί για να συντελεστεί η αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Σκοταδιστική τοποθέτηση από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου

Σε μία τοποθέτηση που παραπέμπει σε αιώνες πίσω προέβη ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Χάρης Αποστολόπουλος, ξεκινώντας την ομιλία του με το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος συνέστησε Ειδική Επιτροπή Βιοηθικής, χωρίς να αναφέρεται ενδελεχώς στο πόρισμα αυτής. Με βάση το σχέδιο νόμου -σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο- δεν υπάρχει σταθερότητα για το τι τελικά είναι το φύλο. Δηλαδή, κατά το σκεπτικό του, όποιος θέλει αλλάζει βούληση όποτε το κρίνει.

«Το σχέδιο νόμου δεν προσθέτει κάτι νέο» είπε και πρόσθεσε πως δεν διευκρινίζεται πώς «ο έρμος ο δικαστής θα βγάλει απόφαση» γιατί δεν του δίνει ο νομοθέτης τα απαραίτητα εργαλεία. Έπειτα, εξέφρασε την άποψη πως όσοι πολίτες έχουν κάνει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς μεταβολή φύλου, αυτό κατά τον ίδιο και την Ιερά Σύνοδο σημαίνει ότι ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να υιοθετήσουν ή να κάνουν παιδιά. «Φοβερός κίνδυνος» είπε αυτολεξεί. Και κατέληξε λέγοντας πως το σχέδιο νόμου «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις που έχουν μπει σε Ισπανία και Αγγλία».

Αμέσως μετά επικράτησε ολιγόλεπτη ένταση μεταξύ Κοντονή – Βούλτεψη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης εν τέλει να καταφέρνει να πάρει το λόγο παρά τις «φωνασκίες» της βουλευτού της ΝΔ. Ο Σταύρος Κοντονής είπε προς τον κ. Αποστολόπουλο πως διάβασε λάθος το άρθρο που αναφέρθηκε περί υιοθεσίας, με τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου να απαντά πως μίλησε για τεκνογονία και ότι ο υπουργός εσείς κόλλησε στην υιοθεσία, παραδεχόμενος ουσιαστικά πως έκανε λάθος στην τοποθέτησή του. 

«Ναι» επί της αρχής από τους ΑΝΕΛ

Επί της αρχής συμφώνησαν στο νομοσχέδιο οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος στη Διαρκή Επιτροπή, Θανάση Παπαχριστόπουλο, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε βουλευτή των ΑΝΕΛ να ψηφίσει όπως κρίνει. «Είναι ένα σχέδιο νόμου πολύ λεπτό που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Μετά την τοποθέτηση του Γιώργου Καραγκούνη, εισηγητή της ΝΔ, ο οποίος χθες τοποθετήθηκε θετικά επί του σχεδίου νόμου προκαλώντας ψιθύρους για εσωκομματικές τριβές στην αξιωματική αντιπολίτευση, το λόγο πήρε ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που και εκείνος εκφράστηκε θετικά για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. Αξίζει να προστεθεί πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει το νέο κοινοβουλευτικό δόγμα σύμφωνα με το οποίο δεν θα ψήφιζε ένα νομοσχέδιο -ακόμα κι αν συμφωνούσε στο περιεχόμενό του- στην περίπτωση που ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψήφιζε.

Δεν απαντούν στη χυδαιότητα της Βούλτεψη

Απαντώντας στην τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, Γιώργου Καραγκούνη, ο οποίος έδειξε να διαφωνεί με το δικαίωμα κάποιου/ας να προβαίνει σε φυλομετάβαση όσες φορές το κρίνει ο ίδιος/α, η πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού, είπε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα ασφάλειας δικαίου. Ειδικότερα, η κ. Γαλανού υποστήριξε πως κάθε άτομο μπορεί να αλλάξει φύλο όσες φορές το επιθυμεί γιατί «είναι δικό του θέμα». Επί της ουσίας, ο κ. Καραγκούνης άφηνε αιχμές εμμέσως για δόλο που μπορεί να προκύψει από κάποιον/α που θα αλλάξει πάνω από μία φορά φύλο, με την κ. Γαλανού να αντιτείνει πως δεν αλλάζουν τα προσωπικά του στοιχεία, λόγου χάρη το ΑΜΚΑ, ενώ εξήγησε πως με βάση τη διεθνή εμπειρία είναι απειροελάχιστες οι πιθανότητες ένα άτομο να αλλάξει πάνω από μία φορά φύλο.

Επίσης, στα σχόλια που άκουσε η Μαρίνα Γαλανού για την έξοδο των μελών του ΣΥΔ από την αίθουσα την ώρα που τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, η απάντησή της ήταν πως αρκετό κακοποιητικό λόγο ακούν τα διεμφυλικά άτομα από τους εκπροσώπους της εκκλησίας για να τον ακούσουν και εντός Κοινοβουλίου. «Θέλω την προστασία όλων εσάς» είπε χαρακτηριστικά και αρνήθηκε να απαντήσει στη χυδαία χθεσινή ατάκα της Σοφίας Βούλτεψη που είπε πως ο Καμμένος μπορεί και να αλλάξει φύλο για να μην πέσει η κυβέρνηση. 

«Ανοικτό» για μείωση του ηλικιακού ορίου

Κλείνοντας τη διαδικασία, ο Σταύρος Κοντονής απάντησε για το ζήτημα της βούλησης που αποτελεί προϋπόθεση του ν/σ για την διόρθωση ταυτότητας φύλου πως «είναι απολύτως ριζοσπαστικό και προοδευτικό». Τεκμηριώνοντας την σκέψη του συνέδεσε την διόρθωση φύλου με τη ψήφο, λέγοντας πως όπως έχει τη βούληση για να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία, έτσι και θα μπορεί -βάσει της βούλησής του- να αλλάξει φύλο.

«Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η προσωπική αίσθηση του σώματος και η εξωτερική εμφάνιση, πράγματα που θα σταθμίσει ο δικαστής» υποστήριξε. Αμέσως μετά την φράση αυτή, ο Γιώργος Καραγκούνης παρενέβη λέγοντας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι κοροϊδεύει όσους τον ακούν. «Προσέξτε τα λόγια σας γιατί εγώ δεν κοροϊδεύω κανέναν. Κι αν είσαστε τόσο ευαίσθητος, ήσασταν αν. υπουργός Δικαιοσύνης και να φέρνατε νομοσχέδιο» απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Κοντονής.

Περνώντας και πάλι στο θέμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι οι ενστάσεις που ακούγονται για το δικαστήριο είναι άδικες, γιατί η Δικαιοσύνη προηγείται του νόμου. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την κρίση των δικαστηρίων» υποστήριξε και συμπλήρωσε πως οι έλληνες δικαστές απέδειξαν πως αν έχουν τα νομικά όπλα για να φτάσουν, δεν κρίνουν με βάση προσωπικές κρίσεις, αλλά με βάση το νόμο.

Όσον αφορά το ηλικιακό όριο 17 ετών για τη διόρθωση φύλου, εξήγησε πως αυτό δεν προσδιορίστηκε αυθαίρετα γιατί τότε συμμετάσχουν τα νέα παιδιά στην εκλογική διαδικασία και πως σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να προκύψει αλλαγή του αστικού κώδικα. Ο Σταύρος Κοντονής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το ηλικιακό όριο προς τα κάτω, δηλαδή να αφορά ακόμα και παιδιά 15-16 ετών, θέτοντας ως προϋποθέσεις την ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση, τη συνέναιση των γονέων και την θετική γνωμοδότηση αρμόδιου συμβουλίου.

«Για μας δεν υπάρχουν θέσφατα και δόγματα και θεωρώ ότι είναι από τα πιο προοδευτικά και ριζοσπαστικά νομοσχέδια στην Ευρώπη» κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter