Άνοιξε η εφαρμογή για το πετρέλαιο θέρμανσης – Κριτήρια, πίνακες, παραδείγματα

Άνοιξε η εφαρμογή για το πετρέλαιο θέρμανσης – Κριτήρια, πίνακες, παραδείγματα

Άνοιξε η εφαρμογή στο ΤΑΧΙSnet για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης του επιιδόματος θέρμανσης ενώ ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος από τους φορολογούμενους είναι ότι μέσα στο πρώτο τέταρτο οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 4.000.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι που επιθυμούν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση έως το τέλος του έτους έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία 11 ημερών για να υποβάλλουν την αίτησή τους. Για αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 31η Δεκεμβρίου, η καταβολή του επιδόματος θα γίνει έως τις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οκονομικών η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε περιπτώσεις αιτήσεων όπου υπάρχουν αμφιβολίες για τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις και ελέγχους εφόσον διαπιστωθεί ότι ο αιτών είναι δικαιούχος, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης δύναται να καταβάλλεται έως 13 Οκτωβρίου 2017.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, εφέτος οι κάτοικοι των 31 Δήμων που βάσει του Καλλικρατικού νόμου (άρθρο 1 του ν.3852/2010) χαρακτηρίζονται «ορεινοί» και οι κάτοικοι του νομού Έβρου, που «μεταφέρθηκαν» στην υψηλότερη ζώνη για την περίοδο 2016-2017, θα «ζεσταθούν» περισσότερο.

Ο χαρακτηρισμός ενός Δήμου ως «ορεινού» ανεβάζει το επίδομα θέρμανσης έως 87,5%, αφού πλέον αυτομάτως κατατάσσεται στην αμέσως ανώτερη ζώνη από αυτήν στην οποία εντάσσεται ο Νομός στον οποίο ανήκει.

Συγκεκριμένα, οι δήμοι που χαρακτηρίζονται ως «ορεινοί» είναι οι εξής:

Νομός Αιτωλοακαρνανίας: δήμος Θέρμου

Νομός Αργολίδος: δήμος Επιδαύρου

Νομός Αρκαδίας: δήμοι Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας

Νομός Άρτας: δήμοι Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων

Νομός Βοιωτίας: δήμος Διστόμου- Αράχοβας- Αντίκυρας

Νομός Γρεβενών: δήμος Δεσκάτης

Νομός Δράμας: δήμοι Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου

Νομός Ευρυτανίας: δήμος Αγράφων

Νομός Ηρακλείου: δήμος Βιάννου

Νομός Θεσπρωτίας: δήμος Φιλιατών

Νομός Ιωαννίνων: δήμοι Κόνιτσας, Πωγωνίου, Βόρειων Τζουμέρκων, Μετσόβου και Ζαγορίου

Νομός Καρδίτσας: δήμοι Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα

Νομός Καστοριάς: δήμος Νεστορίου

Νομός Κορινθίας: δήμος Νεμέας

Νομός Λασιθίου: δήμος Οροπεδίου Λασιθίου

Νομός Μαγνησίας: δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου

Νομός Μεσσηνίας: δήμος Δυτικής Μάνης

Νομός Ρεθύμνου: δήμοι Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων

Νομός Φλώρινας: δήμος Πρεσπών

Νομός Χανίων: δήμοι Σφακίων και Καντάνου- Σελίνου

Για παράδειγμα στο Λεωνίδιο (Δήμος Νότιας Κυνουρίας) αντί για 15 λίτρα/τ.μ. οι δικαιούχοι θα δικαιούνται επιδότηση για 25 λίτρα ανά τ.μ., ενώ στην Επίδαυρο αντί για 5 λίτρα/τ.μ. δικαιούνται 8 λίτρα/τ.μ.. Αντίθετα στην Τρίπολη το επίδομα θέρμανσης μένει ίδιο με αυτό που οι δικαιούχοι πήραν πέρσι, όπως και στο Δήμο Πρεσπών, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στην Α’ Ζώνη και οι δικαιούχοι έχουν τη μεγαλύτερη επιδότηση (25 λίτρα/τ.μ.).

Πώς διαμορφώνονται οι ζώνες

Το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου διαμορφώνεται ως εξής:

1. Στα 2.000 λίτρα για άγαμους και 2.500 για έγγαμους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α’ ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Σερρών και Ιωαννίνων και Έβρου) με ανώτατο ποσό τα 500 ευρώ για τους άγαμους και τα 625 για τους έγγαμους.

2. Στα 1.200 λίτρα για άγαμους και 1.500 λίτρα για έγγαμους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β’ ζώνη (Νομοί , Λάρισας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Αρκαδίας, Ξάνθης, Τρικάλων, Πιερίας, Πέλλας, Ροδόπης, Χαλκιδικής, Μαγνησίας, ) με ανώτατο ποσό τα 300 ευρώ για τους άγαμους και 375 ευρώ για τους έγγαμους.

3. Στα 640 λίτρα για άγαμους και 800 για έγγαμους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ’ Ζώνη (Νομοί Αττικής – εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού-, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας) με ανώτατο ποσό τα 160 ευρώ για τους άγαμους και τα 200 ευρώ για τους έγγαμους.

4. Στα 400 λίτρα για άγαμους και 500 λίτρα για έγγαμους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ’ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης) με ανώτατο ποσό τα 100 ευρώ για τους άγαμους και τα 125 ευρώ για τους έγγαμους.

Κριτήρια

Σε ότι αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν ίδια με περσινά, ενώ η επιδότηση διατηρείται στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο κατανάλωσης και επιδοτείται ανώτατη κατανάλωση 5 έως 25 λίτρων ανά τετραγωνικό ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία βρίσκεται το νοικοκυριό.

Αναλυτικά, δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 2.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Για κάθε κατοικία επιδοτείται επιφάνεια έως 80 τ.μ. για τους άγαμους και έως 100 τ.μ. για τους έγγαμους.

Για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31/12/2016 και σε περίπτωση πολυκατοικίας εφόσον έχει γίνει η ενεργοποίηση πληρωμής, το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου καταβάλλεται έως 31/1/2017.

Για αιτήσεις που υποβάλλονται από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2017 το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες καταβάλλεται έως 30 Ιουνίου 2017.

Οι αιτήσεις για την καταβολή του επιδόματος υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στο taxisnet.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2016/12/20/58595f29cd3a18034f587651.pdf

https://www.documentonews.gr/filegrid/2016/12/20/58595e69cd3a1802637bf9f1.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter