Ανοιχτά εμπορικά και σούπερ μάρκετ τις δύο ερχόμενες Κυριακές – Με 24ωρη απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι

Ανοιχτά εμπορικά και σούπερ μάρκετ τις δύο ερχόμενες Κυριακές – Με 24ωρη απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι

Ανοικτά θα είναι τις δύο ερχόμενες Κυριακές, 16 και 23 Μαΐου, τα καταστήματα (εμπορικά, σούπερ μάρκετ), σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για την άρση των περιορισμών.

Πέραν της λειτουργίας τις συγκεκριμένες Κυριακές, προβλέπεται και διευρυμένο ωράριο από τις 07.00 έως τις 22.30 για τα καταστήματα τροφίμων, τα οποία όμως επιτρέπεται να κάνουν κατ’ οίκον παραδόσεις (delivery) έως τη 01.00.

Για τα εμπορικά καταστήματα το ωράριο είναι επίσης διευρυμένο από τις 07.00 έως τις 21.00.

Ανοικτά επίσης, με ωράριο από 07.00 έως και τις 21.00, μπορούν να είναι τις δύο Κυριακές τα κομμωτήρια, καθώς και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (μανικιούρ, πεντικιούρ κ.ο.κ.).

Η κατ’ εξαίρεση λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει ως στόχο την ανάκτηση των απωλειών που έχει υποστεί το εμπόριο από τους περιορισμούς που ίσχυσαν έως την Πέμπτη.

Απάντηση με 24ωρη απεργία από ΕΚΑ-ΟΙΥΕ

Με κήρυξη 24ωρης απεργίας απαντούν στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων που αποφάσισε η κυβέρνηση για 16 και 23 Μαΐου.

Σε σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η Κυβέρνηση και οι εργοδότες προσπαθούν να κρατηθούν αλλά η χαρά δεν τους αφήνει. Πριν καν ακόμη ψηφιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο που ανοίγει όλες τις Κυριακές σε πολλούς νέους κλάδους, τρέχει να ανοίξει και αυτή την Κυριακή το Εμπόριο.

Μια ακόμη Κυριακή που δεν είναι στις νομοθετημένες, ο Υπουργός την δίνει δώρο στους εργοδότες. Έχουν φτιαχτεί πλάνα εργασίας σε μεγάλα πολυκαταστήματα, εδώ και μέρες, και τώρα έρχεται και η τυπική υπογραφή του Υπουργού.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει τέτοιες μεθοδεύσεις και απαιτεί από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο άνοιγμα και αυτής της Κυριακής. Η Κυριακή είναι αργία και όλοι πρέπει να την προστατεύσουμε και να την περιφρουρήσουμε.

Το ΕΚΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Κυριακή 16 Μάη, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της ΟΙΥΕ και των σωματείων μελών του, και μαζί με τους εργαζόμενους θα απαντήσει στην νέα επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών.»

Χωρίς ραντεβού αλλά με περιορισμούς

Το λιανεμπόριο λειτουργεί πλέον χωρίς ραντεβού και με εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δηλαδή ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, μάσκες, self test για τους εργαζομένους κ.λπ.

Οι έμποροι προσδοκούν πως η άρση των περιορισμών θα ενισχύσει την προσέλευση του κόσμου στα καταστήματά τους, η οποία ήταν έως προχθές ακόμη περιορισμένη παρά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 60% έως 70% στα πολυκαταστήματα και στα κλειστά εμπορικά κέντρα.

Η μείωση ήταν μικρότερη στις περιφερειακές αγορές, στα ανοικτά εμπορικά κέντρα και στους ανοικτούς χώρους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter