Ανοιχτή Πόλη: Δράσεις στην Αθήνα για την ενίσχυση του κόσμου της Τέχνης και του Πολιτισμού

Ανοιχτή Πόλη: Δράσεις στην Αθήνα για την ενίσχυση του κόσμου της Τέχνης και του Πολιτισμού

Πρωτοβουλία για τη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό, με τίτλο “Μια λευκή χρονιά για να ξεπεραστεί η μαύρη χρονιά” αναλαμβάνει η Ανοιχτή Πόλη (δημοτική παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ) στον δήμο Αθηναίων. 

Επιδιώκοντας να συνεισφέρει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης, παρουσιάζει προτάσεις για πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες από τη μια βοηθούν τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού και από την άλλη εξασφαλίζουν στους κατοίκους της Αθήνας την πρόσβαση στην τέχνη, με υγειονομική ασφάλεια. Μάλιστα, η δημοτική παράταξη, με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο, περιγράφει και το πλαίσιο για το πώς αυτές οι δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν, με «πολλαπλό όφελος για τον ίδιο τον Δήμο, αυξάνοντας και το δικό του πολιτιστικό αποτύπωμα στη ζωή της πόλης», όπως σημειώνει.

  • Μεταξύ άλλων, η Ανοιχτή Πόλη προτείνει, την αγορά παραστάσεων θεάτρου και χορού, συναυλιών και παρουσίασή τους σε χώρους του Δήμου Αθηναίων (κλειστά και ανοιχτά θέατρα ή άλλους δημόσιους χώρους που θα επιτρέπουν την τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων ασφαλείας). Επίσης, για τη στήριξη των κινηματογραφικών αιθουσών της Αθήνας, των 17 θερινών και των 18 χειμερινών (μέχρι δύο αίθουσες προβολής), καλεί τη δημοτική Αρχή σε απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη μέχρι 31/12/20. Παράλληλα, για τα περίπου εκατό μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία προτείνει μόνιμη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και δημιουργία ενός δικτύου μικρών ποιοτικών βιβλιοπωλείων της Αθήνας.

Οι προτάσεις της Ανοιχτή Πόλης με επίκεντρο τον Πολιτισμό είναι αναλυτικά οι εξής

«Μια ζωντανή και ασφαλής πολιτιστική χρονιά για όλες τις τέχνες υπό την αιγίδα του Δήμου της Αθήνας

  1. Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με τους μοναδικούς και μεγάλους χώρους της, να ανοίξει όλους τους χώρους της, εσωτερικούς και εξωτερικούς, χωρίς ή με συμβολική χρέωση, η οποία θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε μορφής μέχρι 31/12/20. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στις συναυλίες, τις θεατρικές παραγωγές, τις παραστάσεις χορού και τις ομαδικές εκθέσεις εικαστικών τεχνών, αλλά και στο κουκλοθέατρο, τις παραστάσεις καραγκιόζη, τις εκδηλώσεις για παιδιά.

  2. Αγορά παραστάσεων θεάτρου και χορού, συναυλιών και παρουσίασή τους σε χώρους του Δήμου Αθηναίων (κλειστά και ανοιχτά θέατρα ή άλλους δημόσιους χώρους που θα επιτρέπουν την τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων ασφαλείας).

  3. Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτεχνικές ομάδες και δημιουργούς για την παραγωγή έργων που είτε θα παρουσιαστούν σε κοινό προσαρμοσμένα στις παρούσες υγειονομικές συνθήκες, για τα οποία να αξιοποιηθούν τόσο οι χώροι πολιτισμού του Δήμου (Τεχνόπολη, Ολύμπια, Πινακοθήκες, υπαίθρια θέατρα, δημοτικοί κινηματογράφοι) όσο και οι υπαίθριοι χώροι του Δήμου της Αθήνας (πάρκα, πεζόδρομοι, πλατείες, parking Θεάτρου Λυκαβηττού, κλπ) καθώς και αρχαιολογικοί χώροι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, χώροι που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση ζωντανών θεαμάτων με συμμετοχή κοινού και σεβασμό των υγειονομικών κανόνων. Ένα ανοιχτό φεστιβάλ δρόμου με νέους καλλιτέχνες που θα παρουσιάζουν τις δουλειές τους στις γειτονιές της Αθήνας ή ένα φεστιβάλ «θεάτρου τσέπης» σε κάποιο χώρο του Δήμου θα μπορούσε να προκύψει από τις προτάσεις αυτές.Ο Δήμος να αναλάβει μέρος ή το σύνολο του κόστους των παραγωγών ως χορηγός.

  4. Ανοιχτή πρόσκληση για την παραγωγή ραδιοφωνικών ή άλλων ψηφιακών έργων, που θα απευθύνονται σε κινηματογραφιστές, δημιουργούς animation, εικαστικούς καλλιτέχνες, μουσικούς κ.ά., με στόχο τη σύγχρονη ή ασύγχρονη παρακολούθησή τους από το κοινό. Η Ανοιχτή Πόλη αναγνωρίζει εδώ μια μεγάλη ευκαιρία για το δημοτικό ραδιόφωνο του 9,84 ώστε να ανοιχτεί περισσότερο στον χώρο των τεχνών και των καλλιτεχνών προσφέροντάς τους παράλληλα την αναγκαία στήριξη, οργανώνοντας π.χ. σκηνοθετημένες αναγνώσεις κειμένων από ηθοποιούς (με αμοιβή όλων των συντελεστών), παραγγέλνοντας μουσικά έργα σε νέους συνθέτες ή ακόμη και διοργανώνοντας ένα ραδιοφωνικό/διαδικτυακό μουσικό φεστιβάλ.

Θεωρούμε αναγκαίο για όλα τα παραπάνω να δημιουργηθεί αφενός μια καλλιτεχνική επιτροπή του Δήμου που θα κάνει την επιλογή μεταξύ των προτάσεων, αλλά και να υπάρξει συνεργασία των πολιτιστικών οργανισμών του Δήμου τόσο με τους πολιτιστικούς συλλόγους των επτά κοινοτήτων όσο και με δρώντες του πεδίου (διοργανωτές συναυλιών, θεατρικούς παραγωγούς, το Φεστιβάλ Αθηνών κτλ.).

Εμπλουτισμός των συλλογών του Δήμου με παράλληλη στήριξη καλλιτεχνών και μικρών επιχειρήσεων

  1. Αγορά βιβλίων (από τα μικρά ποιοτικά βιβλιοπωλεία της πόλης) για τον εμπλουτισμό του καταλόγου των δημοτικών βιβλιοθηκών, επανενεργοποίηση της Κινητής Βιβλιοθήκης (που λειτούργησε κατά τη διάρκεια της «Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου») και δημιουργία ενός τουλάχιστον παραρτήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε μία από τις κοινότητες. (Προϋπολογισμός για την αγορά βιβλίων: 150.000 ευρώ)

  2. Δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αγορά έργων κυρίως νέων ή/και καταξιωμένων εικαστικών καλλιτεχνών (πίνακες ζωγραφικής, έργα γλυπτικής, video art, φωτογραφία) με στόχο τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Πινακοθήκης (που για χρόνια δεν προχωρά σε αγορές νέων έργων), αλλά και την ενίσχυση της αγοράς τέχνης. (Κόστος: 300.000 ευρώ σε βάθος τριετίας)

Στήριξη των μικρών πολιτιστικών επιχειρήσεων (βιβλιοπωλείων και κινηματογραφικών αιθουσών)

  1. Στήριξη των κινηματογραφικών αιθουσών της Αθήνας, των 17 θερινών και των 18 χειμερινών (μέχρι δύο αίθουσες προβολής), με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη μέχρι 31/12/20.

  2. Στήριξη των μικρών ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων (περίπου 100) με μόνιμη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και δημιουργία ενός δικτύου μικρών ποιοτικών βιβλιοπωλείων της Αθήνας.

Αναπτυξιακά μέτρα για το χώρο του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας

  1. Χρέωση με το συμβολικό ποσό 300 ευρώ, για τη χρήση όλων των δημόσιων εξωτερικών και εσωτερικών χώρων που ανήκουν στο Δήμο για γυρίσματα οπτικοακουστικών προϊόντων.

  2. Αξιοποίηση τόσο της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου (ΕΑΤΑ) όσο και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ κτλ.) για τη δανειοδότηση με εγγυοδοσία και χαμηλό επιτόκιο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του χώρου του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της παρούσας περιόδου αλλά και να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας τους».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter