«Ανοιχτή Πόλη» για άνοιγμα σχολείων: Ανέτοιμη η κυβέρνηση – Στους ίδιους ρυθμούς ο Δήμος Αθηναίων

«Ανοιχτή Πόλη» για άνοιγμα σχολείων: Ανέτοιμη η κυβέρνηση – Στους ίδιους ρυθμούς ο Δήμος Αθηναίων

«Τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Δημοτική Αρχή της Αθήνας διαβεβαιώνουν για την ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ανοίγματος των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας. Η πραγματικότητα ωστόσο βρίσκεται στο άλλο άκρο αυτών των διαβεβαιώσεων», σημειώνει σε παρέμβασή της η Ανοιχτή Πόλη.

«Η παροχή μασκών στη σχολική κοινότητα – απόφαση στην οποία σύρθηκε με μεγάλη καθυστέρηση η Κυβέρνηση που αρχικά χαρακτήριζε τις μάσκες προσωπικό αξεσουάρ – δεν φαίνεται να είναι εξασφαλισμένη, όχι τουλάχιστον στους χρόνους που επιβάλλει η σχολική χρονιά.

Η Κυβέρνηση όχι μόνο αποδεικνύεται καθημερινά ανέτοιμη, αλλά επιλέγει να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με την ασφάλεια των σχολείων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να αναλάβει ευθύνες και να προσπαθήσει να αντιστρέψει την δυσμενή αυτή κατάσταση», τονίζεται στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης.

«Δυστυχώς όμως, η Δημοτική Αρχή της Αθήνας κινείται και αυτή σε αντίστοιχους ρυθμούς:

• Ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 24/8 ότι ο Δήμος θα καλύψει με τεστ covid όλους τους εργαζομένους του, με την επάνοδο στην εργασία τους από τις διακοπές. Όμως, οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν ήδη, χωρίς να γίνουν τεστ στους εργαζομένους. Ο διαγωνισμός – με διαδικασία εξπρές και εκτός συστήματος δημοσίων συμβάσεων για την ανάθεση της εκτέλεσης του έργου – ανακήρυξε ανάδοχο μόλις χθες 3/9 με κόστος 250.000 (6200 τεστ) και δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση εκτέλεσης έργου. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου έχουν επιστρέψει σχεδόν στο σύνολο τους στην εργασία τους χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο.

• Υποσχέθηκαν επίσης ότι οι καθαρίστριες στα σχολικά συγκροτήματα θα είναι στη θέση τους στην ώρα τους και ότι τα σχολεία θα είναι καθαρά την 1/9. Ωστόσο, 3.000 εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία σε ακαθάριστα και χωρίς απολύμανση σχολεία επειδή οι καθαρίστριες δεν είχαν προσληφθεί ακόμα. Ακόμα περισσότερο, οι 264 καθαρίστριες που προβλέπεται να προσληφθούν δεν μπορούν να καλύψουν τις 398 σχολικές μονάδες και τις διάσπαρτες υποστηρικτικές δομές Ειδικής Αγωγής και δια βίου μάθησης. Είναι απορίας άξιο με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για καθαρισμό των σχολικών αιθουσών, θρανίων, γραφείων και κοινόχρηστων χώρων, δύο φορές τη μέρα!!! Την κρίσιμη αυτή ώρα μάλιστα, η κυβέρνηση (με τον Δήμαρχο Αθηναίων να υπακούει πιστά) έκανε τη ρατσιστική επιλογή να αποκλείσει από τη διαδικασία της πρόσληψης υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ και να ζητήσει πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για αλλοδαπούς υποψήφιους. Έστειλε έτσι στην ανεργία 60 και πλέον εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων (κάποιες για περισσότερα από δέκα χρόνια), ακόμη κι αν διαθέτουν πράσινη κάρτα και νόμιμη άδεια εργασίας!

• Υποσχέθηκαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής 24/8 ότι τα τεστ covid που θα γίνουν στους εργαζόμενους του Δήμου θα καλύψουν και όλους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων ευθύνης του Δήμου, ωστόσο όμως, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31/8 είπαν ότι επειδή δεν είναι υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων θα πρέπει να τους καλύψει το Υπουργείο Παιδείας!

• Υποσχέθηκαν να καλύψουν όλες τις ανάγκες στη παιδική μέριμνα, ωστόσο όμως, οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν αφήνοντας εκτός 927 νέες αιτήσεις για βρέφη και 1057 νήπια!

• Υποσχέθηκαν ότι θα έχουν προσλάβει 50 άτομα προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς για να καλυφθεί η ζήτηση, το ΥΠΕΣ όμως ενέκρινε 30! Η προκήρυξη είναι χαμένη στη διαδρομή μεταξύ ΑΣΕΠ και Επιτελικού κράτους και οι προσλήψεις δεν έχουν γίνει.

• Αποφάσισαν να επαναπροσλάβουν τους 366 τετραμηνίτες υπαλλήλους, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 9/9, όχι με επέκταση της σύμβασης, όπως είχαν το δικαίωμα με βάση την ΠΝΠ-Covid, αλλά με νέα φωτογραφική προκήρυξη και με προθεσμία κατάθεσης αίτησης μια ημέρα, προκαλώντας το κοινό αίσθημα και μη δίνοντας έτσι ουσιαστική λύση για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που παρατηρούνται.

• Παρά τα έγκαιρα μέτρα για τους αστέγους τοξικοεξαρτημένους, εντούτοις η μη εφαρμογή αυξημένων μέτρων προστασίας στη δημοτική δομή φιλοξενίας (εγκατάσταση απολυμαντικού προθαλάμου, θερμομέτρηση και αποστείρωση) δεν απέτρεψε την εμφάνιση κρούσματος και την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας».

Οι προτάσεις της Ανοιχτής Πόλης

Η Ανοιχτή Πόλη έχει καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας δέσμη μέτρων που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ώστε να εξασφαλιστούν οι ασφαλέστερες δυνατές συνθήκες για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Έχουμε προτείνει:

• μέτρα αραίωσης των μαθητών,

• τακτικούς ελέγχους/τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές,

• προμήθεια ηλεκτρονικών θερμομέτρων,

• δημιουργία λογαριασμού για δαπάνες αντιμετώπισης του covid-19 και ενίσχυσης των σχολικών επιτροπών,

• εξοπλισμό πλήρους ιατρείου και αυξημένα μέτρα προστασίας στο πολυπληθές συγκρότημα της Γκράβας,

• αυξημένα μέτρα προστασίας και επαναλαμβανόμενα τεστ στο προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών,

• δημιουργία κινητής ιατρικής μονάδας για την περιοδική κάλυψη όλων των σχολείων,

• ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης και επιμόρφωσης μαθητών –γονέων και εκπαιδευτικών.

Ο κ. Μπακογιάννης βρήκε επαρκή στηρίγματα στην Κεντρική Διοίκηση για τις ανάγκες του Μεγάλου Περιπάτου. Ακόμα περισσότερο σήμερα, οφείλει να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση την απαιτούμενη στήριξη για τη δημιουργία ενός επαρκούς πλαισίου ασφαλούς επιστροφής των παιδιών στα σχολεία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter