Υπέρ και οι Γερμανοί βιομήχανοι

Ανοιχτή στις προτάσεις Μακρόν για την ευρωζώνη η Μέρκελ

Ανοιχτή στην εξέταση κεντρικών προτάσεων του νεοεκλεγέντος Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σήμερα το πρωί σε ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οπως επισήμανε η κ. Μέρκελ, «μπορεί κανείς να σκεφθεί βεβαίως την ιδέα ενός κοινού υπουργού Οικονομικών (σσ της Ευρωζώνης) εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις» τάχθηκε όμως «κατά της “κοινοτικοποίησης” (σσ συλλογική ανάληψη ευθυνών από τα κράτη-μέλη) σε τομείς όπου δεν πρέπει, αλλά οι κίνδυνοι, οι δυνατότητες λήψης αποφάσεων και οι ευθύνες πρέπει να βρίσκονται στα χέρια ενός και όχι πολλών». Πρόσθεσε δε, ότι «μπορεί κανείς κάλλιστα να σκεφθεί την περίπτωση ενός ευρω-προϋπολογισμού, εφόσον είναι σαφές ότι μέσω αυτού ενισχύονται πραγματικά οι δομές» υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να λέμε τι δεν γίνεται, αλλά απλά να σκεφθούμε τι μπορεί να γίνει και να έχει νόημα».

Υπέρ των γαλλικών προτάσεων τάχθηκε πάντως και ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών BDI. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ντίτερ Κεμπφ, απαραίτητα στοιχεία είναι η μεταρρυθμιστική πειθαρχία, η ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και νέα εργαλεία προκειμένου να καταστεί ανθεκτικότερη η Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του BDI εκτίμησε, ότι ανάμεσα στα μεταρρυθμιστικά μέτρα θα μπορούσαν «να συγκαταλέγονται ακόμη, ένας κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη, ένας υπουργός Οικονομικών για το ευρώ και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, εφόσον αυτά τα βήματα σχεδιαστούν ορθά». Κατά τον Ντίτερ Κεμπφ, η λήψη των παραπάνω μέτρων θα μπορούσε να συμβάλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών στρεβλώσεων και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών κρίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.