«Ανοιχτή Πόλη» κατά Μπακογιάννη: Προχωρά στο σχέδιό του χωρίς αποτίμηση της εφαρμογής του «Μεγάλου Περιπάτου»

«Ανοιχτή Πόλη» κατά Μπακογιάννη: Προχωρά στο σχέδιό του χωρίς αποτίμηση της εφαρμογής του «Μεγάλου Περιπάτου»

Ευθέως αμφισβητεί τις αποφάσεις του δημάρχου Αθηναίων να προχωρήσει σταδιακά σε μόνιμα έργα μετά την περιπέτεια του «Μεγάλου Περιπάτου» η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως τα έργα θα ξεκινήσουν τμηματικά χωρίς να υπάρχει «κανένα νέο ούτε για την αποτίμηση της δοκιμαστικής εφαρμογής και τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο επί των παρεμβάσεων, ούτε για την τύχη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (το οποίο θα κατοχύρωνε νομικά τον “Περίπατο”)»

Σημειώνει μάλιστα πως «η δοκιμαστική εφαρμογή του “Μεγάλου Περιπάτου”, με την πρόχειρη αισθητική, το υπέρογκο κόστος και την αίσθηση καψονιού προς τους πολίτες, κόστισε στη δημοτική αρχή πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο».

Παράλληλα κατηγορεί τον νυν δήμαρχο και την παράταξή του ότι προσπαθεί να αποφύγει την συζήτηση αγοράζοντας χρόνο ενώ παράλληλα «σαλαμοποιεί» το αρχικό σχέδιο σε επιμέρους έργα, «αδιαφορώντας για τις συνολικές επιπτώσεις τους».

Ταυτόχρονα κατηγορεί τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη και την παράταξή του ότι ακολουθεί μια στρατηγική αιφνιδιασμού με επικοινωνιακά εντυπωσιακές και μεθοδολογικά προβληματικές πρωτοβουλίες. Σημειώνει επίσης ότι όπως φαίνεται η δημοτική αρχή  «θα προχωρήσει και τώρα με προειλημμένες αποφάσεις και συνεννοήσεις με χορηγούς και εκλεκτούς πίσω από κλειστές πόρτες, αδιαφορώντας για ζητήματα ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, διαφάνειας και κοινωνικής συμμετοχής.»

Η ανακοίνωση της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη»

«Ο “Μεγάλος Περίπατος” προχωρά στο σκοτάδι

Δεκατέσσερις μήνες μετά την έναρξη της υποτιθέμενης δοκιμαστικής φάσης του “Μεγάλου Περιπάτου”, η δημοτική αρχή τον έχει εγκαταλείψει ως ολοκληρωμένο σχέδιο και ταυτόχρονα υλοποιεί αποσπασματικά τα έργα που τον συναποτελούν, με πρώτο εξ αυτών την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, η μελέτη για τη διαμόρφωση της οποίας πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αναμένεται στο δημοτικό συμβούλιο.

Δύο είναι οι λόγοι γι’ αυτή την αντιφατική στάση. Ο πρώτος είναι ότι η δοκιμαστική εφαρμογή του “Μεγάλου Περιπάτου”, με την πρόχειρη αισθητική, το υπέρογκο κόστος και την αίσθηση καψονιού προς τους πολίτες, κόστισε στη δημοτική αρχή πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο. Ο δεύτερος είναι ότι, επτά και πλέον μήνες μετά την τελευταία συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής – Επιστημονικής Επιτροπής Διαβούλευσης, και με ευθύνη της δημοτικής αρχής, δεν έχουμε κανένα νέο ούτε για την αποτίμηση της δοκιμαστικής εφαρμογής και τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο επί των παρεμβάσεων, ούτε για την τύχη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (το οποίο θα κατοχύρωνε νομικά τον “Περίπατο”) και της θεσμικά υπαγορευμένης διαβούλευσης που αναγκαστικά θα το συνόδευε.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει μια συζήτηση που δεν είναι ούτε έτοιμη ούτε διατεθειμένη να κάνει, η δημοτική αρχή κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, αγοράζει χρόνο παρατείνοντας την κατ’ όνομα δοκιμαστική φάση του “Περιπάτου” ένα τρίμηνο τη φορά, με την έκδοση αλλεπάλληλων ΚΥΑ (από την κυβέρνηση) που επικαλούνται επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την COVID-19. Και, δεύτερον, “σαλαμοποιεί” το αρχικό σχέδιο σε επιμέρους έργα, τα οποία προχωρά κατά περίπτωση ως μεμονωμένα, αδιαφορώντας για τις συνολικές επιπτώσεις τους.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τη γενικότερη στρατηγική της να αιφνιδιάζει με επικοινωνιακά εντυπωσιακές αλλά θεσμικά και μεθοδολογικά προβληματικές πρωτοβουλίες (βλ. Στρέφη, Φιλοπάππου, κ.λπ.), φαίνεται πως η δημοτική αρχή θα προχωρήσει και τώρα με προειλημμένες αποφάσεις και συνεννοήσεις με χορηγούς και εκλεκτούς πίσω από κλειστές πόρτες, αδιαφορώντας για ζητήματα ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, διαφάνειας και κοινωνικής συμμετοχής.

Από τα πρώτα βήματα του “Μεγάλου Περιπάτου”, η Ανοιχτή Πόλη επέμεινε ότι η βιώσιμη κινητικότητα πρέπει να συνδυάζεται με κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα και συμπεριληπτικότητα. Γι’ αυτό το λόγο, οργανώσαμε τη δική μας διαβούλευση για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις και καταθέσαμε σε διάφορες φάσεις τις προτάσεις μας για μια ζωντανή πόλη, τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης: 

Ο «Μεγάλος Περίπατος» πάει περίπατο και ο Μπακογιάννης παραδέχεται το φιάσκο!

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter