Ανοιχτή Πόλη: Τα σχολεία της πόλης δεν είναι χώροι προσηλυτισμού

Ανοιχτή Πόλη: Τα σχολεία της πόλης δεν είναι χώροι προσηλυτισμού
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, η Ανοιχτή Πόλη αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες παραχωρούν σχολικούς χώρους σε ενορίες, στα πλαίσια προγράμματος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τίτλο «Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές».

Όπως επισήμανε το θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση σχολικών χώρων – μιας πρακτικής που κατά τα άλλα ενισχύει τους δεσμούς της σχολικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία – αποκλείει από αυτήν τη δυνατότητα δραστηριότητες με προσηλυτιστικό χαρακτήρα. Οι δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής, από την άλλη μεριά, έχουν σαφή και ομολογημένα χαρακτηριστικά προσηλυτισμού. Αυτό προκύπτει από το έντυπο υλικό που οι ίδιες οι εκκλησίες διένειμαν στα σχολεία, και το οποίο παραπέμπει τους μαθητές σε διαδικτυακές σελίδες με τίτλους «Στιγμές χαράς κοντά στο Χριστό», «Το κατηχητικό ξεκίνησε» κλπ.

Είναι φανερό ότι οι συγκεκριμένες ενορίες παραπλανούν τόσο το μαθητικό κοινό και τους γονείς του, όσο και τα μέλη των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου, όταν προτάσσουν την ουδέτερη ταμπέλα της «δημιουργικής απασχόλησης», για να εκμαιεύσουν συναίνεση για το πρόγραμμά τους. Το βίντεο που επισυνάπτεται παραπέμπει στο υλικό που μοιράζει η Αρχιεπισκοπή στα σχολεία, είναι ενδεικτικό και αποδεικνύει περίτρανα ότι απλά έγινε μετονομασία του κατηχητικού σε «Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές» , για τις ανάγκες και μόνο της έγκρισης της απόφασης των Σχολικών Επιτροπών.

Η δημοτική αρχή απέφυγε να τοποθετηθεί απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και επέμεινε στη γραφειοκρατική επάρκεια των εγγράφων που κατέθεσαν στις Σχολικές Επιτροπές οι Ιεροί Ναοί. Δεν έχουμε όμως εδώ να κάνουμε με ένα ζήτημα ελλιπών δικαιολογητικών. Στα σχολεία της Αθήνας του σήμερα δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η εισαγωγή της κατήχησης, και μάλιστα από την πίσω πόρτα και με μεθόδους συγκάλυψης του πραγματικού περιεχομένου των ενοριακών δραστηριοτήτων. Η Ανοιχτή Πόλη θα επιμείνει στο ζήτημα. Επιβάλλεται να συγκληθούν άμεσα τα Διοικητικά Συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών που προχώρησαν σε αυτές τις παραχωρήσεις, για να διαπιστώσουν τον πραγματικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου προγράμματος και να ανακαλέσουν τις σχετικές αποφάσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter