Ανοιχτό κάλεσμα σε δημιουργούς: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Milano Design Film Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε δημιουργούς: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Milano Design Film Festival

Το design καταφθάνει μαζί με τον κινηματογράφο στην Αθήνα, για να προσφέρει στην πόλη κάτι πρωτοποριακό, μέσα από μια διοργάνωση πλούσια σε αξιόλογους Έλληνες και διεθνείς καλεσμένους, συναντήσεις και συζητήσεις.

Το Milano Design Film Festival δημιουργήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα ετήσιο ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design, στο Μιλάνο. Στόχος είναι οι θεατές να γνωρίσουν τις τελευταίες τάσεις στο design και την αρχιτεκτονική, σύμφωνα με την αντίληψη ότι όλα γύρω μας, κι οτιδήποτε αφορά τη ζωή μας, στην πραγματικότητα συνδέονται με το design και την αισθητική. Εχοντας ήδη ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις (από το Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη, το Μπουένος Άιρες και το Τόκυο, μέχρι την Βαρκελώνη, το Κάιρο, το Λονδίνο και το Παρίσι), τον Μάρτιο έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, επεκτείνοντας την επιτυχημένη ιδέα και δομή του MDFF σε μια σειρά μελλοντικών σταθμών στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το Milano Design Film Festival Greece & Cyprus -που ίδρυσε και διευθύνει η Άννη Μαρκιτάνη- εξερευνά τις διαφορετικές διαστάσεις και εκφραστικές μορφές που μπορεί να πάρει το ντιζάιν, μέσα από ταινίες που καταπιάνονται με την Αρχιτεκτονική, τη Βιωσιμότητα, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Αστική Ζωή, τη Βιογραφία, την Τέχνη, την Τέχνη της Σκέψης. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που διερευνά την τρέχουσα πραγματικότητα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του. Το MDFF GreeceAthens φιλοδοξεί να δώσει το στίγμα της καινοτομίας και της ανάπτυξης στη χώρα, λειτουργώντας σε πολλά διαφορετικά επίπεδα μέσω της δύναμης της κινηματογραφικής γλώσσας και της οικουμενικής δύναμης του design.

Το event εγκαινιάζεται στην Αθήνα στις 19 Μαρτίου 2020 στο Μουσείο Μπενάκη όπου θα πραγματοποιηθεί η βραδιά έναρξης και παρουσιάζει το πρόγραμμά του από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2020 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Ως μια πρωτότυπη πειραματική πλατφόρμα επικοινωνίας για το design, το MDFF Greece – Athens συλλέγει ιστορίες για καλλιτέχνες με πρωτότυπο και πρωτοποριακό στιλ, τόσο από το παρελθόν όσο και από το παρόν, που συνεχίζουν να εμπνέουν τη σημερινή κοινωνία. Αποσκοπεί στο να προτείνει στο ελληνικό κοινό έναν νέο, διαφορετικό τρόπο να αντιλαμβανόμαστε όλα όσα μας περιβάλλουν. Γι’ αυτό και μπορεί να ιδωθεί ως εναλλακτικό σχήμα διανομής, κοντέινερ ιδεών και σημείο αναφοράς για ανεξάρτητους σκηνοθέτες, αλλά και για ελληνικές και διεθνείς εταιρείες παραγωγής.

3 μέρες, 20+ ταινίες, ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια με Έλληνες και διεθνείς καλεσμένους

Η πρώτη διοργάνωση του MDFF Athens 2020, προσφέρει στο κοινό ένα ευρύ φάσμα ταινιών υψηλής ποιότητας με περισσότερες από 20 προβολές ελληνικών, ιταλικών και διεθνών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και βιογραφικών ταινιών. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν συζητήσεις, ομιλίες και workshops, που, όπως σημειώνει η Άννη Μαρκιτάνη, «λειτουργούν με έναν τρόπο ως άλτερ έγκο των ταινιών αλλά και της ταυτότητας της κινηματογραφικής γλώσσας». Αλλά και πρεμιέρες και συναντήσεις με αξιόλογους Έλληνες και διεθνείς καλεσμένους, μέσα από το πρίσμα του λεγόμενου design thinking.

Στα πρότυπα της μιλανέζικης εκδήλωσης, το MDFF Athens 2020 θα παρουσιάσει ένα πρόσωπο υψηλού κύρους στον τομέα του design: τον διεθνώς καταξιωμένο και βραβευμένο Κύπριο σχεδιαστή με έδρα το Λονδίνο Michael Anastassiades (http://mdffgreece.com/el/guest-curator/), ο οποίος θα επιλέξει και θα παρουσιάσει ταινίες που θα φιλοξενηθούν στην ειδική ενότητα του καλεσμένου επιμελητή με τίτλο «Μήνυμα του Αρεσίμπο» (σ.σ. το «Μήνυμα του Αρεσίμπο» ήταν το πιο ισχυρό ραδιοσήμα που εκπέμφθηκε προς το διάστημα). Ο Michael Anastassiades ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητων, υψηλής ποιότητας φωτιστικών και αντικειμένων και το έργο του έχει διεθνή ακτινοβολία.

Όταν το design συναντά τον κινηματογράφο

Γι’ αυτήν την πρώτη έκδοση, στόχος είναι να αναδειχθεί η προσαρμοστικότητα του design ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο εισχωρεί –εξ ου και ο φετινός τίτλος του MDFF Athens 2020: «Φως – Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας». Αν το φως είναι η συνθήκη που επιτρέπει τη λειτουργία της όρασης, δίνοντας ώθηση στη βιωμένη εμπειρία, η βασική πρόκληση της πρώτης διοργάνωσης του MDFF Greece – Athens, έχει δύο όψεις:

*Το φως ως σωματίδιο

Ταξιδεύοντας γρήγορα και εισβάλλοντας σε αχαρτογράφητες επικράτειες, το MDFF εγκαινιάζει την πρώτη του διοργάνωση στην Αθήνα στις 19 Μαρτίου, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 38), όπου το Φεστιβάλ εξερευνά την επιφάνεια και δοκιμάζει τα όρια του «λευκού κύβου».

*Το φως ως κύμα

Το MDFF Greece – Athens αντιστέκεται σε πρακτικές της μετατροπής των πολιτισμικών αντικειμένων σε «μαύρα κουτιά» που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσληψη. Υπό αυτό το φως, το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί από την Παρασκευή 20 Μαρτίου έως την Κυριακή 22 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο αρχείο κινούμενης εικόνας στην Ελλάδα.

Φιλοξενώντας την πρώτη διοργάνωση του MDFF Greece – Athens το 2020, η Ταινιοθήκη αγκαλιάζει το design ως μια πολύπλευρη έννοια που δίνει ώθηση στην αναζήτηση και την αλλαγή, και συνεπώς στην έρευνα και την καινοτομία. Κατά προέκταση, στηρίζοντας τις διαδικασίες συλλογικής θέασης και της ατομικής ανάγνωσης, η μεταμορφωτική δύναμη του design ανοίγει το «μαύρο κουτί» της σκοτεινής κινηματογραφικής αίθουσας της Ταινιοθήκης και υποδέχεται ένα diverse κοινό που δεν χωρά σε τυποποιημένες κατηγορίες.

Το πρόγραμμα των ταινιών προσεγγίζει το design ως στάση ζωής, και όχι μόνο ως επάγγελμα, διερευνώντας το πώς ο σχεδιασμός είναι ένας παράγοντας αλλαγής που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας και πως μπορούμε να τον στρέψουμε προς όφελός μας.

Open Call- To Milano Design Film Festival World Tour Greece περιμένει τις ταινίες σας!

Προθεσμία υποβολής: Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Θα επιλεγούν καινοτόμες και εμπνευσμένες ταινίες οι οποίες αναδεικνύουν την οικουμενικότητα του design thinking δίνοντας τη δική τους ερμηνεία στον τίτλο της φετινής διοργάνωσης: «Φως: Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας».

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, animation και πειραματικές ταινίες.

Το MDFF Athens προσκαλεί σκηνοθέτες και design thinkers να

δώσουν τον δικό τους ορισμό για το τι καθιστά μια ταινία «ταινία design» – ένας όρος που εισήχθη για να περιγράψει ιστορίες και κινούμενες εικόνες που

προσπαθούν να επινοήσουν νέους τρόπους να βλέπουμε και νέες μεθόδους να

αντιλαμβανόμαστε πόλεις και κουλτούρες, κτίρια και αντικείμενα, πτυχές του

αστικού ιστού και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τα φυσικά τοπία. Οι «ταινίες design» αφηγούνται τις ζωές ξεχωριστών ατόμων, αλλά ταυτόχρονα οραματίζονται εναλλακτικά μοντέλα συλλογικής διαβίωσης. Το design μιας ταινίας μπορεί να εντοπιστεί στη σύλληψη, στην κινηματογράφηση ή στο μοντάζ μιας ταινίας, ωστόσο οι ταινίες design μπορούν να θέσουν ερωτήματα για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως ο καταναλωτισμός, η παγκοσμιοποίηση ή η κλιματική αλλαγή.

Το MDFF Greece-Athens απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε designers, αρχιτέκτονες, σκηνοθέτες ταινιών, παραγωγούς, καθηγητές, σπουδαστές, φωτογράφους, εταιρείες, κριτικούς, πολιτικούς οραματιστές, ιδρύματα, μικρές και μεγάλες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας και επιχειρηματικές στρατηγικές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την ταινία τους μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Φεστιβάλ. Για την ολοκλήρωση της αίτησης είναι απαραίτητη η αποστολή των παρακάτω υλικών στη διεύθυνση: am.mdffgr@gmail.com

• Συμπληρωμένη φόρμα υποβολής

• Ένα screener link της ταινίας για ιδιωτική θέαση. Σε περίπτωση επιλογής της

ταινίας, το τελικό αρχείο για την προβολή πρέπει να είναι σε φορμά ProRes

ή DCP.

• Αρχείο με συγχρονισμένους αγγλικούς υπότιτλους (αρχείο .srt ή .xml) και

λίστα διαλόγων στην πρωτότυπη γλώσσα της ταινίας

• Τουλάχιστον τρεις φωτογραφίες της ταινίας (καρέ ή production/promo

stills) και μία φωτογραφία του σκηνοθέτη (υψηλής ανάλυσης, min. 300 dpi)

• Δελτίο με πληροφορίες για την ταινία (ζενερίκ/λίστα συντελεστών)

• Δελτίο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ταινίας

• Βιογραφικό σημείωμα (περίπου 200 λέξεις) και φιλμογραφία του σκηνοθέτη

• Αφίσα της ταινίας (min. 300 dpi)

• Τρέιλερ της ταινίας (αρχείο .mov ή .mp4)

Κάποιες από τις επιλεγμένες ταινίες θα ταξιδέψουν επίσης πίσω στην Ιταλία, στη

γενέτειρα του MDFF, για την κεντρική εκδήλωση στο Μιλάνο τον Οκτώβριο του 2020.

Info www.milanodesignfilmfestival.com, www.milanodesignfilmfestival.com/greece-cyprus-mdffwt, mdffgreece.com

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter