Ανοχύρωτη η Ελλάδα σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου

Ανοχύρωτη η Ελλάδα σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου

Στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης βρίσκεται η Αθήνα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αδυνατεί να διαχειριστεί της επιπτώσεις αφού όπως όλα δείχνουν δεν έχει επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών ειδικά στο ενεργειακό και το οικονομικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας δεν έχει γίνει κάποιος έκτακτος σχεδιασμός και οι παραδόσεις συνεχίζονται κανονικά βάση προγράμματος ενώ η επάρκεια σε περίπτωση που οι Ρώσοι κλείσουν την κάνουλα του φυσικού αερίου αρκεί μόλις για δέκα ημέρες.

Η κατάσταση χειροτερεύει αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα μας με απόφαση Μητσοτάκη έχει κλείσει τα λιγνιτωρυχεία της και μόλις το 7% του ρεύματος παράγεται με καύσιμο τον λιγνίτη.

Όλα τα παραπάνω έτσι κι αλλιώς έχουν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των τιμών τόσο του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου. Η τιμή του τελευταίου από το πρωί έχει ξεπεράσει τα 102 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 ενώ το φυσικό αέριο καταγράφει άλμα 30%.

Ο Ντράγκι φροντίσει για να έχει

Το πόσο μεγάλη σημασία έχει η κρίση για τους Ευρωπαίους πολίτες φαίνεται και από την κίνηση του Μάριο Ντράγκι στη γειτονική Ιταλία να ταχθεί υπέρ ενός πιο ήπιου πακέτου κυρώσεων στη Μόσχα ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Μόσχα για τα επόμενα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω η Ελληνική κυβέρνηση, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, δεν φαίνεται να αλλάζει τον σχεδιασμό της αφού επιμένει στην απολιγνιτοποίηση της χώρας (σε αντίθεση για παράδειγμα με τη  Γερμανία που έχει καταφέρει να πληρώνει 150 € τη μεγαβατόρα την ώρα που στην Ελλάδα κοστίζει πάνω από 210 €) ενώ ταυτίζεται πλήρως με την πιο σκληρή ΝΑΤΟική πτέρυγα την ώρα που το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει το προμηθεύεται από τη Ρωσία.

Ραγδαία άνοδος τιμών σε τρόφιμα

Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί έτει περαιτέρω αν σκεφτεί κάποιος ότι στην περιοχή παράγεται μια μεγάλη ποσότητα ακόμη και για παγκόσμια δεδομένα πρώτων υλών, από το σιτάρι και το καλαμπόκι έως βασικά μέταλλα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ήδη ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμη και για παγκόσμια επισιτιστική κρίση αφού Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθευτών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου.

Το 2018 η Ουκρανία εξήγαγε περίπου 18 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, από τη συνολική της παραγωγή που έφτασε τα 24 εκατομμύρια τόνους. Ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

Το 2014, μετά την επέμβαση στην Κριμαία, υπήρξε αύξηση στις τιμές των σιτηρών και παρά την ομαλοποίηση ένα 20% παρέμεινε για πάντα.

Κι όλα τα παραπάνω βέβαια βρίσκουν τη χώρα μας να βιώνει ήδη μια ραγδαία αύξηση τιμών σε όλο φάσμα της παραγωγής, της μεταφοράς και της κατανάλωσης έχοντας ταυτόχρονα από τις πιο ακριβές τιμές εντός Ε.Ε. και τους πιο χαμηλούς μισθούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter