Ανοχύρωτοι στο ντόπινγκ

Ανοχύρωτοι στο ντόπινγκ
ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Χωρίς υπαλλήλους ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) και στη Σούπερ Λίγκα 1 γίνονται έλεγχοι μόνο στα ματς που διεξάγονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη!

Πριν από περίπου 13 μήνες, συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου 2020, είχε υπογραφεί η μετατροπή του ΕΣΚΑΝ σε Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ και όπως ανέφερε σε ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης: «Συστήσαμε επιστημονική επιτροπή για την υποστήριξη του έργου του, προχωρήσαμε τη διαδικασία μεταφοράς του Εργαστηρίου Αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ στον Δημόκριτο, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού για την απρόσκοπτη λειτουργία του, ύψους 2 εκατ. ευρώ».

Ολα για τη λεζάντα

Στις 30 Δεκεμβρίου 2020 σε δελτίο Τύπου της ΓΓΑ αναφερόταν ότι «πανέτοιμος, για να φιλοξενηθεί η έδρα του νεοσύστατου Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), είναι ο σχετικός χώρος 200 τ.μ. στο ΟΑΚΑ». Την ίδια ημέρα ο υφυπουργός Αθλητισμού, με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) Παναγιώτη Σκανδαλάκη και τη διεύθυνση του ΟΑΚΑ «επιθεώρησαν τις εργασίες που ολοκληρώθηκαν τάχιστα στα οκτώ γραφεία και στην αίθουσα συσκέψεων και σεμιναρίων, στο κεντρικό κτίριο του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου, εκεί όπου άμεσα, με το νέο έτος, θα στεγάζεται πλέον ο ΕΟΚΑΝ».

Τι έχει γίνει από τότε; Η επίσκεψη Αυγενάκη στο τέλος του προηγούμενου έτους ήταν ένα από τα τακτικά σόου του τα οποία γίνονται μόνο για τις κάμερες. Από ουσία μηδέν. Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει προσληφθεί προσωπικό για να λειτουργήσει ο οργανισμός! Τουλάχιστον έχει γραφεία και καρέκλες.

O ΕΟΚΑΝ θα μπορούσε να αποκτήσει «ζωή» με υπαλλήλους της ΓΓΑ οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία και τη σχετική εμπειρία, αλλά δεν υπάρχει η νομική φόρμουλα για να μεταφερθούν ή να μετακινηθούν σε αυτόν. Ο οργανισμός είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, οπότε κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη ΓΓΑ.

O υφυπουργός Αθλητισμού στις 23 Οκτωβρίου 2020 είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της WADA Βίτολντ Μπάνκα ότι «έχουμε εξασφαλίσει την οικονομική αυτονομία του ΕΟΚΑΝ με το ποσό του 1.400.000 ευρώ ετησίως για χρηματοδότησή του από τον τακτικό προϋπολογισμό». Το ποσό αυτό όμως δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για την άρτια λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Το 1,4 εκατ. ευρώ δεν επαρκεί για να πληρωθούν οι υπάλληλοι, όταν θα προσληφθούν, τα μέλη του ΔΣ, το σώμα των δειγματοληπτών, τα έξοδα μετακίνησής τους, τα έξοδα δειγματοληψίας, τα ταξίδια για τις συνεδριάσεις κ.ά.

Ελλιπής έλεγχος

Σε περίοδο πανδημίας, που ο αθλητισμός βρίσκεται σε καταστολή, ο ΕΟΚΑΝ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε Σαββατοκύριακο ελέγχους ντόπινγκ σε επτά παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας 1. Ελεγχοι πραγματοποιούνται μόνο σε κάποιους αγώνες που διεξάγονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη! Είναι προφανές ότι αυτά συμβαίνουν μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, αλλά η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού είναι υπερήφανη για τα οκτώ γραφεία και την αίθουσα συσκέψεων και σεμιναρίων του ΕΟΚΑΝ…

Κατά τ’ άλλα, ο Λ. Αυγενάκης έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της WADA ότι «είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης, όχι μόνο στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του ντόπινγκ, στάση η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά και στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και της ανεξαρτησίας των αρμόδιων αρχών…».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού, από την αρχή του 2021 ο κατάλογος των προς έλεγχο αθλητών περιλαμβάνει 113 άτομα, αλλά έλεγχος ντόπινγκ έχει πραγματοποιηθεί σε 77 όλους κι όλους αθλητές «επιπέδου 2», όπως χαρακτηρίζονται.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter