Ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλέον η Κουμουνδούρου μετά και τη δημόσια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι τον Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διαφύγει από τη δύσκολη πραγματικότητα μέσω της πρόωρης κάλπης.

Μετά την ανακοίνωση των τομέων ευθύνης και εντός της Κουμουνδούρου έχει ξεκινήσει η καθιερωμένη σε αυτές τις περιπτώσεις ονοματολογία. Το Documento, όσο κι αν αυτό δημοσιογραφικά εξιτάρει κάποιους, δεν θα παρασυρθεί στην παράθεση ονομάτων υποψηφίων, είναι όμως σε θέση να γνωρίζει για παράδειγμα ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Τρίτη συζητήθηκαν συγκεκριμένα ονόματα και ακούστηκαν οι πρώτες αντιρρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίο στέλεχος της Ομπρέλας εξέφρασε αντιρρήσεις για συγκεκριμένη υποψηφιότητα με το σκεπτικό ότι προέρχεται από τον κεντρώο χώρο, για να λάβει άμεση απάντηση από την πλευρά του προέδρου ότι «θέλουμε ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια» και ότι οι όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένα στοιχεία. Ηταν δε αρκετά τα μέλη της ΠΓ που σχολίασαν ότι δεν μπορεί η σχετική συζήτηση να γίνεται με μότο «ανοιχτό κόμμα, κλειστά ψηφοδέλτια».

Αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει και το νέο οργανωτικό, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αίτημα για σύσταση επιτροπής για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, στη λογική να διασφαλιστεί το άνοιγμα του κόμματος σε πρόσωπα που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον χώρο δουλειάς τους και στην κοινωνία στη βάση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος του κόμματος συναντήθηκε και με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες, από τους οποίους ζήτησε, πέραν των καθηκόντων τους στις Βρυξέλλες, να ενταχτούν στον σχεδιασμό των εξορμήσεων και των εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα και να έχουν μεγαλύτερη παρουσία στα ΜΜΕ, ιδιαίτερα κατά την εκλογική περίοδο, αφού εκ των πραγμάτων δεν θα έχουν περιορισμό εμφανίσεων όπως οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Πυρ ομαδόν για τα δάνεια υπουργών και ΝΔ

Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των δηλώσεων πόθεν έσχες είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτε να πέσει κάτω σε σχέση με το δημόσιο χρήμα. Διότι, όπως λένε, μετά τις απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις το τραπεζικό χρήμα είναι δημόσιο χρήμα. Χρήμα των Ελλήνων πολιτών και ως τέτοιο υπόκειται σε αυστηρότατη λογοδοσία. Οπως είπε την περασμένη Παρασκευή ο υπεύθυνος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος: «Για τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του χαριστικές ρυθμίσεις των δανείων τους, για τους πολίτες πλειστηριασμοί και “ελεύθερη αγορά”».

Γι’ αυτό και κάλεσε τους βουλευτές και υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη «να ψηφίσουν την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προκειμένου στα πόθεν έσχες να υποχρεούνται όλοι να δηλώνουν όχι μόνο το ύψος των δανείων τους αλλά και τα έγγραφα των ρυθμίσεών τους», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για να δούμε εάν είναι όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο και στις τράπεζες».

Στην εν λόγω τροπολογία που κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και συνυπογράφει η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Ολγα Γεροβασίλη ζητείται επί της ουσίας στα πόθεν έσχες των πολιτικών, πέρα από τα δάνεια, να δίνονται πληροφορίες και για τον τρόπο αποπληρωμής τους, ενδεχόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις, διαγραφές υποχρεώσεων, αναστολές καταβολής δόσεων κ.ά.

Δεν γίνεται, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, οι υπουργοί της ΝΔ να χρωστούν 12,7 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και άλλα 390 εκατ. ευρώ το κόμμα και την ίδια ώρα η πλειονότητα εξ αυτών να προβαίνει σε απανωτές ρυθμίσεις χρέους, ενώ πολλοί διαθέτουν λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ κυρίως σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ανησυχία για τα εθνικά θέματα

Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου επανέλαβε την Παρασκευή ότι «έχουμε μια κυβέρνηση η οποία παίρνει εν κρυπτώ αποφάσεις τις οποίες μαθαίνουμε από ξένους αξιωματούχους» και ανέφερε την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. «Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική ΙΧ στην εξωτερική πολιτική, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή ιδιωτικής χρήσης, χωρίς θεσμική συνεννόηση με την αντιπολίτευση και χωρίς θεσμική ενημέρωση της Βουλής και των αρμόδιων επιτροπών».

Το πιο αρνητικό απ’ όλα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αλλάξει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής και η Ελλάδα από πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης χωρίς καμία εγγύηση για τα συμφέροντά της, για τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας, για την πίεση της Τουρκίας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζήτησε και την άμεση απομάκρυνση του Κωνσταντίνου Ζούλα από το τιμόνι της ΕΡΤ μετά τα «αμφιλεγόμενα», όπως αναφέρει, ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης. Οπως λένε στην Κουμουνδούρου, δεν είναι η πρώτη φορά που η δημόσια τηλεόραση εκτίθεται επί των ημερών του κ. Ζούλα και θυμίζουν τον πολεμικό ανταποκριτή από την Κυψέλη. Το σίγουρο, καταλήγουν, είναι ότι «η δημόσια τηλεόραση εκτίθεται για ακόμη μία φορά και προσβάλλει τους Ελληνες πολίτες».

Στην Κουμουνδούρου εξετάζουν τη σύσταση επιτροπής για τα ψηφοδέλτια, στη λογική να διασφαλιστεί το άνοιγμα σε πρόσωπα που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον χώρο εργασίας τους και στην κοινωνία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter