Ανταρκτική: Μυστήριο με εξάπλωση κορονοϊού…σε απομονωμένο ερευνητικό σταθμό

Ανταρκτική: Μυστήριο με εξάπλωση κορονοϊού…σε απομονωμένο ερευνητικό σταθμό

Άλυτο παραμένει μέχρι στιγμής το μυστήριο με την εξάπλωση του ιού σε ερευνητικό κέντρο στην Ανταρκτική…σε ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη του πλανήτη – Δεκαέξι από τους είκοσι πέντε ερευνητές στο βελγικό πολικό σταθμό «Princess Elisabeth» κόλλησαν κορονοιό από τις 14 Δεκέμβρη 2021, παρά το αυστηρότατο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 16 ερευνητές κόλλησαν Covid παρόλο που όλα τα μέλη της ομάδας ήταν εμβολιασμένα και όλοι – ανεξαιρέτως – είχαν κάνει τεστ Covid πρωτού γίνουν δεκτοί στον ερευνητικό σταθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κρούσμα Covid-19 εντοπίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου σε μία ομάδα ερευνητών που είχε φθάσει στον πολικό σταθμό μία εβδομάδα νωρίτερα. Η ερευνητική ομάδα όπου εντοπίστηκε το κρούσμα, ταξίδεψε από το Βέλγιο στη Νότιο Αφρική και από εκεί στην Ανταρκτική.

Όπως μεταδίδει ο βρετανικός σταθμός «Sky.news» και οι 25 ερευνητές πρόκειτα να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι τις 12 Ιανουαρίου καθώς τα δύο τρίτα εξ αυτών έχουν νοσήσει από κορονοϊό,

Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι 16 ερευνητές που κόλλησαν από κορoνοιό, φέρουν πιθανότατα το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον, καθώς στη Νότιο Αφρική, περίπου το 99% των νέων κρουσμάτων κορoνοϊού αφορούν την συγκεκριμένη παραλλαγή.

Το αυστηρότατο υγειονομικό πρωτόκολλο που ακολούθησαν – όλοι ανελλιπώς
Όλοι οι ερευνητές υποβλήθηκαν σε τεστ PCR στο Βέλγιο, δύο ώρες προτού αναχωρήσουν για τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «LE SOIR». Δύο γιατροί βρίσκονται ήδη στο σταθμό «Princess Elisabeth» όπου υπάρχουν όλα τα απαραίτητα ιατρικά μέσα για τη θεραπεία των ασθενών , δήλωσε ο επικεφαλής του πολικού σταθμού, Αλέν Ιμπέρ

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε ένα ακόμη μοριακό τεστ, πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους στο Κέιπ Τάουν, και τέθηκαν σε δεκαήμερη καραντίνα.

Οι επιστήμονες υποβλήθηκαν σ΄ένα ακόμη PCR τεστ, πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ανταρκτική.

Έως τις 14 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον τα δύο τρίτης της αποστολής, δηλαδή 16 από τους συνολικά 25 εργαζόμενους του πολικού, βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

«Η κατάσταση δεν είναι δραματική», αναφέρει ο projekt manager του πολικού σταθμού, Tζόζεφ Τσικ. Όσοι έχουν νοσήσει έχουν ελαφρά συμπτώματα.

Αν και στους ερευνητές του πολικού σταθμού προσφέρθηκε η δυνατότητα να αναχωρήσουν στις 12 Ιανουαρίου αεροπορικώς, όλοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο σταθμό και να συνεχίσουν το επιστημονικό τους έργο.

Μυστικά & Documento

05/02/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter