ΑΝΤΑΡΣΥΑ για εκλογές: Μεγάλη πολιτική ήττα ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για εκλογές: Μεγάλη πολιτική ήττα ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών της 26 Μάη και για τη μάχη των εκλογών της 7 Ιούλη. 

Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής: 

1. Τα αποτελέσματα των τριπλών εκλογών της 26 Μάη αποτελούν μια μεγάλη πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του. Στις ευρωεκλογές η ΝΔ ήρθε πρώτο κόμμα με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων. Οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές εκλογές (δήμοι και περιφέρειες) καταγράφουν στις περισσότερες περιπτώσεις πτώση. Η ίδια η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών για τις 7 Ιούλη είναι ομολογία της ήττας, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Τσίπρα να υποβαθμίσουν το μέγεθός της.

Είναι προκλητικές και προσβλητικές οι απόπειρες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξουν το φταίξιμο για την άνοδο της δεξιάς στον «κόσμο που δεν κατάλαβε» και είναι «αχάριστος». Στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέγραψε και εφάρμοσε με ζήλο την πολιτική του ευρωμνημονιακού μονόδρομου, με την πλήρη συναίνεση της ΝΔ και κυριολεκτικά της έστρωσε το χαλί.

2. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τις μνημονιακές πολιτικές των περικοπών, των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας, των φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο στο όνομα της «ανάπτυξης». Περηφανεύτηκε για τον «αναβαθμισμένο ρόλο» του συνοριοφύλακα-δεσμοφύλακα της ρατσιστικής ΕΕ που πνίγει πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ενώ διατηρεί τις «Αμυγδαλέζες» -στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σφιχταγκαλιάστηκε με τον Τραμπ και τον Νετανιάχου, τις ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις και τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που κορδώνονταν γιατί «οι ΗΠΑ είναι μαζί μας ενάντια στον Ερντογάν», αλλά και επειδή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα ελληνικά F-16 πετούν πάνω από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τροφοδοτούσαν τον εθνικισμό, δεν τον πολεμούσαν. Διέσυρε σε πλατιές λαϊκές μάζες την έννοια της Αριστεράς, ενισχύοντας τη λογική του «μονόδρομου» και ευρύτερα τις συντηρητικές αξίες (ιδιωτικές επενδύσεις, κέρδος, επιχειρηματικότητα κ.λπ.).

3. Η δεξιά κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμου επανόδου της ΝΔ στην κυβέρνηση. Όμως, πιθανή νίκη της ΝΔ δεν θα φέρει την πολιτική σταθεροποίηση που ποθεί η άρχουσα τάξη. Θα βρεθεί αντικειμενικά αντιμέτωπη με τις πιέσεις της οικονομικής αβεβαιότητας και κρίσης, τις αντιθέσεις και ανταγωνισμούς και την «οργή των κάτω» που δεν καταλαγιάζει όσο τα πιο μεγάλα προβλήματα της επιβίωσης παραμένουν άλυτα.

4. Η μεγάλη ήττα της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής στις κάλπες ήταν θετικό μήνυμα των εκλογών της 26ης Μάη. Ήταν μια νίκη του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος που κάθισε τους ναζί δολοφόνους στο σκαμνί, δεν τους άφησε να πάρουν ανάσα μέχρι και την παραμονή των εκλογών. Η κλιμάκωση της αντιφασιστικής αντιρατσιστικής πάλης είναι άμεσο καθήκον για το επόμενο διάστημα. Το ίδιο και η αντιμετώπιση των «φασιστών με τη γραβάτα» του Βελόπουλου που προσπαθεί να αναδειχτεί σε πόλο ανασύνταξης της «σοβαρής» ακροδεξιάς στην Ελλάδα.

5. Τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και για τις δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ καταγράφει στασιμότητα ως και υποχώρηση και στις τρεις κάλπες, ενώ η ΛΑΕ μια καταστροφική ήττα. Ήταν συνέπεια της μέχρι τώρα αδυναμίας τους να παίξουν πρωτοπόρο ρόλο στο μαζικό κίνημα και κυρίως να επιδράσουν πολιτικά για τον μετασχηματισμό του αριστερόστροφου δυναμικού που έδωσε τη μάχη κατά της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής και απογοητεύτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν είχε πολιτική ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής. Ούτε επεδίωξε την κοινή δράση μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα με αυτό το αγωνιστικό δυναμικό. Παραπέρα είχε αμφίσημη στάση στο «μακεδονικό». Η ΛΑΕ πλήρωσε ακόμη πιο ακριβά την υπόκλιση της ηγεσίας της στην εθνικιστική εκστρατεία για το Μακεδονικό, ενώ η αναπαραγωγή μιας πολιτικής πρότασης «καλού ΣΥΡΙΖΑ» προσέκρουσε στην εμπειρία του μαχόμενου κόσμου που την υπερέβη. Τα όρια και των δυο κομμάτων είναι τα όρια που βάζει η κοινή ρίζα της ρεφορμιστικής στρατηγικής.

6. Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τις χιλιάδες συντρόφισσες και συντρόφους που έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη των εκλογών. Κατάφερε με τη συσπείρωση πάνω από 2.300 αγωνιστών στα ψηφοδέλτια των αντικαπιταλιστικών κινήσεων, την ανάπτυξη και διεύρυνση της παρέμβασής της σε περισσότερους δήμους, με πλήρη ψηφοδέλτια σε 12 περιφέρειες. Εκλέγει, σχεδόν παντού όπου κατέβηκε, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, περισσότερους από κάθε άλλη φορά. Είναι παρούσα στη μάχη της επόμενη μέρα.

Όμως ούτε η αντικαπιταλιστική Αριστερά κατόρθωσε να αυξήσει τις δυνάμεις της, αντίθετα σημείωσε κι αυτή υποχώρηση και στις τρεις κάλπες. Δεν μπόρεσε να γίνει «πόλος έλξης» του απογοητευμένου κόσμου που εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να στραφεί η δυσαρέσκεια σε αριστερή ανατρεπτική κατεύθυνση, όπως είχε θέσει σαν στόχο. Δεν αγνοούμε αυτό το αποτέλεσμα. Αντίθετα δεσμευόμαστε ότι η συντροφική συζήτηση για τις αιτίες του θα γίνει μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας ενοποίησης των δυνάμεων και των παρεμβάσεών μας στις σκληρές πολιτικές μάχες που έρχονται. Το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι δηλώνει παρών και μάχιμο.

7. Ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μαζική καταδίκη των μνημονιακών πολιτικών και υποψηφίων, των υποψηφίων ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, όλων όσων θέλουν να διαχειριστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κοινωνική λεηλασία του ευρωμνημονιακού καθεστώτος.

Παρά τις σοβαρές πολιτικές μας διαφορές με την ηγεσία του ΚΚΕ, την ανθενωτική στάση του απέναντι στην αντικαπιταλιστική Αριστερά και τη διαχείριση των δήμων, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνάει τα σημερινά ασφυκτικά όρια του Καλλικράτη, καλούμε τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δεύτερο γύρο, να διεκδικήσουν μια πραγματική άλλη πολιτική, να αναπτύξουν την κοινή δράση μέσα στους αγώνες.

8. Θα δώσουμε με μαχητικότητα και αισιοδοξία τη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 7 Ιούλη. Θα παρέμβουμε σε αυτή την αναμέτρηση ενάντια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, διεκδικώντας η οργή του κόσμου να μην πισωγυρίσει στα δεξιά. Για να δυναμώσουμε τις ιδέες της Αριστεράς, ιδιαίτερα της ανατρεπτικής και το κίνημα που μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια του οποιοδήποτε κυβερνητικού διαχειριστή αναδείξουν οι κάλπες.

Βασικό σύνθημα επομένως στην εκλογική μάχη είναι: «αγώνας ενάντια στον ευρωμνημονιακό μονόδρομο και τα ψεύτικα εκβιαστικά διλήμματα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, με μαχητική, ενωτική, λαϊκή αντιπολίτευση και ισχυρή αντικαπιταλιστική Αριστερά».

Στα εκβιαστικά διλήμματα και τα «δημοκρατικά προσκλητήρια» του Τσίπρα απαντάμε ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να τσακίσει τις αστικές επιθέσεις, που θέλει να επιταχύνει η ΝΔ του Μητσοτάκη, είναι οι αγώνες μας, η δύναμη της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Δυνατή αντικαπιταλιστική Αριστερά σημαίνει δύναμη για το κίνημα, για την εργατική λαϊκή αντιπολίτευση που μπορεί να σφραγίσει τις εξελίξεις. Σημαίνει σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης, της κρίσης του ρατσισμού, του σεξισμού.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σ’ αυτή την εκλογική μάχη επιδιώκει και παίρνει πρωτοβουλίες για να πετύχει πλατιά συσπείρωση δυνάμεων με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη μέρα του κινήματος και της Αριστεράς. Απευθυνόμαστε στους αγωνιστές/τριες και τις δυνάμεις που συμμετείχαν ή στήριξαν τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, των δημοτικών, και περιφερειακών εκλογών, σε όλο το δυναμικό της μαχόμενης Αριστεράς, με στόχο να ενισχυθεί αποφασιστικά η κοινή δράση στους αγώνες που έρχονται, να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για την ανατρεπτική αντικαπιταλιστική αντιιμπεριαλιστική Αριστερά που απαιτεί η εποχή μας και να δώσουμε μαζί τη μάχη των εκλογών της 7 Ιούλη.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, μπορούμε να ακυρώσουμε τα σχέδια τους!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter