Αντε Γουόρχολ μας κι εσύ

Αντε Γουόρχολ μας κι εσύ

Το «πιο» που αγαπά ο ΤΑΖ στον Aντι Γουόρχολ είναι ότι μπορεί να τον βρίσει και να τον αποθεώσει με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα. Κινηματογραφικά θα βρεις τους λόγους να κάνεις και τα δύο σε ένα λουξ αφιέρωμα πάρτι του Flix στη Στέγη_x000D_
_x000D_

Το Flix με τις υπέροχες κινηματογραφικές του βραδιές στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σπρώχνει το παιχνίδι αλληλεπίδρασης μεταξύ πομπού και δέκτη στα όρια της αντιληπτικότητας, εκεί που το σκουπίδι γίνεται μεγάλη τέχνη, η μεγάλη τέχνη χύτρα ταχύτητας που βράζει φασολάκια και όλοι εμείς pop artists. Νομίζω πως στην ουσία η μεγαλύτερη κληρονομιά του Aντι Γουόρχολ στην τέχνη ήταν αυτή: καθένας μας μπορεί να γίνει pop artist αν είναι έτοιμος να ανακαλύψει και να αναδείξει το τεχνικολόρ του τίποτα, μεγεθύνοντάς το σε ορόσημο.

Με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του, στις 22 Φεβρουάριου τ1987, το «Flix it στη Στέγη» αφιερώνει 12+ ώρες στον σκηνοθέτη Αντι Γουόρχολ με την προβολή επτά ταινιών του και μια βουτιά διαρκείας στο κινηματογραφικό του σύμπαν, που είναι εξίσου αταξινόμητο με το εικαστικό. Για λόγους που δεν με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, η ομάδα του Flix επέλεξε να εξαιρέσει από αυτό το αφιέρωμα τη θρυλική του τριλογία «Σάρκα, κάψα, σκουπίδια», ή τις απολαυστικές cult παραγωγές του «Φρανκενστάιν» και «Δράκουλα» με τον Πολ Μορισέι. Αποφάσισαν, λοιπόν, να μας ρίξουν στα πιο «σκληρά», ξεκινώντας στις 16.00 του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου με τα «Poor little rich girl», ακολουθεί μια συζήτηση για το έργο του καλλιτέχνη και στη συνέχεια η προβολή των «The life of Juanita Castro», «Kitchen», «The nude restaurant».

Ακριβώς στις 00.00, στο μεταίχμιο του Σαββάτου με την Κυριακή, έρχεται η ώρα του «The vinyl», μια εκτός περιγραφής διασκευή του «Κουρδιστού πορτοκαλιού». Μισή ώρα αργότερα, στις 00.30, στο φουαγέ του 5ουορόφου θα ξεκινήσει πάρτι παλινδρομικής ψυχεδελικής αναστροφής φωσφορικών δεδομένων, με μουσικές από τους The Velvet Underground, Λου Ριντ, Nico, Τζον Κέιλ, Μπομπ Ντίλαν, The Rolling Stones, Ντέιβιντ Μπόουι και όσους άλλους μοιράστηκαν την καθαγιασμένη βρόμικη αστρόσκονη της εποχής και του εκμαυλιστή ιερέα Αντι. Στη 1.30, όταν οι καμπάνες του μεταμεσονυχτίου θα χτυπάνε σε glam ρυθμούς, θα παίξει το ντοκιμαντέρ «The Velvet Underground and Nico», ενώ για τους πιο τολμηρούς η μεγάλη πρόκληση έρχεται στις 2.30 ξημερώματα Κυριακής με την 6ωρη προβολή του «Sleep», στην οποία μην έχεις καμία ενοχή αν κοιμηθείς ή μπεις και βγεις για να είσαι ταυτόχρονα και στο πάρτι, αφού αυτός είναι ο σκοπός. Στο «Sleep» o Γουόρχολ γράφει κανονικά τον θεατή στα απαυτά του, κινηματογραφώντας για 6 ώρες τον Τζον Τζιόρνο να κοιμάται, παρακολουθώντας την αλλαγή του σώματός του και τις εκφράσεις του. Ψωνισμένη κινηματογραφική απάτη ή απογυμνωμένη από κάθε σύμβαση μελέτη ενός αντρικού σώματος σε αφασική φάση;

Ο Γουόρχολ σου βαράει το ντέφι, εσύ χόρεψε αν θες όπως και η Εφη Θώδη (και αυτή θα τη λάτρευε ο Αντι). Ολες οι προβολές θα γίνουν σε αυθεντικές «φιλμικές» ‒και όχι κουλασιόν ψηφιακές κόπιες‒ των 16mm κατευθείαν από το The Circulating Film Library του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης με παράλληλες δραστηριότητες και εκπλήξεις που θα παίξουν με τα όριά σου απέναντι στο «παθαίνω εγκεφαλικό» την ώρα που θα πρέπει να διαλέξεις το πώς θα εκμεταλλευτείς τα 15 λεπτά δημοσιότητας που σου αναλογούν. Σίγουρα όχι με το «θα βάλω τα μεταξωτά και θα φυσάει» εκτός και αν τα μεταξωτά είναι διάφανα και από κάτω δεν φοράς βρακί.

INFO

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου-Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Περισσότερες πληροφορίες στο 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter