Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου προς εισαγγελείς: Τα μάτια σας στραμμένα στα ασυνόδευτα και παραμελημένα παιδιά

«Είστε οι προσωρινοί επίτροποι των ασυνόδευτων ανηλίκων και οι εγγυητές της προστασίας των ανηλίκων και της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους», αναφέρει σε εγκύκλιο της προς τους εισαγγελείς της χώρας, η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητώντας τους επαγρύπνηση για τον ευαίσθητο αυτόν πληθυσμό της χώρας ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στην δίνη της πανδημίας του κορονοιού.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει στους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι σύμφωνα με την νομοθεσία είναι οι προσωρινοί επίτροποι των ασυνόδευτων ανηλίκων μέχρι να οριστεί «ειδικός επίτροπος» για κάθε ένα από αυτά τα παιδιά, όπως ορίζει ο νόμος 4554/2018 , ενώ παράλληλα είναι οι εγγυητές της προστασίας όλων των ανηλίκων από τυχόν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και παραμέλησης.

Η προστασία αυτή, είναι αναγκαία, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό και «υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια των καταγγελλομένων περιστατικών παραμέλησης και εγκατάλειψης ανηλίκων από τους γονείς ή ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος τους».

Μάλιστα, η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφερόμενη στις σχετικές προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας τονίζει ότι σε επείγουσες περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας όπου υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την σωματική και ψυχική υγεία του ανήλικου, οι εισαγγελείς πρέπει να ενεργοποιούν τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1532 και 1533) για αφαίρεση της γονικής μέριμνας και την προσωρινή ανάθεση σε κάποιο Ίδρυμα, χώρο φιλοξενίας, κ.λπ.

Για την αποτροπή εγκληματικών συμβάντων σε βάρος ανηλίκων

Στην επίμαχη εγκύκλιο της η κα Αδειλίνη κάνει μνεία στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και σειρά νομοθετημάτων , που προβλέπουν την εξασφάλιση αξιοπρεπών και υγιεινών συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών, σε δομές φιλοξενίας, ξενώνες, κέντρα υποδοχής, κ.λπ., έως ότου αυτά μεταφερθούν σε ειδική δομή φιλοξενίας, οριστεί ειδικός επίτροπος και υλοποιηθεί ο διαχωρισμό τους από τους ενήλικες, προς αποτροπή φαινομένων κακοποίησης και σεξουαλικής βίας.

Τονίζει ότι οι εισαγγελείς οφείλουν να μεριμνούν για την προστασία και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, όπως και για την αντιμετώπιση «με την προσήκουσα αυστηρότητα κάθε εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος τους, σχετιζόμενη κυρίως με σωματική ή σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, ρατσιστική βία, εμπορία ανθρώπων για οποιονδήποτε λόγο και κάθε είδους εκμετάλλευση».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.