Αντεπίθεση Τσίπρα με ρεαλιστικό ριζοσπαστισμό

Αντεπίθεση Τσίπρα με ρεαλιστικό ριζοσπαστισμό

Τι μέτρα προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός για στήριξη των πολλών και έξοδο από την κρίση

Δέσμη δέκα συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων κυρίως μόνιμου χαρακτήρα για τη διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους ανακοίνωσε από το Thessaloniki Forum ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τα μέτρα είναι μέρος μιας «κοινωνικής συμφωνίας», όπως είπε, ενός «ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού» υπέρ των πολλών με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και φυσικά βρίσκονται στον αντίποδα των όσων έπραξε ή αποφεύγει συστηματικά να πράξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα κυριότερα εξ αυτών είναι:

Η επιδότηση της εργασίας στο 40% του μισθού και στο 100% για τις εισφορές για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Η καταβολή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για επιχειρήσεις με έμφαση

στις μικρές και τις μικρομεσαίες.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Η μονιμοποίηση της μειωμένης εισφοράς αλληλεγγύης.

Ένα γενναίο πακέτο προσλήψεων σε υγεία και παιδεία.

Όπως λένε συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, ήταν συνειδητός ο βαθιά ιδεολογικός χαρακτήρας των όσων είπε χθες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς διότι είναι κοινή η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία καταρρίπτουν το νεοφιλελεύθερο αφήγημα και την πρωτοκαθεδρία των αγορών και ταυτόχρονα φέρνουν στο προσκήνιο και δικαιώνουν τον πυρήνα των διαχρονικών ιδεών και αξιών της Αριστεράς για τον κομβικό ρόλο που πρέπει να έχει το κράτος, τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής όσο και στην οικονομία, τον οποίο τώρα όλοι αποζητούν στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας.

Εξ αυτού κεντρικός άξονας της ομιλίας του ήταν η ακόμη πιο επιτακτική, στις νέες συνθήκες, ανάγκη άμβλυνσης και όχι φυσικά διεύρυνσης των ανισοτήτων για ασφάλεια στη ζωή (υγεία, παιδεία, εργασία) και δικαιοσύνη στην κοινωνία, σε μια περίοδο που το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών από την πανδημία και τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι η ανασφάλεια.

Φυσική συνέχεια των αλλαγών στο κόμμα

Οι ανακοινώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως φυσική συνέχεια των αλλαγών στο κόμμα (γενικός γραμματέας, τομεάρχες, γραφείο Τύπου, σήμα) και έχουν ως βασικό στόχο αφενός να καταδείξουν τις κυβερνητικές ελλείψεις, την αδράνεια και τις αμφισημίες την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση (οικονομική, υγειονομική, εθνική), αφετέρου να σηματοδοτήσουν την κεντρική θέση που θα έχει το νέο παραγωγικό μοντέλο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο νέος καθοδηγητικός – πρωταγωνιστικός ρόλος του κράτους στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, στις υποδομές αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που οφείλει επιτέλους να διαδραματίσει τον ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας.

Γι’ αυτό και ο Αλ. Τσίπρας έκανε παράλληλα αποτίμηση της κατάστασης που παρέλαβε η ΝΔ στη διακυβέρνηση και πού βρίσκεται σήμερα, 14 μήνες μετά, με τα πρώτα αδιαμφισβήτητα σημάδια της ύφεσης να έχουν έρθει επίσημα πριν από την έλευση της πανδημίας στην Ελλάδα. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα βρίσκεται «στο χείλος της καταστροφής», με τα όποια κοινωνικά, υγειονομικά και οικονομικά μοντέλα να δοκιμάζονται στην πράξη και παράλληλα με μεγάλες εθνικές προκλήσεις – κρίσεις στις οποίες βαδίζουμε χωρίς στρατηγική και σχέδιο.

Καμιά δικαιολογία για αδράνεια – καθυστερήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι νέες συνθήκες αλλά και η απάλειψη των δημοσιονομικών περιορισμών από την ΕΕ θέτουν τις βάσεις γι’ αυτή την κοινωνική συμφωνία όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων (εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, νεολαία) που εν μέσω πανδημίας τα συμφέροντά τους συγκλίνουν (ανάγκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος, στήριξη εργασίας και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας).

Οπως λέει στους συνεργάτες του, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία για αδράνεια και καθυστερήσεις που ήδη έχουν σημειωθεί με δραματικές συνέπειες. Αυτές οι κοινωνικές ομάδες δέχονται καθημερινά πλήγματα ενώ συγχρόνως βλέπουν πλέον την κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία επιβολής των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, επιταχύνοντας το υφεσιακό σπιράλ.

Παράλληλα θεωρεί ότι το σχέδιο που ξεδίπλωσε χθες οδηγεί σε πιο δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, στην άμβλυνση των ανισοτήτων και τη στήριξη των αδύναμων και της μεσαίας τάξης στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημία αλλά πρωτίστως οι πολιτικές της κυβέρνησης.

Δηλωτικό των διαφορών με την κυβερνητική πολιτική είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα της οποίας η κυβέρνηση επιλέγει να μη δώσει μη επιστρεπτέες ενισχύσεις την ώρα που το 60% των ΜμΕ δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter