Σκληρή απάντηση Ζελένσκι στον Σοϊγκού: Μόνο η Ρωσία μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών στην Ευρώπη

Σκληρή απάντηση Ζελένσκι στον Σοϊγκού: Μόνο η Ρωσία μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών στην Ευρώπη

«Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του ρώσου υπουργού Αμυνας ο οποίος δήλωσε στον πρωτοφανή σημερινό τηλεφωνικό γύρο (Ουάσινγκτον, Παρίσι, Λονδίνο, Αγκυρα) ότι η Ουκρανία είναι πιθανό ότι ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα» στην Ουκρανία.

«Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης -μία μόνο πηγή μπορεί να είναι – και αυτή η πηγή είναι εκείνη που διέταξε τον σύντροφο Σοϊγκού να τηλεφωνήσει εδώ κι΄εκεί», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό του βιντεομήνυμα.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το «τηλέφωνο καρουζέλ» του Σεργκέι Σοϊγκού ξεκαθάρισε τα πράγματα. «…Ολοι καταλαβαίνουν πολύ καλά. Καταλαβαίνουν ποιος είναι η πηγή όλων των βρώμικων πραγμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς στον πόλεμο αυτόν».

Κουλέμπα: Παράλογοι κι επικίνδυνοι οι ρωσικοί ισχυρισμοί

Οι ρωσικοί ισχυρισμοί για «βρόμικη βόμβα» είναι «παράλογοι» και «επικίνδυνοι», υποστήριξε μέσω του Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Τα ρωσικά ψέματα για το ότι η Ουκρανία υποτίθεται ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μία “βρόμικη βόμβα” είναι τόσο παράλογοι όσο και επικίνδυνοι. Κατά πρώτον, η Ουκρανία είναι πιστό μέλος της Συνθήκης Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων: ούτε έχουμε “βρόμικες βόμβες” ούτε σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε. Κατά δεύτερον, συχνά οι Ρώσοι κατηγορούν τους άλλους για κάτι που οι ίδιοι σχεδιάζουν, έγραψε στην ανάρτησή του ο Ντίμιτρο Κουλέμπα.

Οι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς

Νωρίτερα τους φόβους της εξέφρασε η Ρωσία διά του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ότι η Ουκρανία είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μία “βρόμικη βόμβα”.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί επιβεβαίωσε σήμερα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, προσθέτοντας ότι η Γαλλία διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την επιθυμία της, αναφορικά με μία ειρηνική επίλυση της πολεμικής διαμάχης στην Ουκρανία.

Ο Λεκορνί ανέφερε επίσης, σε μία ανακοίνωσή του ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού εξέφρασε στον ίδιο, τους φόβους της Ρωσίας ότι η Ουκρανία είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μία “βρόμικη βόμβα”.

Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι η Γαλλία αρνήθηκε να συρθεί σε οποιαδήποτε μορφή κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικότερα, με έμφαση στις πυρηνικές επιλογές και ότι ο Λεκορνί προγραμματίζει να έχει σύντομα συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Ανάλογες συνομιλίες είχε ο Σοϊγκού με τον βρετανό υπουργό Αμυνας Μπεν Ουάλας αλλά και τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter